بسمه تعالی
رئیسجمهور محترم جمهوری اسلامی ایران، جناب آقای دکتر پزشکیان
وزیر محترم جهاد کشاورزی کشور
رؤسای محترم فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی و کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی
نمایندگان محترم مردم جنوب و ساکنان ساحلنشین در مجلس شورای اسلامی (هرمزگان و چابهار)
سایر مسئولین ذیربط کشور، کنشگران و فعالان اجتماعی، اقتصادی و محیطزیست
موضوع درخواست:
ممنوعیت دائمی صید ترال، تخصیص مجوز صید آبهای دور آزاد سومالی برای شناورهای صیادی ساختهشده و آماده دریاروی و اشتغالزایی در جنوب و ممنوعیت نصب دستگاه آمریکایی VMS بر روی شناورهای صیادی
با سلام و احترام،
همانطور که مستحضرید، در سالهای گذشته، با تلاشهای فعالان اجتماعی و محیطزیست و فراکسیون انقلابی محیطزیست مجلس یازدهم، ممنوعیت صید ترال در خلیجفارس و بحر مکران (دریای عمان) با موافقت وزارت جهاد کشاورزی و سپس دستور رئیسجمهور شهید راه خدمت در سال ۱۴۰۰ متوقف شد.
لازم به ذکر است که برخی در تلاشاند خدمات ارزنده رئیسجمهور شهید را لغو کرده و صید ترال را مجدداً به چرخه صید بازگردانند. آیا میدانید کشتیهای ترال با تخریب کف دریا، زیستگاهها و بستر زندگی ماهیها را از بین میبرند؟
صید ترال یکی از روشهای مخرب صید است که قریب به ۹۸ درصد از آبزیان خلیجفارس و بحر مکران (دریای عمان) را تهدید کرده، نسل آنها را منقرض میکند و در سالهای اخیر باعث کاهش ذخایر دریایی و زنگ خطری برای نابودی آبزیان شده است.
ترال یا گوفه، توری ماهیگیری بزرگ به شکل قیف است که از دو طرف به تختههایی متصل شده و به دنبال شناورهای بزرگ در بستر دریا کشیده میشود. این شیوه صید دارای خطرات بسیار زیادی برای آبزیان بهویژه آبزیان کفزی است و عامل انقراض ۹۸ درصدی از آبزیان و نابودی موجودات دریایی ماکول و غیرماکول میشود.
صید ترال در سواحل هرمزگان و بلوچستان منابع دریایی این سواحل و محیطزیست منطقه را به خطر انداخته و نگرانیهای بسیاری ایجاد کرده است. تورهای کششی غیرگزینشی عمل میکنند و سبب جارو کردن ماهیان قابل عرضه در بازار و ماهیان نامطلوب، در هر اندازه قانونی و غیرقانونی، میشوند.
در هر بار عملیات صیادی، قسمتی از صید بیمصرف است که بهعنوان صید ضمنی مورد استفاده قرار نمیگیرد. برخی از گونههایی که بهعنوان صید ضمنی گرفتار میشوند نیز بهطور تصادفی توسط فرآیند ترال کشته میشوند. گونههایی که به این صورت صید میشوند، معمولاً شامل گونههای باارزشی از قبیل دلفینها، لاکپشتهای دریایی و کوسهها و همچنین گونههای صید ممنوع یا نابالغ گونه هدف میشوند.
مطالعات نشان داده که صید کفروب (صید ترال) بیشترین صید ضمنی را به همراه دارد. این عمل باعث آشفتگی و برهم خوردن توازن در زندگی دریایی میشود. از آنجا که این روش صید هدف بسیاری از اعتراضات زیستمحیطی در دنیا بوده، امروزه صید به روش ترال در کشورهای بنیانگذاری شده و سایر کشورها ممنوع شده و کسی حق صید با این روش را ندارد.
کشتیهای ترال مجهز به ردیاب کوچ و گله ماهیان هستند و علاوه بر صید در آبهای آزاد، شبانه در ساحل، در محدوده ۵ - ۶ مایلی، اقدام به صید انواع ماهی تجاری و ماهیانی که جهت تخمگذاری به ساحل میآیند میکنند.
روش صید ترال در منطقه باعث نارضایتی صاحبان شناورهای سبک و صید خرد که در آبهای ساحلی استان هرمزگان و بلوچستان صید میکنند، شده است.
بنا بر اطلاعات و آمارهای بهدستآمده، مالکان کشتیهای ترال روزانه بیش از ده میلیارد تومان از صید ترال درآمد دارند و از افراد بانفوذ هستند.
استفاده از ترال بهواسطه اثرات زیستمحیطی بحثبرانگیز است. از آنجا که ترال کف شامل کشیدن ابزار سنگین ماهیگیری در کف دریاست، میتواند تخریبهایی در مقیاس بزرگ در کف اقیانوسها ایجاد نماید، از آن جمله شکستن مرجانها، خسارت به زیستگاه و حذف جلبکها و عروسهای دریایی.
لذا از مسئولان محترم خواهشمندیم:
۱. صید ترال با کشتیهای ایرانی و غیرایرانی در منطقه دریای جنوب، از بحر مکران (دریای عمان) گرفته تا خلیجفارس، بهصورت دائمی ممنوع گردد.
۲. ممنوعیت نصب اجباری دستگاه آمریکایی VMS با قیمت ۲۰۵ میلیون تومانی بر روی شناورهای صیادی اعمال شود، چرا که این شناورها توسط دستگاههای AIS، دریابانی و یگان حفاظت پایش میشوند.
۳. تخصیص مجوز صید برای شناورهای ساختهشده و آماده دریاروی جهت اشتغالزایی و تأمین نیازهای پروتئینی کشور در آبهای دور انجام پذیرد.
امید است که جناب آقای دکتر پزشکیان نسبت به این مسائل مهم عنایت ویژه مبذول فرمایند.
با تشکر