جناب آقای رئیسی
رئیس محترم جمهور
با عرض سلام.
تقریبا یکسال از آغاز طرح جسورانه و متمایز دولت سیزدهم در هوشمندسازی یارانه آرد و نان میگذرد و کمتر از دو ماه است که این طرح، وارد مرحله شناورسازی سهمیه آرد نانواییها مبتنی عملکرد آنها شده است. جنابعالی مستحضر هستید که طی سالیان گذشته، فاصله قیمت آرد دولتی با آرد آزاد، موجب تشدید فعالیت دلالان در خارج کردن آرد یارانهای از زنجیره تولید نان شده بود. این موضوع به تدریج چالشهایی را برای مردم ایجاد نمود که در ادامه به برخی از آنها اشاره شده است:
۱) سالیان طولانی، بازفروشی آرد یارانهای نسبت به تولید و فروش نان به مردم، از جذابیت بیشتری برخوردار بود؛ به همین دلیل، ساعات کاری بسیاری از نانواییها کاهش پیدا میکرد و شکلگیری صفهای طولانی در مقابل نانواییها را درپی داشت.
۲) میزان سهمیه آرد یارانهای نانواییها ثابت و مبتنی بر چانهزنی و اعمال سلیقه تعیین میشد. در واقع طی سالیان گذشته، فارغ از چگونگی عملکرد نانوا، میزان ثابتی سهمیه آرد به هر نانوا اختصاص مییافت. لذا نانواییهایی که متعهدانه، نان با کیفیت در اختیار مردم قرار میدادند، امکان افزایش میزان پخت و ساعت کارشان را نداشتند و از طرف دیگر، نانوایان معدودی که بازفروشی غیرمجاز آرد یارانهای را اولویت اول کسب درآمد خود قرار میدادند، به واسطه دسترسی به سهمیه ثابت آرد یارانهای، هر ماه تشویق میشدند و چرخه تولید عرضه نان کافی و با کیفیت بیش از پیش آسیب میدید و این شرایط، رسم درستکاری را طی سالیان گذشته نشانه گرفت و آسیب جدی به انگیزه و رفتار متعهدانه و شرافتمندانه بین نانوایان وارد نمود.
۳) کیفیت نان یکی از مولفههایی بود که در سالهای گذشته به دلیل خلا اطلاعات و شفافیت در زنجیره گندم، آرد و نان و فقدان نظام پاداش و تنبیه هوشمند، موثر و فراگیر، مورد غفلت قرار گرفت و تولید نان مرغوب از یک رفتار عمومی به یک رفتار استثنایی در بین نانوایان تبدیل شد.
۴) تعمیق سالانه خلا اقتصادی نانوایان و عدم پاسخ مناسب دولتهای گذشته به ترمیم اقتصاد نانوایان، یک بازی دو سر باخت را رقم زود و از یک طرف، اعمال قیمت سلیقهای در برخی نانواییها، کم فروشی در تولید نان، افت کیفیت نان و... را به دنبال داشت و از طرف دیگر، عدم اعتماد مردم و بدنامی را به صنف شریف نانوایان وارد نمود و نارضایتی مردم را افزایش داد.
اکنون طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان در دولت سیزدهم، چراغ امیدی را روشن نموده است که بدون آزادسازی قیمت نان و بدون سهمیه بندی نان یارانهای برای مردم، صرفاً با تکیه بر حکمرانی دادهمحور، به مسائل مذکور پاسخی درخور و شایسته ارائه شود.
به همین جهت از جنابعالی درخواست میشود که با تکمیل طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان در سال جاری، شرایط را در راستای عدالت، بهمنظور تحقق اهداف مذکور فراهم کنید و به هیچ وجه مرعوب پروپاگاندای رسانهای و فشارهای سیاسی دلالان و رانتخواران منتفع از وضع موجود نشوید. دولت سیزدهم پرچم دفاع از معیشت مردم و اقتصاد نانوا را به طور همزمان بلند نموده است و رویکرد دولت سیزدهم در اصلاح یارانه نان که این بار از مسیر آزادسازی قیمت و فشار مضاعف بر مردم نگذشت، میتواند به الگویی متمایز در تاریخ اقتصادی کشور در مدیریت ناترازی منابع و هزینهها در کالاها و خدمات یارانهای محسوب شود و نوید بخش راهکاری موثر در مهار تورم و رونق تولد نیز باشد.