باسمه تعالی
کاندیداهای محترم ریاست جمهوی
سلام علیکم
ضمن تبریک اعیاد سعید قربان و غدیرخم، با استعانت از خداوند متعال برآنیم تا صدای بانوان عضو هیات علمی دانشگاههای کشور را که بانوانی فعال، نخبه، انقلابی، متدین و مطالبه گر بوده و عرصه فعالیت اجتماعی خود را مطابق رسالتی که خداوند تبارک و تعالی بر عهده ایشان نهاده که همانا تربیت فرزندان و نسل آینده است انتخاب نموده اند به گوش شما برسانیم. امید است در امتداد تلاش های رئیس جمهور شهید و به دور از هرج و مرج های فرهنگی، سیاسی و دنیوی، به اقداماتی جهت صلاح و رفاه جامعه و مرضی رضای خداوند متعال بپردازید.
در ابتدا بر خود لازم می دانیم از شما که انشاالله با نیت خیر و صلاح پا به این عرصه خطیر و بسیار مهم نهادید سپاسگزاری نماییم و برای فردی که سکان دولت را بر دست می گیرد از درگاه خداوند تبارک و تعالی آرزوی توفیقات روزافزون داریم.
پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی جامعه بانوان ایران، علاوه بر نقشآفرینی آتیهساز در کانون خانواده، طلایهدار صحنه علم و دانش نیز بودند. اگر روزگاری قبل از حدود ۵ دهه گذشته، زنان فقط ابزار تبلیغات و کالایی برای جذب مصرفکنندگان بودند، امروز در سایه درخت تنومند سایهگستر و مثمر انقلاب اسلامی، هدایتگری امام راحل و مقام معظم رهبری دام عزه نقش تاثیرگذار و کتمانناپذیر آنها در تمامی شئون فعالیتهای اجتماعی بر کسی پوشیده نیست. انقلاب اسلامی به پشتوانه احترام واقعی به مقام والای زن، تکریم جایگاه انسانی و کمک به استیلای هویت انسانی ایشان توانست نگرش سخیف کالایی به زنان را استحاله کرده و زمینه اعتلای منزلت اجتماعی بانوان این سرزمین را فراهم سازد. شاهد این مدعا درخشش زنان در عرصههای سیاست و فرهنگ و مشاغل مختلف است.
یکی از مهمترین سرمایههای کشور، نیروی انسانی است که در دو محمل دانشگاه و خانواده پرورش یافته و بالنده میشود. خانوادهای که ستون اصلی آن عالیترین مقام یک زن، یعنی مادر است. باور داریم، پیشرفت جوامع به دستان مادران فرهیختهای است که عهدهدار تربیت نسلهای آینده هستند. باور داریم، بسیاری از معظلات پیچیده چندوجهی اجتماعی و فرهنگی از مسیر تقویت بنیان خانواده و توجه به نقش زنان مرتفع میشود. به جای تأکید بر ارائه راهکارهای مختلفی که صرفاً نقش تسکین داشته و حتماً ضروری است، باید بر خاستگاه مسائل اجتماعی فرهنگی تاکیدکرده و با تقویت نهاد خانواده از طریق منزلتبخشی، اتخاذ راهبردها و سیاستهای حامی ایفای نقشهای همسری و مادری برای زنان موجبات تربیت فرزندانی متعهد، مصمّم و تلاشگری را فراهم ساخت که موفقیت و کامیابی خود را در خاک وطن جستجو میکنند.
بر این اساس، انتظار میرود دولت چهاردهم با درک همه کارکردهای بالقوه زنان در جامعه و فهم عالمانه دستاوردها، خلاءها و کاستی ها با برنامهریزی صحیح برای توجه به الزامات شکوفایی استعدادها و بهره مندی بیشتر و بهتر از این استعدادها گامهای موثری بردارد. در این راستا اهم محورهای مطالبات بانوان دانشگاهی به شرح ذیل میباشد:
۱. شایسته سالاری همیشه از ارکان اصلی نظام جمهوری اسلامی بوده است. تشخیص افراد شایسته امری بسیار خطیر و مهم است و چه بسا مانع اصلی برخی پیشرفت ها و یا بعضاً عامل اصلی برخی از اشتباهات دولت های گذشته، عدم تشخیص همین شایستگی بوده است. مهمتر آنکه این شایسته سالاری بر اساس عدالت جنسیتی صورت پذیرد. بر این باوریم که در هر عرصه ای از کشور که بانوان توانمند به عنوان مسئول قرارگرفتند، بسیار خوش درخشیدند. از اینرو همانطور که توصیه مقام معظم رهبری دام عزه به کرات بوده است، ما خواستار ایجاد ساز و کارهایی جهت افزایش حضور بانوان در مناصب مدیریت های کلان کشور اعم از مسئولیتهای اجرای، ستادی و صفی و حضور بیشتر بانوان متعهد به اسلام و نظام در عرصه های مختلف سیاستگذاری و تصمیمگیری های کشور هستیم. تأکید می کنیم که انتظار ما از دولت چهاردهم این است که با رفع و مقابله جدی با محرومیت های منزلتی بانوان، شایسته سالاری بر اساس عدالت جنسیتی را به دور از دغدغه های سیاسی و صرفاً با تمرکز بر اصل تعهد به نظام اجرایی سازی نماید.
۲. دین مبین اسلام که مبنای حکمرانی ایران عزیز است همواره به نقش های بی بدیل بانوان در خانواده تأکید دارد، از سویی انقلاب اسلامی پیشران حضور جدی بانوان در عرصه فعالیت های اجتماعی است. بر این باوریم که اگرچه بانوان ما در جامعه بسیار توانمند و مسئولانه در تمامی مسئولیت های محول شده در حال نقش آفرینی هستند، اما نظام اداری- استخدامی و قوانین و مقررات، ضعف های جدی و بنیادینی در زمینه "حضور بانوان در فعالیت های اجتماعی با توجه به نقش های خانوادگی" دارند، که این ضعف ها به تخریب های جبران ناپذیری منجر می شود. از اینرو جهت بهره مندی بهتر نظام از این سرمایه های ارزشمند خواستار ایجاد ساز و کارهایی در راستای افزایش انعطافپذیری اداری- استخدامی، ارتقاء زیرساختهای مذکور و اصلاح قوانین و مقررات با تأکید بر نقش های خانوادگی بانوان هستیم.
۳. اگرچه اصلاح قوانین گام مهمی در پیشبرد اهداف است، اما اتخاذ ضمانت اجرایی و ساز و کارهای نظارتی دقیق بر اجرای قوانین در تکمیل این فرآیند اهمیت دوچندان دارد. براین باوریم که در حال حاضر نیز بسیاری از قوانین مفید و حائز اهمیتی مورد تصویب قرار گرفته که مشمول عدم نظارت دقیق شده و در کشور اجرا نمی شود. از اینرو علاوه بر اینکه همچنان بر اصلاح قوانین تأکید داریم، خواستار ایجاد ساز و کارهای دقیق نظارتی بر اجرای قوانین مختص به بانوان و خانواده در دانشگاه هستیم.
۴. یکی از وظایف عمده دولت برنامه ریزی جهت ارتقا سلامت افراد جامعه است. بر این باوریم سلامت جسم و روان بانوان در محیط کار به افزایش بهره وری بیشتر چه در محیط کار و چه در محیط خانوادگی می گردد و از جمله عواملی است که به کاهش تعارض و افزایش تعادل کار و خانواده کمک می کند. این مساله چه در فضاهای جغرافیایی و چه در امکانات رفاهی؛ اعم از اتاقهای محل فعالیت بانوان، امکانات رفاهی- بهداشتی مختص بانوان، اتاقهای مادر و کودک، مهدکودک ها و غیره به شدت مورد غفلت قرارگرفته است. از اینرو جهت ارتقا سلامت روان و جسم بانوان، ارتقا بهره وری از سرمایه های انسانی، حرکت به سمت دوران بازنشستگی همراه با سلامت و کاهش آسیبها، خواستار متناسب سازی فضاهای حرفهای/ شغلی و توسعه امکانات رفاهی- بهداشتی با توجه به نقشهای خانوادگی برای بانوان دانشگاهی هستیم.
۵. با وجود تلاشهای بسیار در کشور برای ارتقا جایگاه بانوان در عرصههای مختلف و تأکید مقامهای سیاست گذار بر این امر، عامل اصلی عدم دستیابی به تمامی آرمان های بلند انقلاب در حوزه بانوان را مربوط به عدم تحولات نگرشی می دانیم. اتخاذ راهبردهای موثر برای تحول نگرش نسبت به حضور بانوان در جامعه، توانمندی بانوان، اعتماد به بانوان و دختران را راهگشای اصلی در این زمینه می دانیم. ما بر این باوریم؛ مادامی که نگرش "بانوان به عنوان حلال مسائل کلان کشور" جایگزین "مساله ی بانوان" نشود، تمام آنچه در حوزه بانوان صورت می گیرد خلاف اصالت بوده، بنابراین نمی تواند راهگشا باشد. ما از دولت چهاردهم انتظار داریم نقطه پایانی بر حضور صرفاً نمایشی بانوان در سیاست گذاری ها بوده و ایجاد ساز و کارهای دقیق در راستای تحول نگرشی عمیق نسبت به بانوان در عرصه های مختلف هستیم.
۶. بر این باوریم اگر بانوان ما در دانشگاه توانسته اند مدارج علمی را طی کنند و طی چهل و اندی سال گذشته رشد حیرت آوری در زمینه های متعدد علمی داشته باشند، علاوه بر تلاش شبانه روزی ایشان، در ذیل امنیت اخلاقی- حرفه ای است که فضای دانشگاه را مبری از مشغله های جنسی نموده است. از اینرو از آنجا که زیست عفیفانه همراه با قواعد و اصولی که فرهنگ محور و شریعت محور باشد و دستمال موج سواری های سیاسی نگردد را لازمه تداوم حضور و رشد علمی بانوان در فضای کاملاً حرفه ای دانشگاه می دانیم، خواستار برنامه ریزی دقیق و مدبرانه این حوزه هستیم.
۷. رسالت اصلی دانشگاه تعلیم و تربیت تعریف شده است. دو رسالت بسیار مهم که اهمیت آن در ارتقا فرد، جامعه و کشور انکارناپذیر است. اما دانشگاه تداوم دهنده این رسالت است. تعلیم و تربیت از خانواده آغاز شده و سپس در مدارس تداوم می یابد. بنابراین دانشگاه در میانه راه به این دو نهاد میرسد. دختران ما سرمایههای ارزشمند و فرصت های گرانقدری هستند، علاوه بر آن مهمترین مربیان نسل آینده کشور هستند و آینده در گرو تربیت درست و مدبرانه ایشان است. همین مساله اهمیت سرمایه گذاری بر دختران را دوچندان می نماید. بر این باوریم در شرایط کنونی هویت یابی و هویت بخشی یکی از مسائل عمده دختران ماست که نیاز مبرم به همبستگی نهادهای خانواده، آموزش و پرورش و آموزش عالی دارد. از اینرو خواستار ایجاد تحول و رویکردی نوآوارنه به تعامل این سه نهاد در راستای تعلیم و تربیت به طور جدی هستیم، تا از این رهگذر جوانان ما از آسیب های هویتی مصون بمانند.
در پایان لازم به ذکر است آنچه بیان شد مجملی است که هر کدام حدیث مفصلی دارد و بانوان دانشگاهی کشور نه صرفاً به عنوان اتاق فکر که آمادگی خود را جهت سیاستگذاری، ارائه راهبرد، برنامه ریزی و اجرا در راستای دستیابی به مطالبات ذکر شده اعلام می نمایند. باشد دولت های آینده گام های مثبت گذشتگان را ادامه داده و اقدامات موثرتری در این راستا انجام دهند.
وآخر دعوانا ان الحمدلله رب العالمین
جمعی از بانوان عضو هیئت علمی دانشگاههای کشور