به نام آفریننده علم و دانش
اعضای محترم شورای عالی انقلاب فرهنگی
جناب حجتالاسلام والمسلمین ابراهیم رئیسی
ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران
جناب آقای محمدباقر قالیباف
ریاست محترم مجلس شورای اسلامی
جناب آقای عبدالرسول پورعباس
ریاست محترم سازمان سنجش آموزش کشور
حجتالاسلام احمدحسین فلاحی
عضو محترم کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی
سلام و عرض ادب و احترام
(همانطور که مستحضرید «سیاستها و ضوابط ساماندهی سنجش و پذیرش متقاضیان ورود به آموزش عالی (پس از پایان دوره متوسطه)» در جلسه ۸۴۳ شورای عالی انقلاب فرهنگی طرح و تصویب و توسط رئیسجمهور اجرایی شده است. طرح جدید کنکور دارای ایرادات جدی بوده و در صورت عدم لغو یا تصحیح، اثرات بسیار زیانباری بر آموزش کشور خواهد داشت.)
طرح تغییرات کنکور ۱۴۰۲ که در جلسه اخیر شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شد بسیار پر ایراد بوده و به طیف وسیعی از دانش آموزان آسیب وارد خواهد کرد.
تعدادی از چالشها و اشکالات وارد بر این طرح را در پایین توضیح خواهیم داد:
۱- تقلب در امتحانات نهایی: با توجه به اینکه تعداد امتحانات بالا و برگزار شدن امتحانات در ۳ دوره «خرداد»، «دی» و «شهریور» و امکانات و روشهای تقلب بسیار گسترده شده است، قطعاً حق دانش آموزان زیادی که با تلاش خود نمرات خوب و عالی کسب کردهاند ضایع خواهد شد.
بهعلاوه از کنکور ۹۸ که نظام آموزشی ۳ ۳ ۶ برقرار است، چند دوره امتحانات نهایی با سطحهای مختلف و تقلب برگزار شده که ثبت شدن و اعمال اثر این نمرات امکان ضایع شدن حق بچهها را در صورت سخت شدن امتحانات در سالهای آینده فراهم خواهد کرد.
۲- غربالگری بسیار ضعیف امتحانات نهایی: با توجه به تعداد بسیار بالای معدلهای بالای ۱۹ و حتی معدل ۲۰، امتحانات نهایی قابلیت غربالگری صحیحی برای سنجش داوطلبین نخواهد داشت.
سخت شدن امتحانات در حد کنکور هم باعث ایجاد فضای «چند کنکوره» برای داوطلبین و مردودی بالای مدارس متوسطه خواهد شد فلذا امتحان با سطح آسان امکان غربال گیری ندارد. امتحان با سطح سخت هم چالشهای مذکور و چالشهای دیگری از جمله افزایش تراکنش مافیاهای کنکور برای فروش انواع کتاب و تشکیل انواع کلاس برای گرفتن نمره بالا خواهد داشت.
۳- افزایش تراکنش مؤسسات کنکوری: موضوع تستی تشریحی شدن آزمونهای ورود به دانشگاه باعث افزایش چند برابری هزینههای دانش آموز و افزایش چند برابری تراکنش موسسات و مافیاهای کنکور میگردد، داوطلب توسط موسسات کنکور بعد از اجرایی شدن این طرح، علاوه بر کتابهای تستی، کلاسهای تست محور، آزمونهای تستی و… به نسخه تشریحی موارد ذکرشده نیز هدایت و ترغیب میشود.
۴- با تأثیر قطعی سوابق تحصیلی در کنکور، نمرهگرایی در سیستم آموزشی از قبل از کنکور شروع میشود و تبعات خاص روانی بر دانشآموزان خواهد داشت. همچنین حق دانشآموزان با معدلهای پایین که کنکور را فرصت جبران برای خود میبینند تضییع میشود.
۵- شیوههای بسیار نوینی برای تقلب بهوجود آمده که مسئولان از آن غافلند. گستره زمانی و مکانی برگزاری امتحانات نهایی چند ده برابر آزمون سراسری بوده و جلوگیری از بروز تقلبات و تخلفات در سه مرحله پیش از آزمون، حین آزمون و پس از آزمون غیرممکن است. با توجه به اینکه تعداد حوزهها بالاست و آزمونها به طور متمرکز در یک حوزه برگزار نمیشود و برگزاری امتحانات در طول یک ماه صورت میگیرد، تأمین امنیت برگزاری امتحانات در مقایسه با کنکور که در چهار ساعت برگزار میشود، سختتر است.
۶- افزایش اهمیت امتحانات نهایی در نتایج کنکور باعث گستردهتر شدن بازار سودجویان عرصه کنکور و ورود گستردهشان به پایههای پایینتر به بهانه امتحانات نهایی خواهد شد و این بازار نه تنها برچیده نمیشود، بلکه چند برابر میشود و به دنبال آن، اضطراب و استرس کنکور نیز گستردهتر خواهد شد.
با قطعی شدن تأثیر معدل بر نتیجه کنکور، مافیای جدیدی برای ترمیم معدل و کلاسهای خصوصی شکل میگیرد و به غیر از کتب تست، میلیونها جلد کتاب آموزشی دیگر برای امتحانات نهایی وارد بازار میشود. در صورت قطعی شدن تأثیر معدل، می توان با پول، نمره خرید و هر دانشآموزی که به مدارس غیرانتفاعی برود، در کنکور هم رتبه بهتری را کسب میکند. به عبارت دیگر، با تأثیر قطعی معدل در کنکور باید فاتحه عدالت آموزشی را خواند.
۷- هر ساله نیمی از داوطلبان کنکور سراسری را فارغالتحصیلان تشکیل میدهند؛ درحالیکه در زمان تحصیل از تأثیر معدل امتحانات نهاییشان در کنکور سراسری و ورود به دانشگاه اطلاعی نداشتهاند و به هر دلیل ممکن است موفق به کسب معدل بالا نشده باشند، به این خاطر مجبور خواهند شد در امتحانات ترمیم معدل شرکت کنند و از این جهت، فشار مالی مضاعفی بر آنها وارد خواهد شد. از سویی بعضی نیز فارغالتحصیل نظام قدیم آموزشی هستند و برای شرکت در امتحانات ترمیم معدل، باید مجدد کتابهای درسی نظام جدید را خریداری و مطالعه کنند (باید توجه کرد که برخلاف کنکور، امتحانات نهایی وابستگی زیادی به کتاب درسی داشته و از متن کتب درسی طراحی میشود) درحالیکه دسترسی به کلاسهای درس نظام جدید نداشتهاند و این خلاف عدالت آموزشی است. در این میان، داوطلبانی که دیپلم خود را قبل از سال ۱۳۸۴ کسب کردهاند و امتحانات اخذ دیپلم آنها کشوری نبوده است فاقد سابقه تحصیلی هستند و در کمال تعجب هیچ تمهیداتی در این قانون برای این گروه از داوطلبان درنظر گرفته نشده است.
۸- فارغالتحصیلان و دانشآموزانی که قصد شرکت در گروه آزمایشی متفاوت از دیپلم خود را دارند (مانند داوطلبان دارای دیپلم ریاضی که قصد شرکت در کنکور تجربی را دارند) نمیتوانند از حق سوابق تحصیلی متفاوت خود استفاده کنند.
۹- عزیزانی که دارای دیپلم فنی و حرفهای و کاردانی بوده و قصد شرکت در کنکور سراسری را داشته باشند نیز در طرح مذکور فراموش شدهاند. موارد بسیاری در نقد این طرح وجود دارد، منتها تنها یکی از موارد بالا برای لغو شدن این طرح کفایت میکند. در ضمن طرح تأثیر قطعی معدل بعد از کنکور ۹۳ و ۹۴ به دلیل اثرات منفی زیاد لغو شد، این طرح در سال ۹۸ مجدد در دستور کار اجرایی قرار گرفت اما با اعتراض به بیاساس بودن طرح، طرح مذکور لغو شد.
سوال بنده و دانش آموزان این است که، چه مواردی از نقصهایی که باعث لغو این طرح بعد از کنکور ۹۴ و در کنکور ۹۸ شد در نظام آموزشی برطرف شده است؟
وقتی شرایط دقیقا مشابه قبل است، چرا با این اخبار ضد و نقیض و این طرحهای پر ایراد ذهن داوطلبین و خانوادهها باید درگیر شود؟
تمامی امضاءکنندگان، خواستار لغو طرح تأثیر قطعی معدل در کنکور ۱۴۰۳ (تصویب مصوبه کمیسیون آموزش مجلس) و کنکورهای بعدی را تا فراهم شدن زیرساختهای لازم هستیم.
و من الله التوفیق