بسمه تعالی
مدیرکل محترم تجهیزات پزشکی
با سلام و عرض ادب؛
احتراما، بازگشت به قیمتگذاری کیتهای الایزا در سایت اداره کل تجهیزات پزشکی به استحضار میرساند گروه شرکتهای توزیع کننده متشکل از چند هزار شرکت و واحد خصوصی در سراسر کشور فعالیت داشته و هر کدام با سرمایه دهها میلیارد تومان زنجیره پخش محصولات IVD را پوشش میدهند که در صورت عدم فعالیت درست این مجموعه در زنجیره تأمین، فعالیت آزمایشگاهها و مراکز درمانی و بیمارستانی و همچنین شرکتهای تولید کننده و وارد کننده مختل و در صورت عدم توجه درست به هزینههای چرخه توزیع داروهای تشخیصی و شرکتهای توزیع کننده موجب اخلال در شبکه توزیع و چرخه درمان خواهیم شد.
از اینرو خاطر نشان میگردد در قیمتگذاری دستوری مذکور، به دلایل ذیل کارشناسی لازم صورت نگرفته است.
الف) قیمت مصرف کننده از طرف تأمین کننده و توزیع کننده، میبایست یک قیمت مصوب و ثابت داشته باشد و میزان تخفیف نماینده یا عامل توزیع از طرف شرکت واردکننده یا تولیدکننده تعیین میشود.
عدم رعایت مسئله فوق منجر به موارد ذیل خواهد گردید؛
۱- عدم رقابت بین شرکتهای واردکننده و تولیدکننده جهت کاهش قیمتها و بهبود کیفیت
۲- سردرگمی مصرف کننده نهایی جهت خرید و فشار مضاعف به شرکتهای توزیع کننده
۳- افزایش هزینههای توزیع شرکتهای تولید کننده و به تبع آن افزایش قیمت محصولات
۴- عدم ارائه سرویس به موقع به مراکز درمانی و آزمایشگاههای تشخیص طبی و عدم توانایی پخش مویرگی توسط شرکتهای تولید کننده و وارد کننده.
ب) با توجه به قیمتگذاری انجام شده از طرف اداره تجهیزات و منظور نمودن ۹% حق توزیع برای شرکتهای توزیع کننده، خاطر نشان میگردد سیستم توزیع کیتهای تشخیص طبی و فرآوردههای آزمایشگاهی فراتر از سیستم پخش دارو به داروخانههای کشور بوده و تابع شرایط خاص خود میباشد و گویا در این زمینه نیز کارشناسی لازم صورت نگرفته است؛ لذا حداقل هزینههای یک شرکت توزیع کننده با توجه به میزان فروش متوسط این شرکتها به شرح ذیل تقدیم میگردد؛
۱- هزینه حمل و نقل جهت دریافت کیت و ارسال آن با توجه به حفظ زنجیره سرد ۵/۲%
۲- هزینه حقوق پرسنل، مسئول فنی، بیمه، عیدی و... ۵/۷%
۳- سایر هزینهها و ملزومات اداری ۱%
۴- هزینه اجاره محل ۱%
۵- هزینه مالیات ۲%
۶- سود خالص ۶%
با توجه به موارد فوق حداقل تخفیف منظور شده برای شرکتهای توزیع کننده میبایست ۲۰% منظور گردد.
لازم به ذکر است محصولات IVD در زمره محصولات بیوتک به حساب آمده و چرخه توزیع مخصوص خود را داشته و قرار دادن آنها در گروه تجهیزات و دستگاههای آزمایشگاهی اشتباه میباشد.
ج) همانطور که مستحضرید بسیاری از مراکز دولتی و خصوصی خرید محصولات آزمایشگاهی را بهصورت نقدی انجام نمیدهند و شرکتهای توزیع کننده بطور متوسط با تأخیر ۴ ماهه بابت وصول مطالبات از مراکز مواجه هستند؛ لذا خواهشمند است؛
۱- در صورت امکان مراکز را موظف به پرداخت بهصورت نقدی نموده و قانونی وضع نمائید تا مراکز درمانی موظف به پرداخت نقدی کیتها و فرآوردههای آزمایشگاهی گردند.
۲- در صورت عدم امکان مورد فوق، شرایط عقد قرارداد با مراکز جهت پرداخت به صورت غیر نقدی را فراهم نمائید تا چنانچه مرکزی قادر به پرداخت به صورت نقدی نباشد به ازای هر ماه تأخیر موظف به پرداخت مبلغ بالاتر با توجه به قرارداد توافق شده، باشند.
با توجه به موارد مطروحه، ما امضاکنندگان ذیل تقاضا داریم ضمن بازنگری در درصد لحاظ شده، دستور لازم جهت اصلاح درصد فوق مطابق با درخواست توزیع کنندگان انجام پذیرفته و در صورت امکان جلسهای با حضور نمایندگان توزیع کنندگان استان تهران (در صورت امکان سایر استانها) جهت بررسی دقیقتر و شفافیت و بیان مسائل و مشکلات توزیع کنندگان در آن اداره کل برگزار گردد.
قبلا از همکاری صمیمانه حضرتعالی کمال تشکر و امتنان را داریم.