درخواست بازگشت زاینده‌رود به جریان طبیعی و تاریخی

#احیای_زاینده_رود_احیای_یک_تمدن

درخواست بازگشت زاینده‌رود به جریان طبیعی و تاریخی

جناب آقای دکتر مسعود پزشکیان
ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران

با سلام و احترام،

همان‌گونه که مستحضرید، دولت‌ها در طول تاریخ ایران، از نخستین نمونه‌ها تا امروز، همواره با مسئله آب و مدیریت آن پیوند خورده‌اند. سرزمین ما که در بطن یک اقلیم خشک و نیمه‌خشک شکل گرفته، امنیت، ثبات و بقای خود را در گرو نحوه مواجهه با منابع محدود آبی می‌داند. بر همین اساس، ما بر این باوریم که هرگونه بی‌توجهی به مسائل زیست‌محیطی، از جمله بحران‌های مرتبط با آب، نه تنها به نابودی منابع طبیعی و کشاورزی می‌انجامد، بلکه تهدیدی جدی برای امنیت اجتماعی، اقتصادی و حتی سیاسی کشور به شمار می‌رود.

خشکی زاینده‌رود موجب مهاجرت بخش قابل توجهی از مردم اصفهان، خصوصاً نخبگان و سرمایه‌گذاران شده و آنان که می‌مانند نیز یا در معرض فرونشست زمین، هوای آلوده، فقر منابع و کاهش کیفیت زندگی‌اند. کشاورزان در شرق اصفهان شغل خود را از دست داده‌اند و امروز بخش‌هایی از آنان به حاشیه‌نشینی در شهر رو آورده‌اند. آنان به استناد تاریخ و قانون حق بهره‌برداری از رودخانه را داشته‌اند، ولی بی‌آبی این سال‌ها و عدم کشت سبب شده که اکنون حتی توان اقتصادی لازم جهت تغییر سبک زندگی و کشاورزی را نداشته باشند. این جمعیت امروز در نهایت بی‌قدرتی، محروم از آب و نان مانده‌اند، بدون آنکه جایگزینی پایدار برای معاششان پیشنهاد شود یا خسارتی برای این دگرگونی ناگزیر شیوه زندگی به آنان پرداخت شود.

در همین حال، پروژه‌های انتقال آب از زاینده‌رود به نقاط دیگر، به‌ویژه استان یزد، بدون در نظر گرفتن توان اکولوژیک رودخانه ادامه یافته است. این در حالی است که توسعه صنعتی سنگین و آب‌بر در یزد، طی دهه‌های گذشته در تضاد آشکار با سیاست‌های محیط زیستی و اصل عدالت منطقه‌ای بوده و بحران‌های آبی را تشدید کرده است. این وضعیت نه تنها ناپایداری بیشتری در منطقه ایجاد کرده، بلکه به گسترش بی‌اعتمادی، ناامنی اجتماعی و گاه اعتراضات مدنی انجامیده است، در حالی که هرگز نتوانسته یک منبع با دوام نیز برای مردم یزد باشد. انتقال آب از زاینده‌رود و به تبع آن گسترش صنایع در این استان به افزایش مهاجرت به آن انجامیده و امروز نیاز به آب را حتی در بحث شرب نسبت به روز تصمیم‌گیری برای انتقال چندین برابر کرده است.

باید یادآور شد که زاینده‌رود تنها یک رودخانه نیست. زاینده‌رود حافظ هویت، تاریخ، فرهنگ و زندگی در گستره‌ای وسیع از ایران مرکزی است. برای مردم اصفهان، این رودخانه فراتر از یک عنصر طبیعی محسوب می‌شود و شالوده زیست‌پذیری شهر اصفهان به شمار می‌رود. بر این اساس، خشک شدن زاینده‌رود تنها مرگ یک رود نیست، مرگ یک شهر، مرگ یک تمدن و مرگ ساکنان آن است.

جناب آقای دکتر پزشکیان،

خواسته امروز مردم اصفهان، تنها جاری شدن آب در بستر یک رود نیست، بلکه احیای هویت، امنیت و زیست‌پذیری سرزمینشان است. این خواسته، تنها از سوی چند کشاورز خسته و معترض که گاه از سر استیصال لوله انتقال آب را می‌شکنند، نیست؛ بلکه فریاد یک تمدن است که اگر نشنیده گرفته شود، امنیت بلندمدت کشور را به خطر خواهد انداخت.

ما از حضرت‌عالی که همواره دغدغه عدالت، سلامت و حکمرانی مردمی داشته‌اید، انتظار داریم با جدیت در موضوع احیای زاینده‌رود ورود کرده، عدالت آبی را در تصمیمات دولت بازتعریف کرده و منافع منطقه‌ای، محیط زیستی و سرنوشت رو به نابودی ذینفعان محلی را بر رانت‌های سیاسی و منافع کوتاه‌مدت ترجیح دهید. زاینده‌رود باید به حیات طبیعی خود بازگردد و این امر جز با حکمرانی صحیح آب، نگاه ملی و توجه به سهم آیندگان این سرزمین از محیط زیست میسر نخواهد شد.

87%
13 درصد مانده تا ارسال به رسانه‌ها و پیگیری از مسئولین
[اطلاعات بیشتر]

امضاکنندگان: 4326 نفر

  • مجتبی دنیائی

  • جواد دوست محمدیان

  • مسعود عسگری

  • محمدرضا تقی زاده

  • سمیرا دردشتی

  • احمد خلیلی

  • مهران دردشتی

  • فرشاد سلطانی

  • Ali Tajodin

  • رسول فلاحیان

  • علیرضا عابدی

  • علی همدانی

  • احمد احمدیان باغبادرانی

  • مانا حجازی

  • میلاد دردشتی

  • محمد عبدالهی

  • پیمان صادقی

  • سید محمد نوید خدامی

  • شهره رفیعی

  • مهشید فضیله

  • حسین توکلی

  • رضوان آنالویی

  • زهرا بهرامی

  • سمیه وکیلی

  • روح اله صفری

  • منصور براتی

  • عاطفه صفری

  • فاطمه صفری

  • سید محمود نجفی الموسوی

  • علی صادقانی

بحث و گفتگو

علی رضا : تو را خدا دست از دیدگاههای قومی قبیله ای و نگاه استانی به محیط زیست بر دارید خشم طبیعت که بیایید نمیپرسد کدام استان نشسته ای تالاب گاوخونی تغذیه کننده چاهها و قناتهای ۴ استان بود و مانع پیشروی کویر شرق بسمت سرچشمه ها میشد تا کی قومگرایی و حماقت
💬 پاسخ
حیدر ملکی : سوال. چرا سرانه فضای سبز اصفهان سه برابر متوسط کشوری هست؟ چرا طبق قانون اساسی هرگونه فعالیت که باعث آسیب به محیط زیست شود خلاف هست ولی سد مانگان سمیرم بدون مجوز زیست محیطی در حال ساخت هست؟ چرا طبق قانون پروژه های غیر قانونی وفاقد مجوز زیست محیطی حق استفاده از اعتبارات دولتی و محل مولد سازی را ندارند ولی برای سد غیر قانونی ماندگان قانون را دور زدند و اعتبار تامین کردند؟ چرا اقدام تکراری سناریوی نخ نما شده به اصلاح کشاورزان شرق اصفهان باعث جاری شدن اب شد؟ آیا با این کار چراغ سبز به قانون شکنان برای ادامه فعالیت داده نمی‌شود؟ در ضمن کسانی که می‌گفتند انتقال آب به یزد به شرط تونل غیرقانونی سوم کوهرنگ هست واین تونل کارنمیکند. اولا همچین شرطی نبوده. دوما ریس مجمع نمایندگان خود اصفهان می‌گوید تونل سوم درحال انتقال آب هست. تا قیامت نمی‌شود آب همه جا راغارت کرد تا اصفهان کویری رتبه اول تولید صنعت وکشاورزی دامپروری و شیلات باشد.
💬 پاسخ
میلاد صادقی : جالب هست یکجا میگن آب تو اصفهان نیست. یکجا میگن اصفهان رتبه اول تولید مرغ و گوشت ولبنیات شده. یکجا میگن آب نیست یکجا داخل چادگون که میری کویر را با آب غارتی تبدیل کردن به شمال. یکجا میگن آب نیست یکجا میگن نود هزار واحد صنعتی فعال در کویر اصفهان هست. یکجا میگن آب نیست یکجا میگن فولاد مبارکه وسط کویر نصف فولاد کشور را تولید کرده.
💬 پاسخ
میلاد صادقی : میشه به این سوال با وجدانتون جواب بدهید. وقتی بارندگی هر سال داره کم میشه. وتوسعه صنایع و فولاد سازی و کشاورزی در چادگون و مبارکه اصفهان هر روز داره گسترده تر میشه. وقتی فضای سبز اصفهان هر روز داره بیشتر میشه. چجوری واز کجا آب بیاد داخل رودخانه؟؟؟ حجم گسترده انتقال آب کوهرنگ و دز کجا رفت؟ چرا بدون مجوز زیست محیطی و در حالی که مردم روستاهای اطراف پادنا آب خوردن ندارند وتنها سرمایشان که باغشون هست داره نابود میشه رفتین و آرین جریان هزاران ساله ماربر را منحرف میکنید؟ شما مگه نمیگی زاینده رود مسیر تاریخیش را بره چرا نمیزاری ماربر مسیر تاریخش را بره؟ آیا مرگ خوبه فقط برای همسایه؟
💬 پاسخ
میلاد صادقی : تا زمانی که غارت اب توسط کویر نشینان بیابان نشین برای توسعه غلط فولاد و کشاورزی ادامه دارد. منابع آبی به غارت خواهد رفت. اومدیم یک شهر کویری مثل اصفهان با بارندگی 50میلی متر در سال و یک جمعیت دویست هزارنفری را تبدیل کردیم به قطب صنعت وکشاورزی و جمعیتی که این کویر طاقت آن را ندارد. بعد شروع کردیم با تونل وبه زور آب سرشاخه های کارون ودز را آوردیم وسط این کویر وفضای سبز را رسوندیم به حدی که یک بیابان مثل چادگون از جنگل‌های شمال سبز تر شده. خب مسلم هست اکوسیستم طبیعت به هم می‌ریزد. الان خود شبکه اصفهان یک گزارش از کشاورزان شرق اصفهان نشون میده تمام آبیاری سنتی غرقابی واون هم در حجم بسیار گسترده.
💬 پاسخ
مهدی دانشجو : زاینده رود توی بزرگترین آکواریوم خاورمیانه در اصفهان است. زاینده رود توی ویلاهای استخردار اصفهان است. زاینده‌رود توی کارخانه فولاد و ذوب‌آهن و کاشی و سرامیک است. دیگه آبی نمونده که اونم انتقال بدن حاشیه کویر اصفهان.
💬 پاسخ
میلاد صادقی : اگه همه رودخانه ها به مسیر تاریخی شون برگردن. عدالت هست. نه اینکه کل آب کارون وماربر رود دز با تونل پمپاژ بیاد برا صنایع و فولاد و باغداری وتفریح اصفهانی ها. ولی فقط زاینده رود به مسیر تاریخش برگرده. یک بام و دوهوا که نمیشه؟؟؟ استان اصفهان از نظر بارش رتبه بیست و هفتم را دربین استان ها داره. اونوقت تو بیشتر زمینه های صنعت و کشاورزی دامپروری و فضای سبز رتبه اول کشور هست؟! واقعا باید تحقیق شود غارت اب مناطق دیگر برای ویلا سازی در چادگون و برنج کاری در کویر اصفهان تا کی باید ادامه پیدا کند؟
💬 پاسخ
علی رضا جعفری : وقاحت و بد ذاتی مختص اصفهانی جماعت، یک کارزار سراسر دروغ و برآمده از بد ذاتی ژنتیکی اصفهانی جماعت، چرا کارزار تعطیلی صنایع فولاد و ذوب آهن رو که خوراک آن توسط معادن استان یزد تامین می شود و چندین برابر آب ناچیز انتقالی به یزد مصرف آب دارد را راه اندازی نمی کنید، چرا کارزار اصلاح الگوی کشت و عدم کشت برنج و هلو در اصفهان را راه اندازی نمی کنید؟ چرا از خشکسالی سراسری که تمام کشور و منطقه را در بر گرفته چیزی نمی گویید، صنایع یزد کجا از آب انتقالی استفاده می کنند چرا اکاذیب نشر می دهید؟ فقط و فقط این اکاذیب برآمده از ذات کثیف و خساست ذاتی اصفهانی جماعت هست.
💬 پاسخ
فائزه سلطانی : دوباره ابو موقتا باز کردن تا سر مردم ساده و اون کشاورزای بدبختو گرم کنن
💬 پاسخ
رضا عبیداوی : رودخانه زاینده رود یک رودخانه فصلی بوده حالا با توسعه کشاورزی وصنایع آب بر چطور رودخانه که هزاران سال فصلی بوده را تبدیل به دائمی میکنید تا حالا چندین تونل برای انتقال آب کارون درست کردید حالا هم دنبال انتقال آب دریای عمان وخلیج فارس هستید خوزستان که نابود کردید آخرش هم رفتید سراغ دریا فقط خدا رحم کنه
💬 پاسخ
محسن زندی : زاینده رود در بستر تاریخی خود از ثلث حقابه سرچشمه اصلی برخوردار بوده است و الباقی سرچشمه حقابه کارون بوده است. اما با سو مدیریت دولتمردان جمهوری اسلامی و فشارهای قلدرمابانه‌نمایندگان مجلس از اصفهان حقابه کارون کاهش یافت و به زاینده رود اختصاص داده شد تا جایی که پرآب ترین رود ایران با امکان مشتی رانه الان به نهری کم‌آب تبدیل شده است. چرا باید حق خوزستان 8سال زخم خورده از جنگ جمهوری اسلامی به اصفهان برای کشت بی منطق برنج و طالبی و صنایع فولاد و آهن داده شود. تا بچه های لوس اصفهان راحت به اشتغال پر هزینه ادامه دهند.
💬 پاسخ
مراد قرمزی : چگونه هست که اصفهان می‌گوید آب خوردن ندارم! ولی رتبه اول تولید فولاد و سیمان هست. بالای نه هزار واحد صنعتی دارد؟ چگونه هست که بزرگترین واحدهای سنگ بری در اصفهان قرار دارد ومعدن سنگ مال لرستان هست؟ چگونه هست که اصفهان اب ندارد ولی سرانه فضای سبزش از رشت بیشتر هست و هر جای اصفهان می‌روی بوستان هست و درخت کاری؟ حتی تا نوک کوه صفه جنگل دست ساز هست؟ چگونه هست که یک شهر کویری مثل اصفهان رتبه اول تولید مرغ و لبنیات و تخم مرغ و ماهی زینتی و تولیدات گلخانه ای و قارچ و گوشت و بلدرچين و ماهی کپور و غیره هست؟ آب اینها از کجا می‌آید؟ این باغ ویلا های عظیم زرین شهر و فلاورجان چادگون از کجا آب می‌خورد؟ اطراف چادگون از بس جنگل دست ساز هست از شمال سر سبزتر هست؟ چرا در کویر لنجان برنج می‌کارند؟ نمی‌شود یک محصول کم آب تر کاشت تا مقداری آب هم به شرق اصفهان برسد؟ آیا میدانید برای تولید هر کیلو فولاد شانزده لیتر آب مصرف می‌شود؟ ایران سال قبل سی میلیون تن فولاد تولید کرد که پنجاه درصد آن در اصفهان کویری بود؟ چرا نجف آباد کویری قطب تولید هویج وپیاز وگردو بادام هست؟ آیا بادام کاری سامان بد هست بادام کاری نجف آباد خوب هست؟ تازه اکثر باغات سامان هم مال اصفهانی هاهست. سالهاست می‌گویند اصفهان اب خوردن ندارد ولی روز به روز فضای سبز آن گسترده تر شد؟ آیا تا به حال باخود اندیشیده اید چرا دهها تونل آب را از چهارمحال و دهها تونل آب را از فریدون شهر آوردند وچشمه های هزاران ساله را خشک کردند ولی بازهم آب در زاینده رود جاری نشد؟ چون آب رفت برای صنایع. رفت برای توسعه کشاورزی زرین شهر وفلاور جان و مبارکه چادگون. رفت تا نوک کوه صفه درخت آبشار دست ساز باشه. دقت کنید آبشار دست ساز در یک کوه سنگی وخشک و کویری.
💬 پاسخ
امیر محمدی : https://www.karzar.net/206873 سلام کارزار لغو خاموشی برق لطفا با نشر آن از آن حمایت کنید
💬 پاسخ
محمدرضا عشقی : اگر تونل های کوهرنگ نبود که زاینده رود زودتر از اینها خشک شده بود آب زاینده رود باید به باتلاق گاوخونی نیز برسد که بخشی از ان در استان یزد هست و نیز بخشی از کوههای چهار محال نیز در استان یزد واقع شده آب سهم همه هست باید بهینه مصرف شود البته برای خشکسالی باید فکر اساسی کرد من که در روستای کویر هستم آب چشمه کشاورزی و آشامیدنی یک سوم شده یقه کی را بگیرم خشک سالی در کشور اثر گذار بوده اتفاقا مردم روستا مهاجرت کردن به شهر ها و اطراف آنجا ساکن شدند و این مشکلات درست شد از اصفهان اگر الان مهاجرت عکس اتفاق بیفته بخاطر سیاست های غلط هست که در کسور وجود داشته به روستاها نرسیدند و باعث نابودی کشاورزی دامداری و هزار شغل دیگه شدند و نتیجه شده مهاجرت شهر نشینی صنعتی و هزاران شغل کاذب بجای َغل های واقعی روستاییان که یک خانواوه روستایی غیر از اینکه برای خود تولید داشت چند خانوار دیگه از تولیدات اون استفاده می کردند حالا جالبه روستاها با طرح هادی مسخره داره میشه مثل شهر برای زمین و سایر خدمات بشدت روستاییان تحت فشار هستند از بنیاد مسکن گرفته تا سایر نهادها بجای ارایه تسهیلات فقط مشکل درست می کنند که حتی یک باز نشسته که از شهر برگشته دوباره از روسنا فرار می کنهاگر مهاجران از شهرها برگردند و دولت تو روستا انها را حمایت و حتی یک حقوق براشون در نظر بگیره دیگه نه تنها تخم مرغ و گوشت ننیخرند بلکه تولید کننده هم میشن آب زاینده رود باز باشه که نیمه تیر باید همه از اصفهان فرار کنندبسیارسیاستهای غلطی طی سالیان گذَشته بوده مشکلات فراوان درست شده برای کشور جالبه کسی توجهی نمیکنه چهل سال پیش که جمعیت کشر چل میلی بود تو روستا مدرسه ابتداعی بالای صد دانش آموز داشت الان جمعیت شده سه برابر کل آمار داش آموز روستا شش کلاس به هفت نمیرسه چکا کردی ۳۴۵۲
💬 پاسخ
مراد قرمزی : با سلام. چه خوب هست. منتهی به شرطی که همین کارزار را برای ماربر کارون ورود دز هم راه بیاندازید. یک بام ودو هوا که نمی‌شود. باید همه رود خانه های کشور به مسیر تاریخی خود ادامه بدهند. ببینم مرد هستین همین حق را برای بقیه رودخانه های کشور قائل شوید یا نه.
💬 پاسخ
سید محمد داود موسوی : زنده رود سلام! شنیده ام حالت بد است! شنیده ام فراموشت کرده اند! زیبای زیباپرور زیباپسند باشد که باشی تا باشنده هایت باشند.
💬 پاسخ
زاینده رود در پاسخ به سید محمد داود موسوی: سلام. حالم خوب نیست. من از روز اول یک رود فصلی سیلابی بودم. برای همین زمان صفویه شاه عباس دستور داد به خاطر من به حریم دوستم کارون تجاوز کنند تا به من آب برسانند آخه داشتم خشک میشدم. اون موقع بادام های سامان ولوله یزد هم نبود. که خوشبختانه موفق نشدند. الان از اینکه میبینم به بهانه من ودر اصل برای توسعه غلط فولاد سازی در کویر هر روز به همنوعانم کارون و دز وماربر دست اندازی می‌کنند ناراحتم. آخه اونا همنوعمند. وقتی به بهانه من چشمه مروارید خشک شد خواب خوش نداشتم. توقعات از من خیلی رفته بالا. میخان بامن جنگل کاری کنند تو چادگون. باغ ویلا بسازند تو زرین شهر. فولاد وسیمان و وب آهن و نیروگاه و پالایشگاه وپلی آکریل وهزار تا شهرک صنعتی و بزرگترین مراکز تولید دام ولبنیات و گلخانه و مرغداری وپرورش ماهی تو دل کویر اصفهان توان من را بریده. به زور من را به نوک کوه صفه بردند تا درخت بکارند. نمیتونم فضای سبز اصفهان را سیر کنم. آخه خشکسالی هست و این فضا هر روز بزرگتر میشه. سنگ بریهای محمود آباد که دیگه نگو. از اون طرف همنوعانم کارون ودز و ماربر به هم میگن ببین به بهانه تو هر روز تن ما را زخم تازه ای می‌زنند ومن شرمنده میشوم. به من میگن بیا با هم بریم دریا. ولی من میگم من از روز اول هم توان رسیدن به دریا را نداشتم. به زور خودمو به مرداب گاو خونی میرسونم. اونا میگن غصه نخور با زخم هایی که به بهانه تو به ما زدند ماهم دیگه توان رسیدن به دریا را نداریم.
💬 پاسخ
زاینده رود در پاسخ به سید محمد داود موسوی: سلام. حالم خوب نیست. از اول هم حالم زیاد خوب نبود. آخه من یک رود فصلی سیلابی بودم. زمان شاه عباس اون موقع نه بادام های سامان بود نه لوله یزد. داشتم خشک میشدم. به همین خاطر شاه عباس دستور داد برن به خاطر من همنوعم کارون را زخم بزنند وبه من آب برسونن تا خشک نشم. ولی خوشبختانه موفق نشدم. از اینکه به بهانه من ودر عمل برای توسعه غلط فولاد سازی در کویر هر روز به همنوعانم کارون ودز وماربر زخم می‌زنند ناراحتم. آخه همنوعم هستم. چشمه مروارید که به بهانه من خشک شد خوابم نبرد. ناراحتم. توقعات از من رفته خیلی بالا. باید آب نیروگاه و فولاد وذ وب آهن و پالایشگاه وپتروشیمی و پلی آکریل و هزارتا شهرک صنعتی و هزاران واحد مرغداری و پرورش ماهی در کویر اصفهان را بدم. به زور من را با پمپ به نوک کوه صفه می‌برند تا درختا را با من آب بدن. سنگ بریهای محمود آباد و برنج کاری تو کویر لنجان. وباغ ویلا های زرین شهر و هویج کاری نجف آباد و جنگل کاری چادگون. فضای سبز اصفهانم که هر روز زیادتر میشه. به خاطر من هر روز یک زخم جدید به همنوعانم ماربر ودز و کارون می‌زنند. شرمنده اونا شدم. به من میگن بسه دیگه توسعه کویر. بیا باهم بریم دریا. من میگم نمیتونم از روز اولم توان دریا اومدن نداشتم. به زور خودمو به مرداب گاو خونی میرسونم. اونا میگن با زخمهایی که به بهانه تو و برای فولاد و کشاورزی کویر به ما زدن ما هم مثل تو شدیم. دیگه مرد دریا نیستیم.
💬 پاسخ

اخبار مرتبط با این کارزار



اگر شما خبر تازه‌ای دارید لطفا لینک خبر رسمی آن را از طریق کلید فوق ثبت نمایید.


تأیید کارزار جهت انتشار

این کارزار در چهارچوب قوانین پلتفرم کارزار تأیید و منتشر شد.



این کارزارها را هم حمایت کنید: