معاون محترم رییسجمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور
رییس محترم کمیسیون اصل ۹۰ قانون اساسی مجلس شورای اسلامی
رییس محترم کمیسیون کشاورزی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی
رییس محترم سازمان بازرسی کل کشور
با سلام و احترام
به آگاهی میرساند ما امضاکنندگان این نامه در راستای عمل به رسالت حرفهای و اخلاقی وظیفه خود دانسته که خطر آبگیری سد چمشیر (بر روی رودخانه زهره، در استان کهگیلویه و بویر احمد) را اعلام کرده و درخواست کنیم تا رفع کامل ابهامات زمین شناسی و محیط زیستی آبگیری سد مزبور به تعویق افتد.
برپایه شواهدی انکارناپذیر، رودخانه زهره به دلیل عبور از سازند تبخیری گچی-نمکی گچساران و سازند مارنی میشان شور شده و در محدوه مخزن سد چمشیر با ۲۰۰۰ تا ۲۵۰۰ میکروزیمنس بر سانتیمتر هدایت الکتریکی با آبگیری، تجمع نمک آن افزایش یافته و شوری رود تا چندین برابر وضعیت فعلی خواهد رسید.
در مطالعات جدید زمین شناسی ۶۰ درصد بستر دریاچه سد چمشیر از بخش آسیبپذیر نمکی سازند تبخیری گچساران تشکیل شده و برون زدگی نمکی در نزدیکی رودخانه زهره واقع در بابا منیر در منطقه چم شیر کشف شده است.
در بستر دریاچه سد گسلهای فراوان نیز وجود دارد که با افزایش سطح تماس ۴ کیلومتری مربعی فعلی مسیر رودخانه، به ۳۱ کیلومتر مربع، با انحلال لایههای نمک و گچ، شوری آب مخزن چندین برابر افزایش یافته و تبخیر طبیعی در منطقه نیز باعث افت شدیدتر کیفیت آن میشود.
علاوه بر آن وجود ۱۱ چاه نفت در داخل و حاشیه مخزن مخاطرات محیطزیستی غیر قابل پیش بینی دارد.
بدیهی است بعد از آبگیری سد، قطع جریان سیلابی نیز رخ خواهد داد. قطع جریان سیلابهای زهره که هر سال نقش مهمی در نمکزدایی و ارتقای حاصلخیزی خاک با انتقال تدریجی ۲ و نیم میلیون تن نمک به خلیج فارس دارد، میتواند خطر افزایش نمک و شور شدن زمینهای کشاورزی در پایاب حوضه - مناطق زیدون تا هندیجان - را افزایش داده و با کاهش رطوبت خطرات جدی در تشکیل کانونهای ریزگرد در بخش جنوب شرقی خوزستان پدید آورد.
افزون بر آن با بررسی گزارش ارزیابی محیطزیستی و زمین شناسی این سد، شواهد متعددی از مخدوش بودن اطلاعات، ارائه ناسازههایی تاملبرانگیز و همچنین حذف ریسکهای احداث سد مشهود است که ضرورت بازنگری در این گزارش را تأیید میکند.
از این رو، ما امضا کنندگان این نامه ضمن هشدار به عواقب آبگیری عجولانه، خواهان توقف آبگیری سد چم شیر تا پایان مراحل کارشناسی توسط متخصصان مستقل کشور بوده و درخواست انجام مطالعات عواقب و پیامدهای اجتماعی، محیط زیستی، اقتصادی و امنیتی ناشی از آبگیری و شوری آب در پایین دست، شهرها، روستاها، مراتع و اراضی کشاورزی تحت تأثیر و برآورد میزان خسارت های احتمالی وارده را داریم.