جناب آقای دکتر امیر عبداللهیان
وزیر محترم امور خارجه
جناب آقای دکتر سلاجقه
رئیس محترم سازمان محیطزیست
با سلام و تقدیم احترام
همانگونه که مطلع هستید، در چند دهه گذشته، سیاستهای مدیریت منابع آب در چهار کشور ترکیه، ایران، عراق و سوریه، بر پایه بهرهجویی از آب به عنوان ابزار توسعهطلبی اقتصادی، صنعتی و سیاسی، بدون توجه به الزامات محیطزیست و آمایش سرزمین، حسن همجواری و نیازهای انسانی مشترک به پیش رفته و در نتیجه، حقابه رودخانهها و تالابهای پاییندست کاهش چشمگیری یافته، به گونهای که امروز امکان زندگی در بخش بزرگی از سرزمینهای منطقه، از میان رفته است.
در نتیجه اجرای سیاستهای یادشده، امروز در این کشورهای برادر، همسایه و مسلمان، پیامدهای گوناگون بحران آب و محیطزیست، قابل مشاهده است؛ جنگ، مهاجرتهای گسترده درون و برون سرزمینی، تعطیلی زندگی و کسب و کار در اثر پایین آمدن مستمر کیفیت هوا و حتی نبود امکان تنفس. تأیید مینمایید که توسعه صنعتی، توسعه کشاورزی و برتریهای منطقهای، در شرایطی که پیامدهای شوم یادشده، اصل زندگی شهروندان را در این کشورهای همسایه، همکیش و همسرنوشت، تحتتأثیر قرار داده است، دستاوردی بهجز دشمنی و مهاجرت و جنگ ندارد.
امروز اگرچه زمان طلایی زیادی از دست رفته و اگرچه رابطه ترکیه و سوریه در وضعیت نامناسبی است، اما با ابتکار عمل و اهتمام ایران، هنوز امکان روشن ساختن و زنده نگاه داشتن شعلههای زندگی و خرمی در این چهار کشور وجود دارد.
هنوز هم میتوان کاری کرد که مردم این چهار کشور به جای نزاع بر سر آب، منابع طبیعی و برتری منطقهای، برادرانه، دوستانه و به دور از زیادهخواهی و توسعه غیرمتعهد به آمایش سرزمین و محیطزیست، شکل زیبایی از همکاری، همزیستی و همسرنوشتی را رقم بزنند و اساسیترین گام در این مسیر، تعهد مشترک هر چهار کشور به رعایت حقابههای محیطزیستی به ویژه حقابه رودخانهها و تالابها و نیز توقف طرحهای غیرعلمی انتقال آب بین حوضهای با هدف احیا و ارتقای شرایط زیستی منطقه است.
به همین منظور از شما تقاضا میشود با مشارکت وزرای امور خارجه و رؤسای سازمانهای محیطزیست ترکیه، عراق و سوریه، زمینه نشست مشترک رؤسای جمهور چهار کشور و امضای معاهدهنامه مدیریت مشترک و یکپارچه منابع آب و محیطزیست منطقه و بازگرداندن شرایط زیستی به تعادل پایدار را پیگیری فرمایید.
با تشکر