«به نام خدا»
معاون مُحترم رئیس جمهور و رئیس سازمان محیط زیست کل کشور
برادر گرامی و ارجمند جناب آقای دکتر علی سلاجقه
با سلام و احترام؛
به استحضار میرساند، مدتی است در منطقۀ حفاظت شدۀ آلمابلاغ واقع در شهرستان بهار، استان همدان، که مطابق مصوبۀ شمارۀ ۳۴۹ شورای عالی حفاظت محیط زیست مصوب سال ۱۳۸۹، به عنوان یکی از مناطق چهارگانۀ محیط زیست در استان همدان معرفی شده؛ فعالیت معدن کاوی و اجرای عملیات معدنی برای استخراج سنگ آهن شروع شده است. با توجه به اینکه استخراج سنگ آهن در معادن طبقۀ دوم و الزاماً به صورت روباز صورت میگیرد، منجر به قطع اشجار و بوتههای جنگلی و مرتعی از جمله گونههای ذخیرهگاهی، آلودگی آب و خاک و هوا و به خصوص تضییع حقوق اهالی منطقه شده است و بیم آن میرود با ادامه و گسترش فعالیت، موجب تشدید اثرات نامطلوب گردد. همچنین معدن مذکور موافقت شورای عالی حفاظت محیط زیست را برای فعالیت و گزارش ارزیابی اثرات محیط زیستی ندارد.
با توجه به وظیفۀ جنابعالی برای حفاظت از محیط زیست و احقاق حقوق عامه در این زمینه، لازم به ذکر میدانیم یکی از رودخانههای دایمی و سرچشمههای اصلی رودخانۀ سیمینهرود، رودخانۀ آلموبلاغ است که منبع اصلی تغذیۀ چشمهها و قناتهای مسیر و سفرههای زیرزمینی دشتهای آبرفتی بهار و همدان است. با توجه به مجاورت معدن مذکور با سرچشمههای رودخانه و آبهای جاری که سیلابهای فصل پرباران آن به دشتهای آبرفتی پایین دست میرود، آزاد شدن عناصر سنگین سرطانزا همچون جیوه، نیکل، کادمیوم، آرسنیک، سرب و مانند آنها در حین عملیات معدنکاوی و شسته شدن آنها از باطلههای حاصل که الزاما در نزدیکی رودخانه انباشته خواهد شد، منجر به آلودگی آب چشمهها و قناتهای کوهپایه و سفرههای آب زیرزمینی دشتهای بهار، همدان، قهاوند و رزن در آینده خواهد شد. همچنین با توجه به استفادۀ کشاورزی و شرب از آبهای مذکور پیامدهای حاصل، نهتنها گریبان اهالی بیدفاع چندین روستای حاشیۀ معدن، بلکه جمعیت گستردهای از استان همدان را خواهد گرفت.
لذا مستند به اصل ۵۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مبنی بر ممنوعیت فعالیتهای اقتصادی که موجب آلودگی محیط زیست میگردد، بند ۴ سیاستهای کلی محیط زیست ابلاغی مقام معظم رهبری، مبنی بر پیشگیری و ممانعت از انتشار انواع آلودگیهای غیرمجاز و جرمانگاری تخریب محیط زیست، تبصرۀ دوم مادۀ ۶۸۸ قانون مجازات اسلامی مبنی بر ممنوعیت هر اقدامی که تهدید علیه بهداشت عمومی و آلودگی محیط زیست و برای انسان یا سایر موجودات زنده و گیاهان مضر باشد؛ پاراگراف دوم از بند سوم، ذیل قسمت الف مادۀ ۳ قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست که اشعار بر موافقت شورای عالی حفاظت محیطزیست برای صدور هر گونه پروانۀ اکتشاف و بهرهبرداری از مواد معدنی در مناطق حفاظت شده دارد؛ مادۀ نخست قانون حفظ و حمایت از منابع طبیعی و ذخایر جنگلی که گونههایی چون زالزالک و گون را جزو ذخایر جنگلی کشور محسوب و قطع آنها را ممنوع نموده است.
شایان ذکر است بهرهبرداری از این معدن، باعث اثرات زیانبار دیگری، از جمله تخریب جاذبههای گردشکری، احتمال آسیب به کاروانسرای ثبت جهانی شده ی تاج آباد، نابودی کشاورزی و دامداری اهالی و انقراض گونههای کمیاب و با ارزش جانوری منطقه میشود و اهالی منطقه به شدت با عملیات معدنکاوی در این نقطۀ حساس مخالفند.
ما اهالی روستاهای رسولآباد سفلی، اختاچی، گندهجین و دهنو و همچنین دوست داران و حامیان محیط زیست، از جنابعالی تقاضا داریم دستور توقف عملیات و ابطال مجوزهای صادره در مورد آن را صادر نمایید. همچنین خواهشمندیم نظر کتبی ادارۀ محیط زیست و ادارۀ منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان بهار که متولیان عرصههای جنگلی و مرتعی و مناطق چهارگانه در شهرستان هستند را در این مورد جویا شوید. پیشاپیش از حساسیت شما در احقاق حقوق عامه و صدور دستور اقدام مقتضی سپاسگزاریم.
با احترام
رونوشت:
-وزارت مُحترم میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی؛
-معاونت مُحترم حقوق عامه و پیشگیری از وقوع جرم دادستانی کل کشور؛
- ریاست سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کل کشور.