جناب آقای نگاهداری
رئیس محترم مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی
سلامعلیکم
طبق آمار ۸میلیون و ۴۰۰هزار فرد معلول در کشور زندگی میکنند که ۲۰ درصد از این جمعیت تحت پوشش سازمان بهزیستی قرار دارند. متأسفانه این سازمان بهعنوان متولی رسمی و قانونی حمایت و دفاع از حقوق معلولان تحت پوشش، طی سنوات گذشته با عملکرد نامناسب و ضعیف خود علاوه بر تشدید محرومیتهای اجتماعی و تنگناهای زیستی در کنار محدودیتهای اقتصادی و فرهنگی ذاتی این افراد، مشکلات زیادی را برای معلولان بهوجود آورده و نارضایتیها را افزایش داده است.
چنانکه حتماً حضرتعالی نیز واقف هستید، مصداق بارز این ناکارآمدی و کاستیهای حمایتی، عدم اجرای درست، دقیق و عادلانه «قانون حمایت از حقوق معلولان» است. شایان ذکر است که قانون جامع حمایت از معلولان مصوبه سال ۱۳۸۳، در سال ۱۳۹۷ با انجام تغییراتی به قانون حمایت از حقوق معلولان ارتقا یافت و طی نامهای به شماره ۱۱۰۶۱ مورخ ۱۳۹۷/۰۲/۰۸ از سوی رئیسجمهور ابلاغ شده است.
بنا بر ماده ۹ این قانون افراد دارای معلولیت نیازمند و واجد شرایط در سنین مختلف میتوانند با معرفی سازمان بهزیستی از آموزش عالی رایگان در واحدهای آموزشی تابعه وزارتخانههای آموزشوپرورش، علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت بهداشت و دانشگاه آزاد اسلامی و سایر مراکز آموزش غیردولتی بهرهمند شوند.
با وجود این، سازمان بهزیستی کشور در اقدامی غیرمتعارف، با تعیین سقف برای پرداخت شهریه، برخورد ناعادلانه و نابرابر با مشمولان این قانون در سنوات قبل با ورودیهای سال تحصیلی ۱۳۹۸، عدم پرداخت بهموقع و بینظمی در پرداخت شهریه به دانشگاهها و مواردی دیگر، دانشجویان تحت حمایت خود را با مشکل مواجه ساخته است.
در همین راستا و با توجه به نارضایتی گسترده و فزاینده معلولان از سازمان بهزیستی در حوزههای مختلف، بهویژه در حوزه آموزش و توانمندسازی، مقتضی است دستور فرمایید تا با انجام تحقیقات لازم و همهجانبه، گزارش جامع و کاملی از عملکرد سازمان مذکور تهیه گردد تا بدین وسیله، ضمن شناسایی موانع اجرایی قوانین حمایتی از معلولان و ارائه پیشنهادهای کاربردی برای حل مشکلات این قشر اجتماعی بسیار آسیبپذیر، متولی مناسبی نیز برای امور معلولان مشخص و تعیین شود.
با تشکر