وزیر محترم نیرو
وزیر محترم کشور
با سلام
احتراماً به استحضار میرساند که رودخانه های گیودری، شور و صادق آباد رفسنجان، با توجه به آمار و اطلاعات آب و هواشناسی، هیدرولوژی، مورفولوژی، سابقه و دورههای بازگشت سیل، یکی از مهمترین رودخانههای شهرستان مذکور به حساب میآیند.
رودخانههای مذکور با لحاظ تبصره یک ماده ۲ قانون توزیع عادلانه آب و با در نظر گرفتن موارد فوق الذکر و همچنین عرض و عمق بستر رودخانه و اثر داغاب، بهخصوص در محدوده شهر و همچنین وسعت حوزه آبریز این رودخانه ها و ارتفاعات موجود و همچنین سدها و بندهای خاکی متعدد در بالادست آنها و سابقه سیلابهای اخیر که با ورود به منازل و... در شهر خسارتهای غیرقابل جبران و دیگر سیلابهای دور و نزدیک، نشان دهنده آن است که رودخانههای فوق با وقوع بارندگیهای پایهای و سیلآسا به شدت وحشی و سیلابی هستند و در صورت مسدود بودن بستر آنها هنگام بروز سیل میتواند بسیار خطرناک و مخرب باشند که بنا به نقل تاریخ در گذشته چندین بار این شهر در اثر سیل ویران شده است،و با توجه به اینکه رودخانه های موصوف از وسط شهر رفسنجان با تراکم جمعیتی بالا و همچنین از روستاهای حومه شهر عبور مینماید اهمیت آنها را دوچندان کرده است.
شهر رفسنجان که از قبل در کنار این رودخانه ها ساخته شده است، هیدرولوژیستها میتوانند با انجام یک تحلیل هیدرولیکی خطر سیلاب را شناسایی و مشخص کنند. به این ترتیب «موقعیت، شدت یا بزرگی، فراوانی و » خطر سیلابهای با بازگشتهای مختلف مشخص شود. داراییها، زیرساختها و بومسامانههای واقع در این شهر همگی در معرض آسیبهای جدی ناشی از سیلاب هستند. میزان آسیبپذیری مناطق شهر رفسنجان نیز قابل تعیین و کاملاً مشخص میباشد.
متأسفانه مسیر رودخانه بی اهمیت مانده و حتی در بیشتر جاها مسدود شده (بخصوص در مسیر جاده رفسنجان به سرچشمه از میدان امام حسین تا روستای اوراف که نه پل اصولی وجود دارد و آن پلهای کوچک ناچیزی هم بوده عمداً یا صحوا با انتقال نخالهای ساختمانی از شهر مسدود و یا در زیر نخاله ها پنهان شدند از طرفی هم در چندین نقطه در داخل شهر حریم این رودخانه ها توسط اماکن دولتی و عمومی و مذهبی و خصوصی تصرف شدند و کسی هم پاسخگو این معما نیست.
اگر این روند بهصورت فوری اصلاح نشود و جلوی این اشتباهات نیز گرفته نشود، شهر رفسنجان مورد تهدید سیل آبهای و ویرانگر قرار گرفته و این موضوع کاملاً جدی است که ما بسیار نگران و برای سکونت در این شهر واقعاً احساس خطر میکنیم ) لذا ما حمایت کنندگان این کارزار با جدیت از وزیر محترم نیرو درخواست داریم:
۱. آزادسازی حریم و اصلاح پلهای غیراصولی موجود و همچنین احداث پل های جدید و کارامد در چند نقطه و در مسیر رفسنجان به سرچشمه برای احیای مسیر رودخانه اسد آباد از فرودگاه تا رودخانه شور.
۲. برای کنترل، رودخانه گیوه دری لای روبی و احداث دیوار بتونی درحاشیه رودخانه از روستای ناصریه تا مسیر انتهایی آن.
۳. مرمت و احداث پل های مورد نیاز وآزادسازی ولای روبی ورفع تصرفات مسیر رودخانه شور از اوراف تا انتهای شهر رفسنجان.
۴- تقاضا داریم مجوز طرح ساماندهی این رودخانه ها در محدوده ای فوق الذکر را زیر نظر کارشناسان فنی و مهندسی قانونی خود دنبال کند تا به دست درازی در حریم و بستر این رودخانه ها پایان دهند و موضوع رفع تصرف از سود جویان و زمین خواران پیگیری شود، تا مسیر رودخانه ها آزاد شوند و سیلابها در رودخانه ها به مسیر واقعه ای خود باز گردد، نه اینکه مانند سیل اخیر وارد منازل و مغازه های مردم شوند.
اتفاقات اخیر حاکی از صحت این ادعاست که در اثر تصرفات و مسدود بودن مسیر و نبود پلهای اصولی در مسیر جاده رفسنجان به سرچشمه موجب شد سیل از مسیر رودخانه منحرف و به سمت شهر سرازیر و وارد منازل و اماکن تجاری و... شهروندان شد که آن همه خسارات فراوان جبران ناپذیری ببار آورد جلوگیری شود. تا این قبیل سیلابها دو باره با شدت بیشتری شهر را ویران نکنند و منجر به خسارات جانی و مالی جبران ناپذیری برا ساکنین شهر نشوند.
۵. اینجانبان امضاکنندگان این کارزار از وزیر نیرو و وزیر کشور استدعا داریم دستور فرمایید، در اسرع وقت نسبت به اعزام هیئتی متشکل از متخصصان و کارشناسان مهندسی رودخانهها و طرح و توسعه وزارت نیرو و معاونت فنی و عمرانی وزارت کشور اقدام تا با بررسی طرح مشاور و بازدید از وضعیت مسیرو پل ها و بستر رودخانه ها ی رفسنجان در خصوص اجرای طرح به اصطلاح ساماندهی مورد نظر قبل از وقوع حوادث اقدام فرمایندتا تجربه سیل اخیر شهر رفسنجان و شیراز و قم رود و... تکرار نشود.
با تشکر