سرکار خانم دکتر معصومه طباطبائی
ریاست محترم مرکز سنجش و پذیرش دانشگاه آزاد اسلامی
عرض سلام و احترام
پیش از هر چیز، لازم است اشاره کنیم تجربه نشان داده است که آزمونها، هیچگاه سنگ محک مناسبی برای دانش افراد نبودهاند و نخواهند بود. با این حال، قابل درک است که شرایط آموزشی حاضر، بر اجتنابناپذیری برگزاری آزمونهایی همچون آزمون جامع پیشدرمانگاهی دامن میزنند.
در طول هفتصد روز گذشته، دغدغه دانشجویان بهمراتب بیشتر از گذشته بودهاست و خیل عظیمی از این قشر، با مشکلات معیشتی، مشکلات آموزشی، مشکلات سلامتی و عارضههای روانی ناشی از این شرایط نامساعد دستوپنجه نرم کردهاند.
در این شرایط، برگزاری آزمون غیراستاندارد و پرعیبوایرادی که در تاریخ ۱۲ اسفندماه و در اوج شیوع کرونای اُمیکرون بر دانشجویان تحمیل گردید، تنها رنجی بر رنجهای دانشجویان اضافه کردهاست. نظر سرکار علیه را به گوشهای از مشکلات این آزمون و عوامل تقویتکننده معضل شرکت در آن جلب میکنیم:
۱. شرایط آموزشی در طول دو سال گذشته، بر بستر مجازی ادامه یافت. همانطور که قطعاً پیش از این شنیدهاید و پس از این هم خواهید شنید هیچ دانشجویی از کیفیت تدریس اساتید گرانقدر در این بستر رضایت ندارد.
مشکلات متعدد و متناوب بستر اینترنتی کشور، ضعف سرورهای برخی دانشگاهها، کاهش عملکرد مفید اساتید و دانشجویان در این بستر و کاهش کلی کیفیت آموزش، تنها بخش کوچکی از خسارات جبرانناپذیر تدریس مجازی بر رشته دامپزشکی بودهاست.
۲. در شرایطی که دانشجویان همواره مبنای شرکت در آزمون را مواجهه با سؤالات استاندارد و صحیح قرار دادهاند، هرساله شاهد طرح سؤالات غیراستاندارد یا اشتباه در آزمون جامع پیشدرمانگاهی بودهایم. مکافاتی که در آزمون اسفندماه ۱۴۰۰ به اوج خود رسید. در این مورد، اشاره به چند مورد از مشکلات آزمون خالی از لطف نیست.
۱.۲ بعضی از سؤالات مطرحشده در آزمون، چندین پاسخ صحیح داشتهاند. بهعنوان مثال، میتوان به سؤال ۴۹ آزمون اشاره نمود که دو پاسخ درست دارد.
۲.۲ بعضی دیگر از سؤالات مطرحشده در آزمون، بهکل اشتباه هستند.
۳. سطح سؤالات در مقایسه با سالهای گذشته، تفاوت فاحش و غیرقابلکتمانی دارد. بر اساس بررسیهای میدانی انجامشده از سوی ما، بسیاری از سؤالات آزمون امسال عیناً از سؤالات آزمون دستیاری تخصصی دامپزشکی در طول سالهای ۱۳۹۴ الی ۱۴۰۰ الهام گرفتهشده و یا عیناً از همان مراجع تکرار شدهاند.
این در حالی است که منبع آزمونهای دستیاری تخصصی، کُتُب مرجع هستند و نمیتوان از دانشجو انتظار مطالعه دقیق تمام کتب مرجع دامپزشکی را داشت. مصداق بارز این موضوع را میتوان در سؤالات درس انگلشناسی دامپزشکی آزمون امسال جستوجو نمود. جایی که تمامی سؤالات در سطح تخصصی مطرح شدهاند و بسیاری از سرفصلها در طول دوره تحصیلی مورد تدریس قرار نمیگیرند.
بهعنوان مثال، میتوان به سئوال ۱۸ آزمون اشاره نمود که در مورد کرمهای «آکانتوسفال» از دانشجویان سؤال میکند. آکانتوسفالها، گروه کوچکی از کرمها هستند که بهدلیل اهمیت نسبتاً پایین، در دوره عمومی دامپزشکی مورد بحث و تدریس قرار نمیگیرند.
۴. سؤالات دیگر آزمون، عملاً در کلاسهای آموزشی مورد بحث قرار گرفتهاند؛ اما پاسخگویی به آنها، نیازمند همتی فراتر از آن است که از یک آزمون جامع استاندارد انتظار میرود.
ما عمیقاً نگران روزی هستیم که سطح سؤالات آزمونهای جامع دامپزشکی، پای معضلات کنکور سراسری را به رشته دامپزشکی هم باز کند. چه بسا که هماکنون هم بسیاری از مجموعههای آموزشی مستقل، دورههای مرور، جمعبندی و تستزنی ویژه این آزمون را در برنامه کار خود قرار دادهاند و ورود مافیای بزرگ کنکور به این حوزه در سالهای آتی نیز چندان دور از انتظار نخواهد بود.
با تمام آنچه که در این نامه سرگشاده با سرکارعلیه مطرح گردید، تنها یک راه چاره و فقط یک خواسته از سوی ما دانشجویان دامپزشکی کشور وجود دارد و آن، این است که برای بهبود سطح قبولی دانشجویان در آزمون امسال، تمهیدات ویژهای اندیشیده شود. شاید اولین قدم برای رفع مشکل، بررسی مجدد سؤالات آزمون و اصلاح اشکالات متعدد در سؤالات و کلید آزمون و همچنین کاهش حتیالامکان میانگین قبولی باشد.
در نهایت، بهنظر میرسد که بخشی از آینده رشته دامپزشکی در کشورمان، در دستان شما و همکاران محترمتان است. پیشاپیش از همت شما در جهت بهبود شرایط و رفع مشکلات پیشآمده، کمال تشکر را داریم. امید است که با پیشگیری بهموقع، از بروز مشکلات بزرگتر جلوگیری بهعمل آورید.
ارادتمند شما، جمعی از دانشجویان دامپزشکی سراسر کشور