جناب آقای عین الهی
وزیر محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
معاونت محترم درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
معاونت محترم آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
معاونت محترم بهداشتی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
مدیر کل محترم حراست وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
با سلام و احترام
احتراما همانگونه که مستحضرید وظیفه ذاتی انجمن های علمی و صنفی رشد، ارتقا و بهروز رسانی دانش علمی اعضا و پیگیری مشکلات مربوط به آن جامعه است و صدور بیانیه های متعدد از سوی یک انجمن علمی بر علیه سایر گروه ها و انجمن های موازی در نظام سلامت به منظور تحت تأثیر قرار دادن مدیران و تصمیم گیران عالی در جهت سهم خواهی بیشتر و تضاد منافع مالی دور از شان و جایگاه یک انجمن علمی و تخصصی می باشد.
امضا کنندگان این نامه نیز به عنوان اعضای هیئت علمی و متخصصین در رشته های مختلف علوم آزمایشگاهی در دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز بنای پاسخ دهی به صحبت های غیر علمی و غیر مستدل هیچ یک از گروه ها و انجمن ها را نداشته و ندارند.
اما از آنجا که انجمن محترم علمی آسیب شناسی و رئیس این انجمن در این چند هفته و به دور از جایگاه و منزلت جامعه فرهیخته پاتولوژیست های کشور صرفاً مشغول نامه نگاری و صدور بیانیه های متعدد بوده و ادعا های نا درست و غیر علمی را بیان نموده اند و در آخرین بیانیه صادر شده در تاریخ ۱۳/۶/۱۴۰۱ توسط ایشان نکات به دور از واقعیت و اخلاقی را در خصوص دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز بیان نمودند، به جهت روشن شدن موضوع و رسیدگی حضرتعالی به این امر و نیز تنویر افکار همکاران این توضیح ضروری به نظر میرسد که در دانشگاه علوم پزشکی اهواز اکثریت متخصصین رشته های مختلف علوم آزمایشگاهی و همکاران پاتولوژیست در فضایی دوستانه و سالم مشغول به انجام فعالیت بوده و هیچ گونه تضاد منافعی بین گروه های ارائه کننده خدمات آزمایشگاهی وجود نداشته و چنین نامه هایی بیشتر موجب ایجاد شکاف بین همکاران و بهوجود آمدن حاشیه های غیر علمی و غیر ضروری خواهد شد.
در پاسخ به نکات مطرح شده ذکر چند نکته ضروری بهنظر می رسد؛
۱- انجمن علمی آسیب شناسی و رئیس آن در نامه ای به تاریخ ۲۶/۵/۱۴۰۱ به مدیر کل محترم آزمایشگاه مرجع سلامت نسبت به انتصاب مدیران امور آزمایشگاه معاونت درمان در بعضی از دانشگاههای کشور که به گفته ایشان از همکاران با مدرک PhD میباشند انتقاد کرده و در خصوص تبعات این انتصابات ابراز نگرانی کرده اند. اما همانطور که حضرتعالی به عنوان مقام عالی وزارت احاطه کامل بر این موضوع دارید مطابق با آییننامه های موجود در اداره امور آزمایشگاه ها هیچ کجا اشاره ای به لزوم استفاده از متخصصین پاتولوژی به عنوان مدیر امور آزمایشگاه نشده و استفاده از متخصصین علوم آزمایشگاهی که طبق قانون و از نظر توان علمی میتوانند به عنوان مسئول فنی نیز فعالیت نمایند موجب ایجاد صدمات به نظام سلامت خواهد شد.
۲- انجمن محترم پاتولوژی در همان روز (۲۶/۵/۱۴۰۱) در نامه جداگانه ای به مدیر کل محترم آزمایشگاه مرجع سلامت بیان داشته اند که در بعضی آزمایشگاه ها با مسئولیت فنی چهار نفر از متخصصین رشته های مختلف علوم آزمایشگاهی هر روز به وسیله یکی از چهار نفر اداره میشود و این امر صدماتی را میتواند ایجاد کند.
در این خصوص نیز به عرض میرساند وظیفه رسیدگی به تخلفات مربوط به هر یک از مراکز تشخیصی و درمانی به عهده معاونت درمان دانشگاه مربوطه بوده و این امر که به گفته ایشان در بعضی مناطق اتفاق افتاده محدود به متخصصین رشته های مختلف علوم آزمایشگاهی نبوده و چه بسیارند آزمایشگاه هایی با مسئولیت فنی همکاران پاتولوژیست که به دلیل مشغله حاصل از فعالیت در چند آزمایشگاه بهصورت همزمان در طول هفته حتی یک بار نیز فرصت حضور در محل کار خود را نمی یابند و یا دربعضی موارد نیز حتی مسئول فنی مربوطه بدون معرفی جایگزین در خارج از کشور به سر می برد.
۳- انجمن محترم آسیب شناسی و رئیس آن در نامه سوم در همان روز (۲۶/۵/۱۴۰۱) در اعتراض غیر علمی و به دور از منطق مجدداً به دوره تکمیلی تخصصی علوم آزمایشگاهی و دبیرخانه محترم شورای آموزش علوم پایه پزشکی، بهداشت و تخصصی تاخته و ادعا های نابجایی را نسبت داده اند.
گو اینکه ایشان فراموش نموده اند که دوره تکمیلی تخصصی علوم آزمایشگاهی نه تنها مصوبه مجلس محترم شورای اسلامی را به همراه دارد، که کوریکولوم این دوره در آخرین بازبینی در سال ۱۴۰۰ در شورای محترم عالی برنامه ریزی وزارت بهداشت مورد تأیید قرار گرفته و از قضا آنچنان که در صفحه اول این کوریکولوم نقش بسته یکی از افراد دخیل در این بازبینی جناب آقای دکتر محمد قهرمانی متخصص آسیب شناسی هستند که عضو کمیته بازنگری برنامه آموزشی این دوره بوده اند.
نکته دیگر اینکه همانطور که مستحضرید اعضای محترم شورای عالی برنامه ریزی وزارت بهداشت متشکل از افرادی باتخصص های بالینی و غیر بالینی میباشند و این ادعا که دبیرخانه علوم پایه پزشکی، بهداشت و تخصصی بدون هماهنگی با سایر بخش های معاونت آموزشی وزارتخانه و معاون آموزشی و مقام عالی وزارت امکان راه اندازی و اجرای یک کوریکولوم جدید را داشته باشد غیر ممکن است و ذکر این ادعا نشان از عدم آشنایی نگارندگان با فرایند های آموزشی دارد.
۴- ایشان در قسمت دیگری از نامه خود بیان داشته اند که داوطلبان دوره تکمیلی تخصصی علوم آزمایشگاهی به منظور فعالیت در مناطق محروم پذیرفته شده اند که در صورت مطالعه دقیق تر آییننامه اجرایی این دوره متوجه خواهند شدکه هیچ کجا به این موضوع اشاره نشده است.
۵- در مورد نحوه پذیرش و فارغ التحصیلی پذیرفته شدگان این دوره نیز که مورد انتقاد ایشان قرار گرفته است به عرض میرساند مبنای آزمون ورودی در این دوره همان منابعی است که که عزیزان دستیار پاتولوژی در آزمون های ارتقا و بورد در قسمت کلینکال از آنها مورد سنجش قرار میگیرند. پس از ورود به دوره نیز پذیرفته شدگان بخش مهمی از دوران تحصیلی خود که حضور در بیمارستان ها و بخش های کلینیکال آزمایشگاه های مربوطه میباشد را زیر نظر گروه های پاتولوژی مربوطه طی می نمایند. در خصوص امتحان جامع پایانی نیز شبیه به فرایندی که در آزمون بورد استفاده می شود فراگیران از طریق دو روش تئوری و آسکی مورد سنجش قرار گرفته و واجدین شرایط فارغ التحصیل میگردند.
۶- یکی دیگر از نگرانی های انجمن آسیب شناسی استفاده فارغ التحصیلان دوره تکمیلی تخصصی علوم آزمایشگاهی از عنوان فلوشیپ بوده که به منظور رفع نگرانی، از این عزیزان درخواست میشود به کوریکولوم فارسی دوره های فلوشیپ همان رشته مراجعه نمایند تا مشخصا با عنوان دوره تکمیلی که ترجمه فارسی کلمه فلوشیپ می باشد مواجه شوند. از طرف دیگر لازم به یادآوری است که کلمه فلوشیپ هیچ گونه معنای اختصاصا بالینی یا به تعبیر دوستان پزشکی نداشته و در بسیاری از دوره های اجرا شده در سایر تخصص ها نیز از عنوان فلوشیپ یا دوره تکمیلی استفاده می گردد.
۷- انجمن محترم پاتولوژی و رئیس آن در آخرین و جدید ترین نامه به آن مقام عالی ضمن قدیمی و منسوخ خواندن قانون مصوب مجلس محترم شورای اسلامی ادعای عجیب تری تحت عنوان اضافه کردن ناگهانی و غیر استاندارد عنوان بالینی به کوریکولوم رشته های مختلف علوم آزمایشگاهی اشاره نموده اند که این نیز خود دلیل دیگری بر عدم آشنایی این عزیزان به قوانین و فرایند های آموزشی میباشد چرا که همانگونه که مستحضرید هیچ یک از بورد های آموزشی بدون هماهنگی و تأیید شورای عالی برنامه ریزی وزارتخانه امکان تغییر، حذف و اضافه هیچ عنوانی را به کوریکولوم رشته مصوب ندارند.
۸- این انجمن در جای دیگری از این نامه به منظور غیر استاندارد خواندن دوره تکمیلی تخصصی علوم آزمایشگاهی به قوانین پیشرفته بین المللی اشاره داشته اند که به منظور تسهیل و عدم صرف وقت زیاد به منظور جستجوی منابع ایشان را به مطالعه مقاله منتشر شده با عنوان مروری بر شرایط احراز مسئولیت فنی آزمایشگاه های پزشکی در نقاط مختلف جهان در مجله دانشکده پیراپزشکی دانشگاه تهران در سال ۱۳۹۶ جلب مینماییم تا با ذکر منبع شرایط را در بسیاری از کشور های پیشرفته مطالعه نمایند. چه آنکه ضروری به نظر می رسد آن انجمن محترم در این خصوص که در کدامیک از کشور های پیشرفته یک فرد با طی یک دوره چهار ساله حائز کسب دو عنوان تخصص کلینیکال و آناتومیکال پاتولوژی میشود نیز توضیح بیشتری ارائه فرمایند.
۹- در فراز پایانی آن نامه انجمن محترم پاتولوژی با اشاره مستقیم به دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز و مدیر محترم امور آزمایشگاه های استان با ذکر موارد غیر علمی و ناصواب موجب تشویش اذهان سایر همکاران شده اندکه در این خصوص به عرض میرساند معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز که خود از اساتید بالینی بنام و معتبر کشور هستند در اقدامی کاملاً قانونی و خردمندانه یک فارغ التحصیل دوره تکمیلی تخصصی علوم آزمایشگاهی را به عنوان یکی از مرتبط ترین افراد با این حوزه به سمت مدیر امور آزمایشگاه های استان منصوب نمودند و با توجه به رضایتمندی اکثریت ذینفعان در این حوزه نگارش چنین نامه هایی بیشتر رنگ و بوی تضاد منافع مالی افراد قلیلی را به مشام خواننده می رساند.
چه اینکه موارد مطرح شده ای مثل کمبود اعضای هیئت علمی گروه پاتولوژی که می تواند به دلیل منافع مالی احتمالی بیشتر در بخش خصوصی و از آن مهمتر عدم جذب اعضای هیئت علمی جوان توسط گروه مربوطه و در شرف بازنشستگی قرار گرفتن برخی همکاران گروه در این سالها باشد، هیچ یک از نظر تشکیلاتی در حوزه اختیارات و امور مربوط به معاونت درمان یا اداره امور آزمایشگاه ها نبوده و مدیران گروه مربوطه در این سالها باید پاسخگوی دلایل عدم جذب اعضای هیئت علمی جوان باشند.
این معاونت و مدیر امور آزمایشگاه های استان در اقدامی کاملا قانونی، علمی و روزآمد که نشان از توان مدیریتی و دانش استراتژیک آنان می باشد به منظور حفظ منافع دانشگاه، بیماران و مراکز درمانی و مطابق قانون شرایط احراز عنوان مسئولیت فنی آزمایشگاه ها که امکان تصدی مسئولیت فنی آزمایشگاه جنرال را از طریق به کار گیری چهار نفر از متخصصین رشته های علوم آزمایشگاهی فراهم آورده اقدام به صدور مجوز مسئول فنی برای این همکاران با تأیید کمیسیون ماده ۲۰ معاونت درمان و آن هم در بیمارستان ها یا مراکزی که به دلایل مختلف عزیزان گروه پاتولوژی تمایل به حضور در آنجا را نداشته اند نموده است تا ضمن جلوگیری از زیان های مالی به دانشگاه، زمینه برای رشد و ارتقای همکاران، کمک به مردم شریف خوزستان و ارتقای خدمت رسانی فراهم گردد.
حال انجمن محترم آسیب شناسی با دریافت گزارش های نادرست و در اقدامی شتابزده دست به انتشار نامه هایی خلاف واقع زده و ادعا های نادرستی را مطرح نموده اند. اینجانبان اعضای هیئت علمی و متخصصین رشته های مختلف علوم آزمایشگاهی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز ضمن حمایت کامل خود از تصمیمات ریاست محترم دانشگاه، معاونت محترم درمان و مدیر محترم اداره امور آزمایشگاه های استان از آن مقام محترم خواستار رسیدگی به ادعا های کذب و ناصواب مطرح شده در نامه های منتشر شده از سوی آن انجمن هستیم و امیدواریم که این تصمیمات منطقی و درست که در آن ها نفع همه طرف های ارائه کننده و گیرنده خدمت دیده شده است مورد توجه و عنایات آن مقام محترم قرار گیرد.
با احترام