به نام خدا
اعضای محترم شورایعالی انقلاب فرهنگی،
وزیر محترم آموزش و پرورش،
مسئولان محترم آموزش کشور،
سلام
ما اولیا و دانشآموزان به دلایل زیر خواستار لغو تاثیر معدل در کنکور سراسری ورودی دانشگاهها و بازگشت کنکور به شیوه گذشته (تستی) هستیم:
۱- ایجاد تنش و استرس طولانیمدت در دانشآموزان از سالهای نوجوانی: درگیر کردن دانشآموزان پایه دهم و یازدهم با موضوع کنکور، اشتباه بزرگی میباشد. این امر به ایجاد تنش در خانوادهها و خود دانشآموزان که در بحران بلوغ هستند، منجر میشود. دانشآموزان ۱۵ و ۱۶ ساله، دانشآموزانی هستند که با تغییر پایه، توان تحمل این همه استرس طولانی مدت را در طول سه سال متوسطه دوم ندارند. در طی یک هفتهای که از شروع امتحان نهایی میگذرد، این تنشها در اولیا و دانشآموزان در جلوی حوزههای امتحانی دیده شده است. دانشآموزان به خاطر ۰.۲۵ نمره با گریه از حوزههای امتحان بیرون میآیند و شبهای پیش از امتحانهای نهایی خواب را بر خود حرام میکنند. حتی رفت و آمد دانشآموزان از برخی روستاها به حوزههای نهایی به مدت ۱۰ روز بسیار سخت بوده است.
۲- نقض عدالت اجتماعی: درگیری سه ساله با امتحانات نهایی منجر به این میشود که دانشآموزان خانوادههای کمبرخوردار فرصت کمتری برای جبران داشته باشند. در مقابل، دانشآموزان خانوادههای مرفه با استفاده از منابع آموزشی بیشتر (مدارس بهتر و کلاسهای خصوصی)، به موفقیت بیشتری در طی این سه سال دست مییابند.
۳- نبود فرصت جبران برای جوانانی که بعد سالها به دانشگاه فکر میکنند: شیوه برگزاری این امتحانات فرصت جبران را از کسانی که قصد دارند پس از وقفه تحصیلی به درس بازگردند، میگیرد. چون کسی که بعد از سالها میخواهد کنکور دهد، بایستی سابقه تحصیلی از سال دهم نیز برای خود ایجاد کند و در کنار کنکور در امتحانات سه پایه نیز به صورت فشرده شرکت کند. این افراد اتفاقا از اقشار کم برخوردارتر جامعه هستند و با این مصوبه، فرصت چنین بازگشتی را تقریبا برای همیشه از دست میدهند.
۴- فربه کردن مافیای کنکور: به دلیل نقش تمامی درسهای دهم و یازدهم و دوازدهم در امتحانات نهایی، دانشآموزان مجبور به خرید کتابهای تشریحی نهایی در کنار کتابهای تستی و حتی شرکت در کلاسهای نهایی در کنار کلاسهای کنکور میشوند. این امر به فربه شدن مافیای کنکور منجر شده است. نگاهی به بازار این روزهای کتابهای تشریحی و نهایی اثبات خوبی برای این صحبت ماست.
۵- ممانعت از ورود شاسیتهترین داوطلبان به دانشگاه: تصحیح سلیقهای آزمونهای تشریحی و کلیدهای امتحانات باعث میشود افراد بر اساس سواد، شایستگیها و تواناییهای خود به نمرهای که حقشان است، دست نیابند. در این نوع تصحیح هیچگونه عدالتی وجود ندارد و سرنوشت دانشآموزان به سلیقه، سختگیری و حتی تسلط مصحح و و در نهایت به شانس و اقبال آنان بستگی دارد. نتیجه این تصحیح غیر ماشینی، نمرات متفاوت یک داوطلب از مصححهای مختلف است. کلید آزمون و حتی امنیت امتحانات که تا بحال نیز بدرستی اجرا نشده است مزید بر تمام مسایل بالا، نمرات نا واقعی را برای فرد ثبت خواهد کرد. همین نمرات ۵۰% درکنکور امسال و ۶۰% در کنکور سالهای آینده نقش دارد.
۶- کشته شدن خلاقیت دانشآموزان: با وجود چندین راه حل برای آزمونهای تشریحی، به ویژه در درسهایی چون هندسه، فیزیک، ریاضی و حسابان تسلط مصحح در نحوهی نمرهدهی بسیار تأثیرگذار است. همین امر منجر به حقخوریهای فراوانی در نمره دادن به دانشآموزان خلاقتر و باهوشتر میگردد. همچنین دانشآموزان مجبور به حفظ کردن خط به خط کتابهای درسی و راهحلهای کتابهای درسی هستند تا احیانا آنچه مینویسند با سلیقه طراحان سوال تناقضی نداشته باشد.
۷- ضعف در اجرا: سازمان سنجش سابقه پنجاه ساله در برگزاری کنکور به صورت تستی و آن هم به صورت یک بار در سال را دارد. طراحی آزمونهای نهایی به شیوهای است که برای هر دانشآموز بیش از ۳۰ آزمون در طی سه سال اجرا میشود. این در حالیست که آموزش و پرورش امکانات برگزاری امن و مراقبت از این سی آزمون را ندارد. از نظر اجرا، در حال حاضر وزارت آموزش و پرورش در حال برگزاری آزمونهای نهایی برای هر سه پایه میباشد و با احترام به دوستان مشغول در این وزارتخانه علیرغم تلاشهای فراوان، برگزاری این آزمونها دچار کاستیهای فراوانی میباشد. از جمله این کاستیها میتوان به موارد زیر اشاره کرد؛ عدم توانایی در صدور کارت به موقع برای دانشآموزان و داوطلبان ترمیم معدل، لو رفتن سوالات به فاصلهی تنها چند دقیقه پس از آغاز امتحان، عدم کارکرد مناسب مراقبان در تمامی حوزهها، کلید زدن کلید زنها در حین امتحانات برای دانشآموزان داخل حوزه، کمک مراقبها به دانشآموزان در برخی حوزهها، عدم حساسیت مراقبها در برخی شهرها به مشورت دانشآموزان و ورود دیرتر از زمان دانشآموزان به حوزه و.... میباشند،
۸- آشفتگی در پاسخ و کلیدها: در طی ۶ امتحانی که برگزار شده است، کلید سوالات برای برخی از سوالات جوابهایی را گذاشته است که به کتاب ربط نداشته است و یا حتی اشتباه بوده است. حتی برای برخی سوالها جای کمتری در پاسخنامه گذاشته است، و درخواست دانشآموزان در دادن پاسخنامه توسط مدیر حوزه رد شده است. در صورتی که در برخی حوزهها پاسخنامه اضافه داده شده است. برای برخی سوالات جای بیشتری در نظر گرفته شده است در صورتی که پاسخ کوتاهتری داشتهاند. به نظر میرسد کلید تصحیح بر اساس سلیقه شخصی نوشته شده است.
۹- ترازدهی ناعادلانه: ترازدهی امتحانات نهایی در سال گذشته، به گونهای بوده است که تفاوت تراز نمره ۱۹.۷۵ با ۲۰ در حد ۵۰۰ بوده است. این در حالیست که این ۰.۲۵ نمره میتواند از تفاوت سلیقه مصحح در تصحیح ورقهها باشد. به دلیل همین ترازدهی ناعادلانه و غیر متعادل در سال گذشته، حق و ناحقهای زیادی صورت گرفته و پذیرش دانشجویان دانشگاهها بر اساس شایستگی نبوده است.
۱۰- اجبار به ترمیم نمرههای پیاپی برای قبولی در رشتههای خوب: ترازدهی برای امتحانات نهایی سه پایه به گونهای است که بسته به سختی و آسانی امتحان و تراکم نمره، نمرات ۲۰ و ۱۹ در سالهای متفاوت، ترازهای متفاوتی میگیرند. بنابراین نمره ۲۰ امسال با نمره ۲۰ پارسال تراز یکسانی ندارد و این باعث میشود که داوطلبان ورود به دانشگاه مجبور به ترمیم نمرهها شوند که باز هم برای اقشار مرفه امکان پذیرتر است.
در نهایت تقاضای ما لغو تأثیر معدل در کنکور سراسری و بازگشت به شیوهی گذشته (تستی) است تا شاهد عدالت آموزشی و کاهش استرس و اضطراب دانشآموزان باشیم.
با سپاس
جمعی از اویا و دانشآموزان و داوطلبان ورودی دانشگاهها