جناب آقای دکتر میثم لطیفی
رئیس محترم سازمان اداری و استخدامی کشور
با سلام
احتراما به اطلاع میرساند با گذشت بیش از ۱۷ سال از تاسیس رشته ایرانشناسی با چهار گرایش در مقاطع مختلف کارشناسی، ارشد و دکتری همچنان این رشته از سوی دستگاههای اجرایی و اداری کشور بهعنوان یکی از رشتههای مورد نظر در شرایط احراز مشاغل به رسمیت شناخته نشده است و صاحب کد رشته اختصاصی جهت شرکت در آزمونهای استخدام دولتی نیست و پیگیریهای مکرر گروههای ایرانشناسی در این مسیر ناکام مانده است.
هماکنون این رشته در قالب ۱۱ گروه و در ۱۰ دانشگاه میبد، شهید بهشتی، دانشگاه تهران (دانشکده مطالعات جهان)، دانشگاه تهران (دانشکده ادبیات و علوم انسانی)، دانشگاه امام خمینی قزوین، دانشگاه شیراز، دانشگاه باهنر کرمان، دانشگاه ولیعصر رفسنجان، دانشگاه گیلان، دانشگاه یزد و دانشگاه بوعلی همدان دانشجو میپذیرد. اما انبوه دانشجویان و دانشآموختگان این رشته که بسیاری از آنها صرفا بنا بر علاقه و پیوندهای عاطفی نسبت به ایران زمین در این رشته تحصیل کرده یا میکنند، اکنون مایوس و سرخوردهاند و با داشتن دانشی گسترده در زمینههای مختلف فرهنگی، تاریخی و اجتماعی در مقام مقایسه با همتایان خود در سایر رشتههای علوم انسانی مورد بیمهری و تبعیض قرار گرفتهاند.
دانشآموختگان رشته ایرانشناسی بنابر سرفصلهای مفصل آموزشی ارائه شده در طول دوره تحصیل، صاحب توانمندیهای گسترده در جهت شناخت و تحلیل مسائل ایران هستند. بخشی از توانمندیهای آنان و زمینههای اشتغال در این رشته به شرح ذیل است:
آشنایی دانشآموختگان ایرانشناسی با ابعاد مختلف فرهنگ ایرانی از تاریخ، جغرافیا، ادبیات، اقتصاد، سیاست، فرهنگ عامه، اساطیر و ادیان، ایشان را آماده تدریس علوم مرتبط در سطوح مختلف وزارت آموزش و پرورش میکند.
آشنایی گسترده این دانشآموختگان از فرهنگ ایرانی، ضرورت حضور ایشان را در تمامی سازمانهای مرتبط با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ایجاد و ایجاب میکند. در حال حاضر در سیاستگذاریها و فعالیتهای این سازمانها نبود آشنایی کامل و شامل با فرهنگ ایرانی مشهود است.
نبود کار تخصصی در ثبت و معرفی درست فرهنگ ایرانی باعث شده است که در صنعت گردشگری با کمبود جدی منابع موثق علمی مواجه باشیم. بهرهگیری از تخصص دانشآموختگان ایرانشناسی میتواند در کوتاهترین زمان، این کمبودها را در سطح وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی برطرف کرده، رونق واقعی این صنعت را در پی داشته باشد.
مدیریت منطقهای، استانی و شهری و تصمیمات اجرایی ماخوذ در این سازمانها نیاز به آشنایی دقیق و جامع با فرهنگ منطقه دارد. نبود این آشنایی گاه باعث شده است که طرحهای اجرایی این سازمانها بهره پایین یا نتیجه نامطلوب داشته باشد. به کارگیری ایرانشناسان جهت تدوین پیوست فرهنگی برای طرحهای اجرایی، میتواند از هدر رفتن هزینههای گزاف اجرای طرحهای ناکارآمد پیشگیری کند.
حضور دانشآموختگان مقاطع تحصیلات تکمیلی ایرانشناسی در رشتههای مختلف علوم انسانی در وزارت علوم، تحقیقات و فنآوری، میتواند باعث شکلگیری و رونق رویکردهای بینرشتهای در مطالعات علوم انسانی در دانشگاههای ایران شود. به جد میتوان گفت که عضویت این دانشآموختگان در دانشکدههای مختلف علوم انسانی میتواند دریچههای تازهای را به روی متخصصین رشتههای مختلف علوم انسانی بگشاید.
به این ترتیب میبینیم که رشته ایرانشناسی که دانشآموختگان آن با عشق و علاقه به ایران دست به انتخاب آن زدهاند، شایسته است جهت احراز مشاغل فرهنگی از جمله تدریس دروس جغرافیا، تاریخ، ادبیات فارسی و تعلیمات اجتماعی در مدارس، کارشناس فرهنگی در وزارت میراث فرهنگی و گردشگری، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان برنامه و بودجه و شعبات استانی آن، وزارت کشور شامل استانداریها، فرمانداریها و بخشداریها، نهاد کتابخانههای عمومی و همچنین وزارت علوم، تحقیقات و فناوری مورد تأیید آن سازمان محترم قرار گیرد و گامی موثر در اعتلای همهجانبه ایران برداشته شود.
از این روز خواهشمندیم دستور فرمایید این رشته بهعنوان یکی از رشتههای شرایط احراز مشاغل در زمینههای یادشده در شورای توسعه مدیریت و سرمایهی انسانی بررسی و مورد تایید قرار گیرد.