جناب آقای دکتر خاکی صدیق
معاون محترم آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری
با سلام و احترام
همان طور که جنابعالی بهعنوان عالیترین مقام تصمیمگیری در حوزه آموزش کشور مطلع هستید، آموزش زبان و آموزش ادبیات در عین حال که با یکدیگر مرتبط هستند ولی دو رشته تخصصی جدا با اهداف و مأموریتهای مشخص هستند. همچنین همان گونه که حضرتعالی نیز اشراف دارید، دیدگاه و نگاه رشتهای به یک مقوله، دیدگاهی منسوخ و مربوط به حدود ۵۰ سال پیش است و امروزه در ساحت علم به دیدگاههای بینرشتهای و حتی فرارشتهای رسیدهایم.
رشته آموزش زبان فارسی به غیرفارسیزبانان (آزفا) درست است که در زیرگروه رشته زبانشناسی قرار گرفته است ولی ماهیتی کاملاً بینرشتهای و حتی فرارشتهای دارد و برای رسیدن به اهداف و مأموریتهای خود از رشتههای دیگر کمک میگیرد. برخی با نادیده گرفتن ماهیت فرارشتهای آموزش زبان و رشته تخصصی آزفا سعی دارند که با برگشت به عقب و با دیدگاه رشتهای، گرایشی را در زیرگروه زبان و ادبیات فارسی و با کارکرد مشابه رشته آزفا دایر کنند.
علیرغم اینکه متأسفانه گروههای زبان و ادبیات فارسی در داخل ایران هیچگاه امکان و فرصت خدمت را به فارغالتحصیلان رشته آزفا برای بهکارگیری مؤثر و کارآمد دانش و تخصص خود در خدمت به دانشآموزان ایرانی در مدارس کشور ندادهاند ولی تجربه بهکارگیری دانشآموختگان آزفا در مراکز آموزش زبان فارسی به غیرفارسیزبانان در ایران و دانشگاههای خارج از ایران بهخوبی نشان داده است که این رشته چقدر به امر آموزش و ترویج زبان فارسی کمک کرده است. بنابراین متولیان و ذینفعان این رشته همزمان که مراحل رشد و ترقی خود را بیشتر از پیش ادامه میدهند، در صدد ایجاد فرصت در بهکارگیری دانش و تخصص خود در مدارس ایران با همان رویکرد فرارشتهای به آموزش زبان فارسی هستند.
ما امضاکنندگان این نامه از آن مقام محترم خواهشمندیم که نسبت به اقداماتی که با نادیده انگاشتن تجربیات موفق در تصویب و اجرای رشته آزفا، در صدد ایجاد رشتهها و گرایشهای موازی هستند، اقدامات لازم و بایسته را مبذول فرمایید. بهامید آنکه با پذیرش نگاه فرارشتهای به آموزش زبان فارسی و همچنین آموزش ادبیات فارسی توسط این دوستان، بهجای سعی در تصویب رشتهها و یا گرایشهای موازی، محیطی برای همافزایی، همسویی و همکاری بیشتر متخصصان این دو رشته در آموزش و ترویج گنجینه پرارزش زبان و ادبیات فارسی در ایران و جهان فراهم شود.
با سپاس و احترام
رونوشت:
- جناب آقای دکتر محمدرضا آهنچیان، مدیرکل محترم دفتر برنامهریزی آموزش عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری
- جناب آقای دکتر هادی روحانی، معاون محترم برنامهریزی درسی اداره کل محترم دفتر برنامهریزی آموزش عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری
- جناب آقای دکتر حداد عادل، رئیس محترم بنیاد سعدی و فرهنگستان زبان و ادب فارسی
- سرکار خانم دکتر حقبین، رئیس محترم کارگروه زبانشناسی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری