نمایندگان مجلس شورای اسلامی
با سلام
مدتی است که وزارت صمت با وعدههای به تعادل رساندن بازار خودرو و افزایش قدرت خرید خودرو برای اقشار جامعه، طرح عرضه خودرو از طریق بورس کالا را اجرا میکند.
در این چندماه که خودرو در بورس کالا عرضه میشود، نه بازار خودرو به تعادل رسید و نه اقشار ضعیف جامعه موفق به خرید خودرو شدند. بلکه بورس کالا تبدیل به روشی برای افزایش قیمت خودرو شد.
برای نمونه قیمت خودرو پژو ۲۰۷i دندهای با فرمان برقی را پیش و پس از عرضه در بورس کالا بررسی کنیم:
- قیمت پژو ۲۰۷ برای مصرفکننده در قرعهکشی های سال ۱۴۰۱:
۲۱۶ میلیون تومان (با احتساب مالیات و هزینههای جانبی) - قیمت میانگین پژو ۲۰۷ در عرضه روز ۳۰ آبان ۱۴۰۱ بورس کالا:
حدودا ۳۴۳ میلیون تومان (بدون احتساب مالیات و هزینههای جانبی)
حدودا ۳۹۲ میلیون تومان (با احتساب مالیات و هزینههای جانبی)
همانطور که مشخص است این خودروی اقتصادی تا پیش از عرضه در بورس کالا به مراتب برای مصرفکننده دستیافتنیتر بوده است اما اکنون با قیمتی نزدیک به ۴۰۰ میلیون تومان، خرید آن برای عده بسیار بیشتری از مردم جامعه ناممکن شده است.
برنامه بعدی دولت، عرضه خودروهای وارداتی که به زودی به کشور میرسند در بورس کالا است. یک خودرو اقتصادی وارداتی قیمتی بین ۱۰ الی ۲۰ هزار دلار دارد، با ضرب کردن عدد ۱۵ هزار دلار (به عنوان میانگین) در نرخ ارز به عدد تقریبی ۶۰۰ میلیون تومان میرسیم و متوجه میشویم که یک خودروی وارداتی اقتصادی با احتساب هزینههای سنگین مالیات و گمرکی و حمل و نقل و سود واردکننده و... بعید است کمتر از یک میلیارد تومان باشد. همان خودرو اگر به قیمت یک میلیارد تومان به دست مصرفکننده برسد میتواند بخشی از عطش بازار را کاهش دهد اما در صورت عرضه شدن در بورس کالا به دلیل ماهیت مزایدهای آن و با توجه به عطش بازار خودرو کشور معلوم نیست قیمت آن تا کجا بالا رود.
مشابه این اتفاق را چندروز پیش هنگام عرضه خودرو دیگنیتی پرستیژ مشاهده کردیم، خودرویی که معاملات آن در بورس کالا با قیمت پایه ۹۹۷ میلیون تومان آغاز شد و به قیمت ۲ میلیارد و ۱۵۰ میلیون تومان (بدون احتساب مالیات و هزینههای جانبی) رسید.
این اقدام در حالیست که واردات خودرو با وعده کاهش تنش در بازار و استفاده اقشار کم درآمد از خودروهای باکیفیت بازگشایی شده اما در صورت عرضه از طریق بورس کالا بعید است حتی اقشار متوسط جامعه بتوانند خودرو وارداتی خریداری کنند.
ما به عنوان مصرفکنندگان واقعی خودرو خواستار توقف عرضه خودرو در بورس کالا حداقل با روش فعلی هستیم و لزوم ایجاد تغییرات اساسی در راهکارهای عرضه خودرو را به مجلس شورای اسلامی اعلام میداریم.
با توجه به اینکه وضعیت بازار خودروی کشور، روز به روز اسفناکتر و خرید خودروهای بیکیفیت تکراری برای مردم دستنیافتنیتر میشود امیدواریم هرچه سریعتر اقدام موثری در این زمینه صورت گیرد.