نماینده محترم شوشتر در مجلس شورای اسلامی
اعضای محترم شورای شهر شوشتر
فرماندار محترم شوشتر
با درود و عرض ادب و احترام خدمت شما
ما مردم علاقمند به تاریخ و فرهنگ شهر کهن شوشتر، خواهان نامگذاری پنجم تیرماه، سالروز ثبت جهانی سازههای آبی تاریخی شوشتر به نام «روز شوشتر» هستیم. اما چرا باید روز شوشتر نامگذاری شود؟ چون شوشتر، شهر آبشارها و سازههای زیبای آبی تاریخی و دارنده منظومه سازههای دستساز آبی تاریخی است. شوشتر، قدمتی دیرینه دارد و متعلق به تمدنهای ماقبل تاریخ است که شکوفایی آن در دوران هخامنشیان و ساسانیان بوده است. از نظر طبیعی و تاریخی، یکی از مهمترین شهرهای استان و کشور محسوب میشود.
عبور رودخانهی کارون از شوشتر، باعث به وجود آمدن مناطق مستعد و شکلگیری حیات شهری در آن شده است؛ بهطوریکه این شهر از نظر کشاورزی و تاریخی شهر مهمی به شمار میرود و آثار تاریخی فراوانی در ارتباط با بهرهبرداری از منابع آبی موجود در این شهر وجود دارند. بهعنوان نمونه میتوان به بند میزان، پل بند شادروان، نهر داریون، قلعهی سلاسل، پل بند گرگر، مجموعهی آسیابها و آبشارها و... اشاره کرد. کار هریک از این بناها در ارتباط با بناهای دیگر معنی پیدا میکند. به همین دلیل، عنوان حلقه آبی را برای بناهای آبی تاریخی شوشتر برگزیدهاند. طبیعت شوشتر با داشتن ویژگیهایی چون رود کارون و انشعابات آن، شطیط و گرگر، اراضی پراستعداد کشاورزی و بلندیهای زیبای زاگرس، بیاغراق کمنظیر است.
شوشتر زبان گویای تاریخ کهن و سخنگوی بازماندههای گرانبهایی است که از دل خاک بیرون کشیده میشوند یا در دلسنگها و کوهها یافت میگردند و در شمار پرمعناترین آثار بهجامانده از ایران کهن هستند. ابنمقفع در مورد تاریخ بنای شوش و شوشتر میگوید: «اول شهری که بعد از طوفان نوح بنا نمودند، شوش و شوشتر بود.»
حمزه اصفهانی چنین میگوید: «شوش معرب سوس است و این لفظ در فارسی به معنی خوب بوده و شوشتر یعنی خوبتر و شهر شوش به شکل باز و محیط شوشتر به شکل اسب و محیط شهر اهواز به شکل ضلع شطرنج است.»
با توجه به اینکه در سازههای آبی تاریخی شوشتر همزمان در ۲۶ ژوئن ۲۰۰۹ (۵ تیرماه ۱۳۸۸) با عنوان سیستم آبی تاریخی شوشتر بهصورت یکجا به عنوان دهمین اثر ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو با شماره ۱۳۱۵ به ثبت رسیدهاند، لذا ما علاقمندان به تاریخ و فرهنگ ایران زمین خواهان نامگذاری پنجم تیرماه به نام روز شوشتر هستیم.
با تشکر