اراضی خلعت پوشان تبریز متعلق به یک قشر خاص نیست.
در چند روز گذشته، مسئلهی تغییر کاربری ۱۴۰ هکتار (یک میلیون و چهارصد هزار متر مربع) از اراضی دانشگاه تبریز به بزرگترین دغدغه شهروندان تبریزی مبدل گشته است.
۱. به اذعان کارشناسان مراکز تحقیقاتی، زمین اراضی خلعت پوشان دارای خاک درجه ۱ یا ۲ بوده و برای تشکیل هر یک سانتی متر خاک درصورتی که همهی شرایط محیطی و اقلیمی مطلوب باشد، ۳۰۰ سال زمان نیاز است تا این یک سانتی متر خاک تشکیل شود؛ حال با دگرگون ساختن زمین، حاصلخیزی خاک از بین میرود. طبق قانون جهش تولید مسکن نیز باید اراضی که در اختیار بخش مسکن قرار میگیرد، دارای خاک درجه سه به بالا باشد و با این روال یک بیقانونی محض در حال رخ دادن است.
۲. منطقهی خلعت پوشان و دیگر اراضی کناری که به طور کل ۱۴۰ هکتار زمین را در بر میگیرد، مناطق توسعهای دانشگاه بوده و برای یک نسل در نظر گرفته نشده بلکه نسلهای بعدی نیز باید از این زمینها منتفع باشند، همچنین امروز نیز بخشی از این مناطق، مناطق آموزشی بوده و دانشجویان کشاورزی در این زمینها پروژههای خود را انجام میدهند.
۳. منطقه خلعت پوشان، فضای باز و تنفسگاه تبریز است؛ این منطقه سبز و بکر باعث شده تراکم ساختمانی تبریز برای مردم آزار دهنده نباشد؛ همچنین با تبدیل این اراضی به مسکونی و تجاری بار ترافیکی منطقه، هدر رفت سوخت و اتلاف وقت بسیار بالا خواهد رفت. وجود رودخانه و قنوات باعث شده است که بخش قابل توجه آب تبریز از این قسمت تامین گردد، برهم زدن بافت زیرین زمین باعث کمآبی و خطرات زیست محیطی و نشست زمین خواهد شد.
۴. بند چهارم رنجنامه است، دردنامهای که با دست خود گلوی مستضعفین و حاشیهنشینان را میفشارد و هر وقت میخواهند فریادی برآرند به فریادی بیصدا مبدل میشود. تبعیض و ناعدالتی اینبار میخواهند به بهانههای نهضت ملی مسکن و مولدسازی از دل زمینهای موقوفی دانشگاه تبریز جوانه زنند. اولا پر کردند اراضی درجه ۱ کشاورزی و تحقیقاتی با بتن و سیمان عین بیاخلاقی به محیط زیست است. ثانیا اگر برای هیئت علمیهای محترم یا دیگر کارکنان میخواهیم مسکن واگذار کنیم چرا مانند دیگر افراد عادی نباید در نهضت ملی ثبتنام کنند و برای آنها باید زمینهایی خاص بدون نوبت در نظر گرفته شود. ثالثا اینگونه تصمیمها که کارکنان یک ارگان از آن منتفع میشوند و مردم دست خالی میمانند باعث ایجاد بدعتی ناعادلانه میشود. رابعا اگر قرار بر توزیع عادلانه منابع باشد استان آذربایجان شرقی در مسئلهی تامین مسکن مشکلی ندارد و میتواند زمینهای با درجه مندی بالاتر از ۳ را در اختیار نهضت ملی مسکن قرار دهد که اینگونه نیز شده است.
با توجه به اینکه چهارشنبه ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ قرار است در کمیسیون ماده ۵ تصمیمگیری شود، از عموم مردم، فعالین و دغدغه مندان حوزه محیط زیست درخواست میشود با حمایت از این پویش در جلوگیری از این اقدام سهیم باشند.