جناب اقای دکتر سلاجقه
معاون محترم رئیسجمهور و رئیس سازمان حفاظت محیطزیست
با سلام احترام
همان طور که مستحضرید پارک ملی گلستان بهدلیل داشتن ویژگیهای طبیعی و تنوع زیستی منحصربهفرد درسال ۱۳۳۶ بهعنوان اولین پارک ملی کشور تحت حفاظت قرار گرفت و بهدلیل همین ویژگیها سازمان جهانی یونسکو نیز در سال ۱۳۵۵ این زیستگاه ارزشمند و استثنائی را تحت عنوان نخستین ذخیرهگاه زیستکره ایران در برنامه انسان و کره مسکون به ثبت رساند.
متاسفانه علیرغم ارزشهای ملی و جهانی، پارک ملی گلستان بهدلایل مختلف متعدد از جمله ضعف سازمان حفاظت محیطزیست در تامین نیرو و امکانات مناسب برای حفاظت و همچنین عدم همکاری جوامع محلی حاشیه پارک، پوشش گیاهی این ذخیرهگاه در اثر آتشسوزیهای متوالی و چرای بیرویه دامهای اهلی بهشدت آسیب دید.
از طرفی دیگر بهعلت شکار غیرمجاز گسترده جمعیت گونههای جانوری وحشی به شکل غیرقابلباوری کاهش یافت؛ بهنحوی که در آماربرداری انجامشده در سال ۱۳۹۶ که با همکاری تعداد زیادی از کارشناسان، افراد محلی و محیطبانان بازنشسته و تحت نظارت و برنامهریزی کارشناسان مجرب انجام شد، جمعیت سمداران شاخص از ۱۵۰۰۰ راس در اواخر دهه ۷۰، به ۲۵۰۰ راس کاهش یافته بود.
با توجه به این روند روبهافول و همچنین قرار گرفتن پارک و ذخیرهگاه زیستکره گلستان در مابین سه استان گلستان، سمنان و خراسان شمالی با تنوع اقوام و طوایف مختلف، لزوم ایجاد سازوکاری متناسب با واقعیات موجود کاملا مشهود بود. لذا پیشنهاد استقلال پارک ملی گلستان و اعمال رژیم حقوقی پیشبینیشده برای مدیریت ذخیرهگاههای زیستکره با مشارکت جوامع محلی و شورای راهبری بهعنوان تنها راه برونرفت از شرایط ناگوار بهوجودآمده مطرح شد. این طرح خوشبختانه مورد تایید مدیران وقت سازمان حفاظت محیطزیست قرار گرفت و بلافاصله با تشکیل شورای راهبری و انتخاب مدیری باتجربه و علاقهمند، تحولی اساسی در وضعیت این ذخیرهگاه جهانی آغاز شد.
نتیجه این تصمیمگیری با گذشت نزدیک به چهار سال از استقلال نسبی و محدود پارک ملی گلستان را میتوان در همکاری صمیمانه جوامع محلی با مدیریت پارک ملاحظه کرد که اثرات آن در حداقل آتشسوزیها و متوقف شدن تخریب زیستگاهها کاملا مشهود است. امری که به تبع آن موجب افزایش چشمگیر جمعیت حیاتوحش نیز شده است که نتایج ملموس آن در آماربرداری پاییز سال جاری مشخص خواهد شد.
ما، امضاکنندگان این نامه که از دور و نزدیک شاهد تاثیرات مثبت مدیریت مشارکتی در پارک ملی و ذخیرهگاه زیستکره گلستان بودهایم، از جنابعالی تقاضا داریم از این سیستم بینالمللی مدیریتی که برای اولین بار در کشور درحال اجراست حمایت فرمایید تا با تکمیل کارهای نیمهتمام و حصول نتایج موردنظر، بتوان در صورت صلاحدید این مدل را در دیگر پارکهای ملی و مناطق مستعد تحت مدیریت سازمان حفاظت محیطزیست اجرا کرد. شرکت حضرتعالی در شورای راهبری که موجب حضور استانداران و نمایندگان مجلس خواهد شد به یقین منتج به نتایج ارزشمندی برای حفاظت از این گنجینه خواهد گردید.
با تشکر