نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی
با سلام،
طبق اصل ۶۷ قانون اساسی، نمایندگان مجلس قسم یاد میکنند که به «حفظ حقوق ملت و خدمت به مردم پایبند» باشند و طبق اصل ۸۴، «هر نماینده در برابر تمام ملت مسئول است.» و طبق اصل ۷۱، «مجلس شورای اسلامی در عموم مسائل، در حدود مقرر در قانون اساسی، میتواند قانون وضع کند.»
امضاکنندگان این نامه، خواهان تصویب طرح پیشنهادی زیر در خصوص تحقق حقوق زنان برای تماشای مسابقات ورزشی در ورزشگاههای کشورند.
مسئله
نهم فروردینماه ۱۴۰۱، مسابقهٔ تیم ملی فوتبال ایران-لبنان در شهر مشهد برگزار شد. اگرچه بلیت ورود به ورزشگاه را علاوهبر مردان به صدها زن نیز فروخته بودند، نهتنها از ورود زنان به ورزشگاه برای تماشای مسابقه جلوگیری شد، بلکه به سروصورت آنان اسپری فلفل پاشیدند. در این اقدام ناشایست، حتی کودکانی که با شور و شوق همراه مادران خود برای تماشای مسابقه رفته بودند نیز آسیب دیدند. چنین رفتارهایی با زنان جامعه بهدوراز شأن بشری است.
تماشای مسابقات ورزشی، بهویژه فوتبال، در استادیومها از دهههای گذشته یکی از مطالبات بحق زنان بوده است و برای تحقق این مطالبه تلاشهای وافری انجام شده است. مردان پرشماری نیز از این خواستهٔ برحق، بدیهی و ابتداییِ زنان حمایت کردهاند. بااینحال متأسفانه هنوز شاهد تداوم تبعیض و تشدید خشونت علیه این زنان هستیم. بسیار شرمآور است که در شهر مشهد زنانی که توانستند بلیت تماشای مسابقهٔ فوتبال بین ایران و لبنان را تهیه کنند پشت درهای بستهٔ استادیوم موردخشونت قرار گرفتند؛ چیزی که آسیبهای جسمی و روانی جدیای در پی داشت و سبب جریحهدار شدن احساسات عمومی شد. عنایت دارید، چنین رویکردی بههیچعنوان با شرع، انسانیت و اخلاق حسنه هماهنگی ندارد. این رفتار خشم بسیاری از هممیهنانمان را برانگیخت، بهگونهای که عدهای از نمایندگان مجلس و بعضی از مسئولان اجرایی نیز در خصوص این خشونت عریان و تبعیض ابراز تأسف کردند.
لذا، با طرح این پیشنویس، خواستار قانونی شدن حضور بدون منع و تبعیض زنان در استادیومها برای تماشای مسابقات ورزشی، ضمن برخورد قانونی با متخلفان هستیم.
طرح تحقق حقوق زنان برای تماشای مسابقات ورزشی در ورزشگاههای کشور
مادهٔ ۱: تماشای هر نوع مسابقات ورزشی در ورزشگاههای سراسر کشور حق زنان است. زنان باید بتوانند، بهدور از اِعمال هرگونه تبعیض و محدودیت از سوی اشخاص حقیقی و حقوقی، فدراسیونها، ورزشگاهها، نهادهای دولتی و غیردولتی برای تماشای مسابقات ورزشی داخلی و بینالمللی در استادیومها و ورزشگاههای سراسر کشور حضور یابند. بلیت تماشای مسابقات بدون هیچ تبعیضی به متقاضیان فروخته میشود و نمیبایست در تعداد فروش آن محدودیت جنسیتی اعمال شود. کلیهٔ افرادی که دارای بلیت تماشای مسابقات باشند، اعم از زن و مرد، باید بتوانند با امنیت کامل در ورزشگاهها حضور یابند.
مادهٔ ۲: هرگونه تبعیض، محدودیت و خشونت علیه زنان برای جلوگیری از ورود زنان به ورزشگاهها و یا در داخل ورزشگاه برای تماشای مسابقات ورزشی داخلی و بینالمللی خلاف قانون و ممنوع است. نهادها، سازمانها و افراد مسئولْ موظف به اجرای تاموتمام این قانون خواهند بود. متخلفان تحت پیگرد قانونی قرار خواهند گرفت و آمران و عاملان خشونت و تبعیض علیه زنان از مسئولیت خود عزل میشوند.
ما، امضاکنندگان این دادخواست، انتظار داریم در اسرع وقت امکان ورود زنان به ورزشگاهها فراهم شود. امیدواریم نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی هرچه زودتر، با تصویب این طرح پیشنهادی، به دادخواهی از حقوق زنان بپردازند.
با تشکر