جناب آقای دکتر شکیب
ریاست محترم سازمان نظام مهندسی جمهوری اسلامی ایران
با سلام
مدتی است که طرح «صیانت از فضای مجازی» در مجلس مطرح و همزمان با این مسئله، نگرانیهایی در مورد جزئیات آن مطرح شده است. از آنجا که سازمان نظام مهندسی تا به امروز موضعگیری مشخصی در این زمینه نداشته است، بهتر دیدیم به عنوان جمعی از افراد دغدغهمند در حوزه معماری، شهرسازی و مهندسی شامل متخصصان و عموم علاقهمندان، در این فرصت نکاتی را با شما مطرح کنیم و از شما درخواست نماییم تا دیر نشده، موضوع را با حساسیت پیگیری نمایید.
شیوع کرونا طی دو سال گذشته، باعث شده است که استفاده از فضای مجازی برای خدمات معماری، شهرسازی و فنی و مهندسی با استقبال زیادی روبهرو شود. در کنار شیوع کرونا، شبکههای اجتماعی طی سالهای اخیر کمک کردهاند که ارتباط بین ایرانیان خارج از ایران با متخصصان و اهل فن ایرانی در داخل ایران تسهیل شود.
در نتیجه هماکنون بخش قابل توجهی از خدمات مهندسی شامل راهنمایی، مشاوره، کانسپت، شرکت در مسابقات، پروژههای گسترده به صورت فردی و گروهی و کارگاههای آموزشی در قالب وبینار بر بستر اینترنت برگزار میشود. این موضوع البته که فواید متعددی به دنبال داشته است که پرداختن به آن در این مجال نمیگنجد.
بعد از مطرح شدن طرح صیانت اما نگرانیهایی مهمی به وجود آمده است که لازم است نظام فنی و مهندسی به عنوان متولی موضوع، به جد به آنها بپردازد.
- در حال حاضر غالب مشاورههای آنلاین پیش از کانسپت، سفارش پروژههای متعدد، آگاهیرسانی تخصصی و آموزشهای تخصصی بر بستر پیامرسانهای بینالمللی انجام میشود و اختلال در این زمینه، این بخش را با چالشهای جدی روبهرو خواهد کرد.
- شما بهتر از هر کسی به موضوع توزیع غیرعادلانه نیروهای متخصص در زمینه معماری و مهندسی و شهرسازی در کشور آگاهی دارید. فضای مجازی توانسته تا به اینجا بخشی از این توزیع غیرعادلانه را کاهش داده و امکان استفاده از خدمات متخصصان را برای بخشهای کمبرخوردار فراهم سازد. موضوعی که با این طرح میتواند با چالشهای جدید روبهرو شود.
- بخشی از ایرانیانی که از خدمات طراحان، مهندسان و معماران ایرانی استفاده میکنند، افرادی هستند که در دامنه جغرافیایی ایران قرار ندارند. هر اختلالی که در زمینه استفاده از خدمات شبکههای اجتماعی و پیامرسانهای بینالمللی پیش بیاید، خدمترسانی در این بخش را با مشکل روبهرو خواهد ساخت.
- معماران، طراحان و شهرسازان ایرانی که دغدغه آموزش و ارتقای مهارتهای خود را داشتهاند، طی سالهای گذشته توانستهاند ارتباطاتی با جوامع تخصصی خارج از ایران برقرار کنند و دانش خود را برای پرورش مهندسی کشور خود به کار گیرند. هرگونه اختلال در داشتن این ارتباطات به معنای ظهور مانعی جدید بر سر راه ارتقا و مهارتورزی متخصصان است.
- معماران، طراحان و شهرسازان ایرانی توانستهاند از طریق شبکههای پیامرسان بینالمللی و بستر اینترنت، در بسیاری از مسابقات بینالمللی شرکت کنند و ضمن ارتقای توان تخصصی خود، اندیشه و مهارت خود را نیز به دنیا نشان دهند.
از شما به عنوان رئیس سازمان نظام مهندسی جمهوری اسلامی، سازمانی که قرار است «برای ارتقای سطح دانش فنی و مهندسی و حمایت از حقوق جامعه طراحان و مهندسان» تلاش کند، تقاضا داریم پیگیر عواقب منفی طرح فعلی صیانت فضای مجازی بر خدماترسانی فنی و مهندسی باشید و اجازه ندهید با تصویب قوانین حسابنشده، خدمات معماری، شهرسازی و مهندسی که بر بستر اینترنت در تعامل و تکامل یکدیگرند، مورد تعرض قرار گرفته و ارتباط بین متقاضیان این خدمات با متخصصان با مشکل روبهرو شود.
با سپاس