نمایندگان محترم نیشابور بزرگ در مجلس شورای اسلامی
با سلام و احترام
یکی از عواملی که سبب ماندگاری و پویایی یک فرهنگ و تمدن کهن و آگاهی آحاد جامعه و نیز جامعه جهانی نسبت به میرات فرهنگی آن می شود، همانا آثار تاریخی ملموس و محسوس است.
کهنشهر نیشابور که تمدن ایران و جهان به وجود آن- به گواه منابع متقدم و اعتراف دهها اندیشمند داخلی و خارجی میبالد- پس از قرن ها چپاول آتار منقول و غیرمنقول تاریخی آن از نه دهه پیش مورد کاوش آمریکاییها قرار گرفت و متأسفانه راه برای سودجویان محلی و بیگانه برای حفاری های غیرمجاز در محوطههای تازه کشف شده تاریخی بیشتر باز شد. از آن زمان تا کنون نه تنها چهار محوطه تاریخی شهر کهن نیشابور تبدیل به تلی از خاک و زمین زراعی شده است بلکه بسیاری از تپههای تاریخی نیشابور عملاً از میان رفته است. در این میان در کنار نقش سودجویان برای قاچاق آثار تاریخی نمیتوان از نابخردی و بیتوجهی مسئولان وقت در حفظ و نگه داری این محوطههای کم نظیر تاریخی گذشت.
همزمان با تخریب آتار تاریخی سده های اولیۀ اسلامی، بناها و ساختمان های عصر قاجار و پهلوی اول نیز در اثر بیتوجهی مالکان آن ها و سازمانهای متولی امر دستخوش نابودی و محو از صحنۀ هویت شهری نیشابور شدهاند.
یکی از آخرین نمونهها، بنای تاریخی امینالاسلامی است که نماد بارزی از معماری شهری عصر پهلوی اول است و وجود آن نعمتی برای هویت معاصر شهر نیشابور میباشد که متأسفانه باز هم اتفاق ناخوشایند دیگری با صدور مجوز تردد وسایل نقلیه در اطراف این ساختمان و باغ مفرح آن در حال رقم خوردن است؛ اتفاقی که در نتیجۀ نادیده گرفتن میراث گرانقدر تاریخ و فرهنگ کهن دیار نیشابور به نابودی تدریجی یکی از معدود آثار تاریخی قرن گذشته این کهنشهر منجر خواهد شد.
دبیران و اعضای گروه تاریخ، ادبیات و جغرافی نیشابور بزرگ ضمن اعلام آمادگی خود جهت همکاری بمنظور ارائه هم فکری برای حفظ آثار فرهنگی و تاریخی شهر با ارگان های مربوط، نسبت به این اتفاق نامیمون و ناخجسته اعتراض خود را اعلام نموده و خواستار توقف طرح تردد وسایل نقلیه در اطراف این بنای تاریخی است. و پیشنهاد می نماید برای گره گشایی از ترافیک شهری، با الگو گرفتن از شهرهای همچون اصفهان، رشت، اردبیل که با گسترش ناوگان حمل و نقل عمومی و ایجاد خطوط ویژه در مرکز شهر و تبدیل خیابان های همجوار مراکز فرهنگی و تاریخی به پیاده راه اقدام به حفظ این آثار نموده اند؛ با تشکیل کارگروه های تخصصی نسبت به اتخاذ بهترین راهکار با کمترین آثار تخریبی اقدام شود.
در خاتمه امضا کنندگان زیر ضمن قدردانی از توجه و احساس مسئولیت عموم شهروندان نسبت به حفظ و حراست از آثار و ابنیه تاریخی نیاکان مان با استمداد از مردم فرهنگ دوست نیشابور تقاضای پیوستن آن ها به کارزار « برای حفظ میراث شهرمان من با خودرو از این خیابان عبور نمی کنم » را داشته و از مسئولان محترم تقاضا داریم نسبت به فراهم نمودن امکانات وابزارهای لازم فیزیکی و معنوی برای حفظ و نگه داری این اثر و سایر آثار و باغ های تاریخی از گزند آلودگی محیطی و تخریب انسانی اقدام نمایند.
دبیران شاغل و بازنشسته و اعضای گروههای آموزشی تاریخ، ادبیات و جغرافی آموزش و پرورش و جمعی از دوستداران تاریخ و فرهنگ نیشابور بزرگ
رونوشت:
- استانداری خراسان رضوی
- اداره کل میراث فرهنگی خراسان رضوی
- امام جمعه نیشابور
- فرمانداری نیشابور
- شهرداری نیشابور
- روزنامه خراسان
- خیام نامه
- خاتون شرق