رئیس محترم جمهور
رئیس محترم مجلس شورای اسلامی
وزیر محترم نیرو
رئیس محترم سازمان محیط زیست
نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی
استاندار محترم استان مرکزی
رئیس محترم اداره کل محیط زیست استان مرکزی
نماینده محترم شهرستان شازند در مجلس شورای اسلامی
فرماندار محترم شهرستان شازند
رئیس محترم اداره محیط زیست شهرستان شازند
موضوع: راهکار مکمل برای کاهش آلودگی هوای ناشی از نیروگاه شازند
با درود،
ما، مردم ایران از هر قشر و صنفی، با نگرانی و تأسف عمیقی شاهدیم که مردم شریف شهرستان شازند به دلیل آلودگی شدید هوا ناشی از فعالیت نیروگاه شازند، روزهای سختی را سپری میکنند. این آلودگی سلامت مردم شهرستان شازند را به خطر انداخته و باعث بروز انواع بیماریها، از جمله بیماریهای تنفسی، قلبی و سرطان در این منطقه شده است. آمار فزاینده مرگومیر ناشی از آلودگی هوا در شهرستان شازند، زنگ خطری جدی برای همه ما به صدا درآورده است.
علیرغم وعدههای مکرر مسئولین مبنی بر قطع مازوتسوزی در نیروگاه شازند، متأسفانه شاهدیم که همچنان از این سوخت آلاینده استفاده میشود. این در حالی است که اثرات مخرب مازوتسوزی بر سلامت مردم و محیط زیست بر همگان آشکار است.
حالا که به وعده پایان مازوتسوزی عمل نکردید، حداقل انتظار میرود که نسبت به نصب فوری دستگاههای تصفیه دود و حذف ذرات معلق (با فناوری پلاسما) اقدام عاجل نمایید. خوشبختانه، شرکتهای دانشبنیان ایرانی موفق به تولید دستگاههای تصفیه دود با فناوریهای روز دنیا شدهاند که قادرند بهطور مؤثر آلایندههای موجود در دود خروجی از نیروگاه را کاهش داده و از انتشار آنها در هوا جلوگیری کنند. استفاده از این دستگاهها نهتنها به بهبود کیفیت هوا کمک میکند، بلکه از نظر اقتصادی نیز به نفع کشور خواهد بود. (حتی در صورت پایان مازوتسوزی نیز برای حذف آلایندهها، به این گونه دستگاهها نیاز است).
ما از مسئولین محترم تقاضا داریم اقدامات زیر را انجام دهند:
۱. نصب فوری دستگاههای تصفیه دود ساخت داخل با بالاترین استانداردهای جهانی در نیروگاه شازند.
۲. تخصیص بودجه کافی برای خرید و نصب این دستگاهها (سلامت مردم از هر هزینه دیگری مهمتر است).
۳. نظارت مستمر بر عملکرد دستگاهها و اطمینان از کارکرد صحیح آنها.
۴. جبران خسارات وارده به مردم شازند به دلیل آلودگی هوا، از جمله خسارات جانی و مالی.
۵. تسریع در روند جایگزینی سوخت مازوت با سوختهای پاکتر (راهکار اصلی).
۶. پاسخگویی شفاف مسئولین در خصوص علت تداوم آلودگی هوا و اقدامات انجامشده برای رفع آن.
ما خواهان هوای پاک و سالم برای همه هموطنانمان هستیم. این حق طبیعی هر ایرانی است که بتواند در محیطی سالم زندگی کند و به مرگ زودرس مبتلا نشود.
از تمامی مردم ایران، رسانهها و فعالان محیط زیست درخواست میکنیم تا به این مطالبه ملی بپیوندند و ما را در این کارزار یاری کنند و کارزار را با دوستان و عزیزان خود به اشتراک بگذارند.
با سپاس
قانون هوای پاک
چند ماده از قانون هوای پاک:
ماده ۱۲: سازمان مکلف است که تمامی مراکز و واحدهای صنعتی، تولیدی، عملیات معدنی، خدماتی، عمومی و کارگاهی را که آلودگی آنها بیش از حد مجاز مصوب است، مشخص نموده و مراتب را با تعیین نوع، میزان آلودگی، وسعت منطقه تحت تأثیر و حساسیت منطقه به مالکان یا مسئولان یا مدیران عامل و یا بالاترین مقام تصمیمگیر واحد ابلاغ کند تا در مهلت معینی که توسط سازمان تعیین میشود نسبت به رفع آلودگی یا تغییر تولید یا تغییر فرآیند تولید یا تعطیلی کار و فعالیت خود (براساس نوع آلودگی و ماهیت فرآیند کنترلی) اقدام نمایند. در طی مدت تعیین تکلیف این واحدها، طبق مفاد این قانون، به واحدهای مذکور، جریمه ایجاد و انتشار آلودگی تعلق میگیرد.
ماده ۱۳: حداکثر یکسال پس از لازمالاجرا شدن این قانون، تمامی مراکز صنعتی، تولیدی، عملیات معدنی، خدماتی، عمومی و کارگاهی اعم از دولتی و غیردولتی موظفند از سوخت استاندارد مصوب استفاده کنند. در صورت عدم وجود سوخت مناسب، واحدهای مذکور مکلفند به هر نحو ممکن ترتیبی اتخاذ نمایند تا آلایندههای منتشره، در حدود مجاز انتشار آلایندههای هوا باشد.
ماده۱۴: در مواردی که کاهش یا از بین بردن آلودگی ناشی از مراکز صنعتی، تولیدی، معدنی، خدماتی، عمومی و کارگاهی به تشخیص سازمان فقط از طریق انتقال تمام یا بخشی از خطوط تولید یا تأسیسات یا اماکن آنها به نقاط مناسب امکانپذیر میباشد و یا فعالیت مراکز مذکور در مناطق مسکونی سلامت ساکنان آن مناطق را بهخطر بیاندازد، مالکان و مدیران واحد موظفند در مهلت تعیینشده در طرح انتقال، نسبت به انتقال واحد مربوطه اقدام کنند. مستنکف از مفاد این ماده به پرداخت جزای نقدی معادل سهدرصد(۳%) درآمد سالانه ناخالص همان واحد محکوم میشود.
ماده ۱۷: تمامی بهرهبرداران منابع ثابت آلودهکننده هوا، ملزم به رعایت حدود مجاز انتشار آلایندهها در موتورخانهها و سامانههای احتراقی خود هستند. همچنین این مراکز مکلفند ضمن اتخاذ تدابیر لازم جهت جلوگیری از انتشار آلایندهها در هوای آزاد، از سوخت مناسب (ترجیحاً گاز شهری) استفاده کنند و ملزم به انجام معاینه فنی سالانه سامانه موتورخانه و سامانههای احتراقی توسط شرکتهای تأیید صلاحیتشده از سوی سازمان ملی استاندارد ایران، مطابق با حدود مجاز انتشار آلایندهها میباشند.
ماده ۱۸: وزارت نفت مکلف است حداکثر تا سه سال پس از لازمالاجراء شدن این قانون، سوخت تولیدی کشور از جمله بنزین، نفتگاز، نفتکوره و نفتسفید را مطابق با استاندارد ملی مصوب عرضه کند. سازمان مکلف است از تولید سوخت غیراستاندارد جلوگیری نماید.
ماده ۱۹: وزارت نیرو مکلف است نسبت به توسعه، تولید و عرضه انرژیهای تجدیدپذیر و پاک بهینه بهنحوی اقدام نماید که حداقل سیدرصد(۳۰%) افزایش سالانه ظرفیت مورد نیاز برق کشور از انرژیهای تجدیدپذیر تأمین شود.
ماده ۲۸: سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و سایر رسانههای دولتی مکلفند برنامههای تولیدشده در زمینه فرهنگسازی، ظرفیتسازی، آموزش و اطلاعرسانی مورد تأیید از سوی سازمان درخصوص آگاهی و مقابله با پدیده آلودگی هوا، رخدادهای گرد و غبار را درصورتی که ضوابط رسانهای در آن رعایت شده باشد، در قالب برنامههای آگهی و یا آموزشی رسانهای با اخذ پنجاه درصد (۵۰%) بها، اطلاعرسانی و پخش کنند. طریقه جبران هزینه سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و سایر رسانههای دولتی در بودجه سالانه پیشبینی میشود.