حجت الاسلام رئیسی
رئیس محترم شورای عالی انقلاب فرهنگی
با عرض سلام و احترام
در حالی که وزارت بهداشت در سه سال اخیر سند برآورد نیروی انسانی را با هدف نظام مند کردن ظرفیت رشتههای علوم پزشکی از مقطع کاردانی تا فوق تخصصی تهیه کرده، شورای عالی انقلاب فرهنگی در تیرماه ۱۴۰۰ در ذیل مصوبه «سیاستها و ضوابط ساماندهی سنجش و پذیرش متقاضیان ورود به آموزش عالی (پس از پایان دوره متوسطه) در ۱۴۰۲» وزارت بهداشت را ملزم کرده است که ظرفیت رشتههای پزشکی را افزایش دهد.
در همین زمینه دکتر علی اکبر حق دوست(معاون وقت وزیر بهداشت) در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: در شورای عالی انقلاب فرهنگی شاید بیش از ۱۰ جلسه در این مورد بحث شد، نتایج طرحهای تحقیقاتی و نظر خبرگان داخل و خارج کشور که در این زمینه صحبت کرده بودند ارائه شده و برای این مسئله به عنوان یکی از سیاستهایی که میتواند بر کنکور تأثیر بگذارد مطلبی آماده شد که متن آخر آن این بود که حداکثر ۳۰ درصد ظرفیت پذیرش پزشکی از کارشناسی اختصاص پیدا کند.
با این حال علی رغم مطالعات گسترده ای که بر روی این مسئله صورت گرفته و تجربیات درخشان دانشگاه علوم پزشکی تهران در زمینه ی پذیرش دانشجوی پزشکی از مقطع کارشناسی، مقرر گردید تا بحث از دستور کار شورا خارج شده تا بقیه سیاستهای مربوط به اصلاح کنکور مصوب شود و این یک ماده باقی بماند تا بیشتر روی آن کار کارشناسی شود.
به این ترتیب ماده ۸ مصوبه ساماندهی کنکور از دستور کار شورای عالی انقلاب فرهنگی خارج شد. حال با توجه به ساماندهی سهمیه ها، تصویب افزایش ظرفیت پذیرش دانشجویان پزشکی و دندان پزشکی از طریق کنکور سراسری، همان طور که پیش تر شرح داده شد، زمان بررسی و ساماندهی طرح افزایش ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی از مقطع کارشناسی فرا رسیده است. در این زمینه نگرانی هایی در مورد کیفیت دانشجویان پذیرش شده در رشته ی پزشکی از مقطع کارشناسی وجود داشته که بنابر تجربه ی علوم پزشکی تهران، دانشجویان پذیرفته شده از این طریق نه تنها در زمینه ی علمی در آزمونی تخصصی با ۱۳ عنوان درس سنجیده می شوند، بلکه در طی مصاحبه ای فراشناختی نیز از لحاظ ارتباطات اجتماعی، هوش هیجانی و علت انتخاب مسیر پزشکی مورد سنجش اساتید حاذق علوم پزشکی تهران قرار می گیرند. فلذا با توجه به وجود شرط معدل کارشناسی بالای ۱۶، نیاز به داشتن مدرک زبان، محدودیت سنی ۲۵ ساله، اگر پذیرش از طریق این آزمون سخت تر از کنکور سراسری نباشد قطعاً آسان تر هم نخواهد بود. باری در بسیاری از کشور های دنیا، پذیرش دانشجوی پزشکی از مقطع کارشناسی صورت می گیرد چرا که دانشجویان کارشناسی با توجه به تجربه ی چهار ساله شان در محیط آکادمیک، انسان هایی پخته تر و با دید باز تری نسبت به دانش آموزان دبیرستانی بوده و بدون فشار های خانوادگی و یا تفکرات غیر واقعی دست به انتخاب این رشته زده اند.
فلذا با توجه به تمامی موارد فوق، نظر مثبت بسیاری از صاحب نظران این زمینه به افزایش ظرفیت پذیرش دانشجو از مقطع کارشناسی و نیاز مبرم کشور به پزشک به خصوص در مناطق محروم، خواهشمندیم تا مصوبه ی پیشین شورا باری دیگر در دستور کار قرار گرفته و وضعیت افزایش ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی از مقطع کارشناسی سامان دهی گردد.
با تشکر