جناب آقای دکتر پزشکیان
ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران
جناب آقای دکتر رفیعزاده
ریاست محترم سازمان اداری و استخدامی کشور
با سلام؛
همانطور که مستحضرید، سالهاست که در کشور ما، ایران، دروس عمومی از واحدهایی است که در آزمونهای استخدامی سازمانهای دولتی گنجانده و نهادینه شده است. با متولی بودن سازمان سنجش و سازمان جهاد دانشگاهی (از سوی سازمان اداری و استخدامی کشور) جهت برگزاری آزمون، بر تعداد این دروس نیز اضافه شده است.
دروس عمومی یکی از گزینههای انتخابی برای آزمون استخدامی در ایران برای متخصصین جامعه علمی است. متأسفانه در هیچ کشوری از دنیا، برای انتخاب نیروی کارامد، توانمند علمی، متخصص، کارشناس، آزمون عمومی ملاک نیست مگر کشور ما.
دروس عمومی، همان دروسی هستند که سالهای دبیرستان و سالهای دانشگاه بهکرّات آورده شدهاند و تمامی دانشآموزان و دانشجویان آنها را خواندهاند. چه لزومی دارد که برای محک زدن تخصص یک فرد از این دروس استفاده شود؟ گنجاندن دروس عمومی و طرح دو برابری سؤالات عمومی نسبت به سؤالات تخصصی و افزایش تعداد دروس بر آن، چه منفعتی برای داوطلبی دارد که ۴ یا ۷ سال در رشته تخصصی خود تحصیل کرده است؟ چاپ کتب آزمونهای استخدامی، آن هم با تیراژ هزارانتایی، چه منفعتی دارد؟
در وضعیت بحرانی کشور و افزایش شدید قیمت کاغذ و به تبع آن، افزایش شدید قیمت کتب تخصصی و واماندگی ناشران تخصصی کشور از چاپ کتب، چه لزومی به چاپ کتب آزمونهای استخدامی است؟ (در صورت تخصیص این کاغذها به ناشران تخصصی کشور، باعث کاهش شدید قیمت کتب دانشگاهی میشود).
چندین پیامد منفی دروس عمومی به شرح ذیل آورده میشود:
- مصرف بیش از هزاران کاغذ برای تولید و نشر کتب، جزوات آزمون استخدامی دروس عمومی.
- مصرف بیش از هزاران برگ کاغذ در خود آزمون استخدامی.
- هدر رفت ساعتها وقت تخصصی داوطلب برای مطالعه چنین دروس بیمحتوا و ناکارآمد قبل از آزمون.
- هدر رفت حداکثر دو ساعت وقت داوطلب در سرجلسه آزمون.
خیلی از نوابغ علمی و کارامد و دلسوز و توانمند ما که در رشته تخصصی خود سرآمد و عالی هستند به خاطر اینکه دروس عمومی را نمیتوانند مطالعه کنند و وقت ندارند، بهدلیل عدم پاسخگویی به این سوالات و عدم کسب نمره حد نصاب آزمون، به راحتی کنار گذاشته میشوند.
تعیین نمودن منابع آزمون
یکی از کارهای بسیار عالی آزمون ارشد وزارت بهداشت، تعیین منابع آزمون است. متأسفانه عدم تعیین منابع آزمون توسط سازمانهای برگزار کننده آزمونها، موجب سردرگمی داوطلبان آزمونهای استخدامی شده است. برای مثال، برای مطالعه درس فیزیولوژی، داوطلبان منبع مشخصی ندارند که گایتون، برن و لوی، گانونگ، گرین... مطالعه کنند. تعیین منابع آزمون بزرگترین کمک را به داوطلبان عزیز مینماید.
متأسفانه در کشورهای عربی نیز، برای ورود به شغلی، منابع کاملاً مشخص و تعیین گردیده و به اطلاع داوطلب رسانده میشود، داوطلب با مطالعه همان منابع، سوالات آزمون ورودی جهت کسب لایسنس شغل مورد درخواستی خود پاسخ میگوید.
در یک نظرسنجی، ۸۹ درصد داوطلبان شرکتکننده در آزمونهای استخدامی، خواستار حذف دروس عمومی و تعیین منابع آزمون استخدامی بودهاند. خواهش ما امضاکنندگان این کارزار نیز حذف دروس تکراری عمومی از آزمونهای استخدامی و تعیین منابع آزمون است.
با تشکر