جناب آقای رئیسی
رئیس محترم جمهوری اسلامی ایران
جناب آقای قالیباف
رئیس محترم مجلس شورای اسلامی
جناب آقای عبدالملکی
وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی
با سلام
با توجه به آنچه در این متن آمده است، ما امضاکنندگان این کارزار خواستار افزایش دوبرابری حداقل حقوق هستیم. هماکنون حداقل حقوق کارگران حدود چهار میلیون تومان است؛ در حالی که با رشد بالای تورم طی سالهای پیش، خط فقر به ده میلیون تومان رسیده است. یعنی عملاً اگر یک کارگر تماموقت کار کند، آخر ماه شش میلیون تومان کم میآورد و در واقع کارگر کاملاً فقیر است.
هرگاه هم که صحبت افزایش حداقل حقوق بهاندازه تورم می شود، صحبت از این میشود که خود حداقل حقوق تورمزاست. حال اجازه دهید با هم نگاهی به این مسئله بیندازیم:
طی ۲۰ سال گذشته قدرت خرید کارگران هر سال کمتر شده و این مسئله کرامت انسانی گروه بزرگی از مردم را تحتتأثیر قرار داده و از طرفی هزینههای سنگینی روی دست اقتصاد ایران گذاشته است؛ هزینههای پنهانی که عدم وجودشان میتوانست تأثیر مثبت فراوانی روی اقتصاد بگذارد. در یک فرمول سادهشده، تورم امسال (شاخص قیمتها) برابر است با قیمتهای سال گذشته در عدد تورم؛ یعنی p0=p1-(Inf)
از طرفی قیمت از دو عامل کلی تشکیل شده است: کار و سرمایه. پس بدون احتساب سود بنگاهها (برای راحتتر شدن مفهوم سود را در نظر نمیگیریم) فرمول هزینه نهایی محصول برابر است با P=L+K که در این فرمول K سرمایه است و L کار.
طبق آمارها متوسط هزینه نیروی کار برای تولید در کشور چیزی در حدود ۲۰ درصد از کل هزینه است. پس قیمت به دو بخش کلی تقسیم میشود: هزینه نیروی کار که ۲۰ درصد است و هزینه سرمایه که بهطور میانگین ۸۰ درصد از کل قیمت را به خود اختصاص میدهد.
با فرض تورم صفر (برای طرح فرمول): p0=0/8p+1- 0/2p1
حال تورم را به فرمول اضافه میکنیم: P0=inf0/8P-1+0/2P-1(WRP)
در فرمول بالا WRP درصد افزایش حقوق است و چون تورم تنها شامل سرمایه میشود پس عملاً تورم روی حقوق تأثیر نمیگذارد و چون ضریب افزایش را دولت تعیین میکند آن را بهصورت یک ضریب جداگانه آوردهایم. اگر در یک اقتصاد فرضی تورم صفر باید اما افزایش قیمت در حقوق اعمال شود داریم: P0=0/8P-1+0/2P-1(WRP)
حال اگر حقوق را دو برابر کنیم میزان افزایش قیمت سال جدید برابر است با P0=0/8P-1+0/2P-1(2)=1/2P-1. یعنی با دو برابر کردن (۲۰۰ درصد رشد) حقوق کارگران در شرایط تورم صفر در سال گذشته، تورم سال جدید تنها ۲۰ درصد خواهد بود.
همان طور که دیدیم با افزایش حقوق کارگران اصلاً تورم زیادی به اقتصاد تحمیل نمیشود. ما در مثالها و فرمولهای گفتهشده حقوق کارگران را دو برابر کردیم اگر این درصد کمتری باشد اثر تورمی آن باز هم بهمراتب کمتر است اما این افزایش اثر رشد اقتصادی و رهایی از رکود هم دارد.
زمانی که یک کارگر زیر خط فقر قرار دارد، هرچه هم که افزایش حقوق کسب کند تا زمانی که به خط فقر نرسیده همه پولش را خرج میکند و خرج پول بیشتر در مقیاس کل اقتصاد یعنی رهایی از رکود و رونق نسبی کسبوکارها و رونق کسبوکارها یعنی رشد اقتصادی و رشد اقتصادی اثر تورم را خنثی یا آن را کماثر میکند. پس افزایش حقوق کارگران نهتنها زیانی برای وضع اقتصادی ندارد بلکه بسیار هم مفید است. از طرفی نیازی نیست این افزایش بهصورت ناگهانی رخ دهد و میتواند بهصورت تدریجی و ماهانه پنج درصد انجام شود. در این صورت کمترین اثر ناگهانی را به اقتصاد وارد میکند و ظرف مدت دو سال حداقل حقوق کارگران را به میزان قابل قبولی بالا برده و تورم احتمالی سالهای بعدی را هم کماثرتر میکند یا بهطور کامل پوشش میدهد.
همچنین دولت میتواند از محل حقوق بالاتر از خطفقر درآمد مالیاتی بالاتری کسب کند که خود موجب نظم عالی و در نهایت کاهش تورم میشود. لذا خواهشمندیم این موضوع بررسی شده و دستورات لازم در این زمینه صادر شود.