بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای سید ابراهیم رئیسی
ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران
جناب آقای محمدباقر قالیباف
رئیس محترم مجلس شورای اسلامی
جناب آقای سید عزتالله ضرغامی
وزیر محترم میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی
با سلام و عرض ادب و احترام؛
با وجود تأسیس چند ساله وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، ضرورت وجود یک سازمان نظاممند برای ساماندهی و توسعه پایدار این حوزه به شدت احساس میشود. از همین رو ما فارغالتحصیلان رشتههای باستانشناسی، گردشگری، صنایع دستی، مرمت اشیا باستانی، موزهداری و فعالان حوزه میراث فرهنگی و سایر رشتههای وابسته به میراث فرهنگی، فاقد یک سازمان نظاممند برای کارشناسان مرتبط با وزراتخانه مذکور میباشیم و تأسیس سازمانی با دستور کاری در جهت اشتغال و توسعه و در عین حال نظاممند تحت عنوان سازمان نظام میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری را خواستاریم؛ فلذا به دلیل عدم وجود چنین سازمانی، چالشهای متعددی به وجود آمده است که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- عدم انسجام و همافزایی بین فعالان حوزه میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی: این موضوع مانع از تبادل دانش و تجربه، ارتقای سطح علمی و حرفهای و همچنین توسعه پایدار این حوزه میشود.
- فقدان نظاممندی در اشتغال فارغالتحصیلان رشتههای مرتبط: نبود برنامهریزی و ساماندهی مناسب، منجر به انفعال در زمینه اشتغالزایی برای این افراد شده است.
- ضعف در حفظ و احیای میراثفرهنگی: فقدان متولی تخصصی و قدرتمند، این ثروت گرانبها را در معرض خطر قرار داده است.
- عدم توسعه و ساماندهی صنعت گردشگری: با وجود ظرفیتهای بالای کشور، عدم وجود برنامهریزی و نظارت تخصصی مانع از توسعه و ساماندهی این صنعت شده است.
- ضعف در حمایت از صنایعدستی: این صنعت که نمادی از فرهنگ و هنر ایرانیان است، به دلیل عدم وجود متولی تخصصی، با چالشهای متعددی روبهرو است.
- ضعف و عدم همافزایی در گسترش موزهها: چنین صنعتی که جز درآمدزاترین صنایع است و با وجود پیشینه گسترده تاریخی ایران، هنوز شاهد متولی تخصصی در این زمینه نیستیم.
- ضعف در حمایت و سازماندهی کاووشهای باستانشناسی: به دلیل نبود نظامی هدفمند، دچار ضعف در این مسئله مهم چه در حین و چه در بعد از کاووشها و چه به لحاظ حفاظت از آنها هستیم؛ با اینکه مسئله کاووش ارتباط مستقیم با مقولههای پسین خود دارد.
- عدم فرصت اشتغال برای فارغالتحصیلان مرتبط: به دلیل نبود سازمان نظاممند امکان ارائه آمار دقیق از افراد شاغل در این زمینه با تخصصهای غیر مرتبط وجود ندارد، اما این یک اصل غیر قابل انکار در این رابطه میباشد که نبود تخصصص باعث افت کیفی در این مسئله است.
ضرورت تأسیس سازمان نظام میراث فرهنگی؛
با توجه به چالشهای ذکر شده، تأسیس "سازمان نظام میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری" به عنوان یک ضرورت اجتنابناپذیر مطرح میشود. این سازمان میتواند با ایفای نقشهای ذیل، به ساماندهی و توسعه پایدار حوزه میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی کمک کند:
- ایجاد انسجام و همافزایی بین فعالان این حوزه: سازمان نظام با ایجاد بستری برای تبادل دانش و تجربه، زمینه را برای ارتقای سطح علمی و حرفهای فعالان این حوزه فراهم خواهد کرد.
- ساماندهی اشتغال فارغالتحصیلان: این سازمان با برنامهریزی و نیازسنجی دقیق، میتواند زمینه اشتغالزایی برای فارغالتحصیلان رشتههای مرتبط را فراهم کند.
- حفظ و احیای میراثفرهنگی: سازمان نظام با تدوین ضوابط و مقررات تخصصی، نظارت بر فعالیتها و ارائه خدمات حمایتی، به حفظ و احیای این ثروت گرانبها کمک خواهد کرد.
- توسعه کاووشهای باستانشناسی: با جذب سرمایهگذار داخلی و خارجی برای کاووشهای باستانشناسی، منجربه توسعه و گسترش کاووشهای باستانشناسی خواهد شد.
- توسعه و ساماندهی صنعت گردشگری: این سازمان با برنامهریزی و نظارت تخصصی، میتواند زمینه را برای توسعه و ساماندهی این صنعت و جذب گردشگران داخلی و خارجی فراهم کند.
- حمایت از صنایعدستی: سازمان نظام با ارائه خدمات آموزشی، ترویجی و حمایتی، به رونق و توسعه این صنعت کمک خواهد کرد.
- گسترش موزهها: سازمان نظام با ارائه خدمات آموزشی، جذب سرمایهگذاری در زمینه موزه و سازماندهی در ساخت موزههای خصوصی، شرایط اشتغالزائی را فراهم میسازد.
- سازماندهی و حمایت از کاووشهای باستانشناسی: سازمان نظام میراث فرهنگی با ایجاد شبکه از فارغالتحصیلان و فعالان این حوزه قادر خواهد بود تا سطح کمی و کیفی در این زمینه یعنی کاووشها و مهمتر پس از آن شامل انتشار گزارش و... را افزایش چشمگیری دهد.
- توسعه شغلی فارغالتحصیلان این حوزه: با تأسیس این سازمان امکان سازماندهی شغلی فارغالتحصیلان فعالان این حوزه وجود دارد که خود باعث رشد کیفی و کمی در این سازمان نیز میگردد.
مزایای تأسیس سازمان نظام میراث فرهنگی:
- ارتقای جایگاه بینالمللی ایران در مجامع مرتبط با میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی
- افزایش درآمدزایی و اشتغالزایی در این حوزه
- حفظ و احیای هویت تاریخی و فرهنگی ایرانیان
- توسعه پایدار و متوازن صنعت گردشگری
- رونق و توسعه صنایعدستی
- توسعه موزهها
- هدفمندی و توسعه کاووشهای باستانشناسی
از این رو با استناد به توضیحات فوق و مواد قانونی مندرج در قانون برنامه ششم توسعه در بندهای مرتبط با میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و بندهای مرتبط با فرایند توسعه اشتغالزایی مصوب ۱۳۹۵ و قانون حمایت از هنرمندان، استادکاران و فعالان عرصه میراث فرهنگی مصوب سال ۱۳۸۹ قانون حفظ آثار ملی مصوب ۱۲ آبان ماه ۱۳۹۲ ، تأسیس "سازمان نظام میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی" به عنوان یک ضرورت اجتنابناپذیر برای ساماندهی و توسعه پایدار حوزه میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی مطرح میشود. تأسیس این سازمان با ایفای نقشهای متعدد، میتواند به ارتقای جایگاه ایران در مجامع بینالمللی، افزایش درآمدزایی و اشتغالزایی، حفظ و احیای هویت تاریخی و فرهنگی ایرانیان، توسعه پایدار و متوازن صنعت گردشگری و رونق و توسعه صنایعدستی کمک کند.
با تجدید احترام؛ پیشاپیش از حسن توجه حضرتعالی سپاسگزاریم.