رئیس جمهور محترم
وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری
رئیس محترم کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی
موضوع: درخواست لغو ماده ۱۱ و بند ج ماده ۱۲ آییننامه اجرایی دکتری وزرات علوم، تحقیقات و فناوری همچنین ممنوعیت دریافت هر گونه پول پس از پایان مدت مجاز سنوات تحصیلی رایگان دانشجویان دکتری
با سلام؛
احتراماً به استحضار میرساند برخی از مفاد آییننامه دکتری وزارت محترم علوم و تحقیقات و فناوری و برخی سیاستهای آموزشی-پژوهشی آن وزارت محترم در خصوص مقطع دکتری سبب بیانگیزگی، دلسردی، فشارهای مالی، فشارهای روحی و روانی بسیار برای دانشجویان مقطع دکتری مشغول به تحصیل در دانشگاههای دولتی کشور شده است؛ که میتوان به مواردی زیر اشاره کرد:
ماده ۱۱ آئیننامه دوره دکتری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری که اعلام میدارد “مدت مجاز به تحصیل در دوره دکتری در شیوه آموزشی-پژوهشی حداقل سه سال و نیم و حداکثر چهار سال و نیم میباشد که در صورت ضرورت به پیشنهاد استاد راهنما و تأیید گروه ذیربط، در هر شیوه میتوان حداکثر تا یک نیمسال تحصیلی به این مدت اضافه کرد.”
در ماده ۱۲ آییننامه مذکور، یکی از موارد منع از ادامه تحصیل در دوره دکتری، بند (ج) میباشد که اعلام میدارد، “مدت مجاز تحصیل دانشجو به پایان رسیده باشد.”
طبق تبصره ۲۰ ماده ۱۲، در صورتی که کمیسیون بررسی موارد خاص اجازه ادامه تحصیل برای یک ترم دیگر را بدهد، دانشجو پس از پرداخت هزینه مصوب شده از سوی هیئت امنا دانشگاهها، اجازه بازگشت به تحصیل را دارد. این پول برای افزایش سنوات از دانشجویان گرفته میشود که یعنی افزایش فشار روحی و روانی و همچنین فشار مالی بیشتر بر دانشجوی دکتری و این در حالی است که دانشجویان برای دوره دکتری روزانه و تحصیل رایگان در دانشگاه پذیرفته شدهاند.
نکته قابل توجه این است که عمدتاً خود دانشگاهها سبب افزایش سنوات تحصیلی دانشجویان تحصیلات تکمیلی میشوند. چرا که نبود امکانات و تجهیزات آزمایشگاهی، فرسودگی آنها و در نتیجه خرابی مکرر دستگاهها و تجهیزات آزمایشگاهی حتی کمبودشان علت اصلی افزایش سنوات تحصیلی دانشجویان تحصیلات تکمیلی به ویژه دانشجویان دکتری میباشد.
همچنین تحریم موارد آزمایشگاهی و شیمیایی که دسترسی و خرید آنها را برای دانشجویان دکتری بسیار مشکل و زمانبر کرده است از دیگر علل افزایش سنوات تحصیلی میباشد.
افزایش نرخ دلار و یورو که سبب افزایش بسیار زیاد هزینه آزمایشهای مربوط به رساله دکتری شده است؛ خود نیاز به زمان برای تأمین مالی از سوی دانشجوی دکتری دارد.
نکته مهم این است که اغلب این تأمین مالی و پرداخت هزینههای مربوط به خرید مواد آزمایشگاهی و شیمیایی بر عهده دانشجویان دکتری میباشد و سهم دانشگاه در پرداخت هزینههای مذکور بسیار بسیار کم است.
بنا به موارد گفته شده، ماده ۱۱ و بند (ج) ماده ۱۲ آییننامه مذکور علاوه بر اینکه مشکلی را برای دانشجویان دکتری حل نمیکند بلکه خود سبب ایجاد مشکلاتی برای آنها شده است.
بنابراین خواهشمند است ماده ۱۱ و بند (ج) ماده ۱۲ آییننامه مذکور لغو گردد (برای همه ورودیها و با عطف به ماسبق باشد). برای حل مشکلات پژوهشی دانشجویان دکتری، تمامی دانشگاهها، پژوهشکدهها و مراکز تحقیقاتی دولتی (و یا هر نوع موسسه تحقیقاتی یا غیر تحقیقاتی که به نوعی از دولت بودجه دریافت میکند) موظف به ارائه خدمات، امکانات و تجهیزات آزمایشگاهی رایگان و خدمات خوابگاهی و در صورت امکان سایر خدمات رفاهی به دانشجویان تحصیلات تکمیلی به ویژه دانشجویان دکتری گردد (برای همه ورودیها و با عطف به ماسبق باشد).
همچنین خواهشمند است افزایش هزینه خدمات رفاهی (خوابگاه، تغذیه و سلف دانشگاهها و...) دانشجویان، پس از پایان مدت مجاز سنوات تحصیلی رایگان لغو گردد و برای استفاده دانشجویان دکتری از خدمات مذکور پس از ترم ۸ افزایش هزینه نداشته باشد (برای همه ورودیها و با عطف به ماسبق باشد).
همچنین خواستار ممنوعیت دریافت هرگونه وجه از سوی دانشگاهها به بهانه افزایش سنوات تحصیلی پس از پایان مدت مجاز سنوات تحصیلی رایگان از دانشجویان دکتری میباشیم (برای همه ورودیها و با عطف به ماسبق باشد).
با سپاس