جناب آقای حجتالاسلام دکتر ابراهیم رئیسی
رئیس محترم جمهوری اسلامی ایران
جناب آقای مهرداد بذرپاش
وزیر محترم راه و شهرسازی
جناب آقای عزت الله ضرغامی
وزیر محترم میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری
با سلام و احترام؛
بدینوسیله جمعی از متخصصان و دغدغهمندان حفاظت از بناها و بافتهای تاریخی، اعتراض خود را نسبت به تخریب بافت تاریخی شهر قم (پیرامون حرممطهر کریمه اهلبیت (س) که محل سکونت، تدریس و مباحثه شمار زیادی از عالمان و عارفان بوده است) اعلام میدارند. این اقدامات، حاصل تصمیمات سلیقهای، بدون هیچگونه مطالعات و اخذ نظر از کارشناسان صلاحیتدار حوزه ذیربط میباشد.
همانگونه که مستحضرید تخریبهای گستردهای که در بافت تاریخی شهر قم در گذشته به نام طرحهای توسعه شرقی حرم مطهر، فاز ۴ عمار یاسر، توسعه چهل اختران، بلوار پیامبر اعظم (س)، بلوار شهیدان برقعی و... به مرحله اجرا درآمده، نگرانی دوستداران میراث فرهنگی و معنوی کشور را موجب گردیده است. متأسفانه بلاتکیفیِ محدودههای تخریب شده با شکلگیری فضاهای بیدفاع شهری همراه بوده و این امر موجب کوچ اجباری ساکنان بومی بافت تاریخی شده، که پیامدهای جبرانناپذیر اجتماعی در پی داشته و خواهد داشت.
همچنان که مقام معظم رهبری بارها در بیانات خود بر الگوی زندگی ایرانی-اسلامی تأکید داشتهاند، متأسفانه نهتنها در توسعه شهری جدید این امر دیده نمیشود، بلکه در معدود شهرهای تاریخی بهخصوص شهر قم که دارای این الگوی اصیل زندگی در بافت تاریخی میباشند، هیچگونه برنامه حفاظت و نگهداری وجود ندارد. از طرفی با مقرر نمودن ضوابط بیاساس، که شرح آن خواهد آمد، بسترِ از بین بردن این ساختار ارزشمند فراهم شده است.
اخیراً کمیسیون ماده ۵ موضوع قانون شورای عالی شهرسازی و معماری استان در اقدامی نامتعارف و خارج از صلاحیت خود که بوی سوداگری از آن برمیخیزد، در تاریخ ۱۴۰۱/۱۲/۷ مصوبهای را اعلام میکند که در آن با انکار کامل محدوده ۳۱۵ هکتاری بافت تاریخی، آن را صرفاً به ۴۰۰ قطعه پراکنده -با حریم قرار دادن یک پلاک از مجاور آنها- تقلیل داده است؛ درحالی که «مفهوم بافت تاریخی» در چارچوب محلات، گذرها و ساکنان بومیشان در یک همبستگی کالبدی و اجتماعی، همواره در منشورهای ملی و بینالمللی مورد تأکید بوده است؛ این سؤال مطرح است که چنین تصمیمات شتابزدهای بر کدام مبانی علمی و شرعی استوار است؟ بنظر میرسد این دست مصوبات سوداگرانه، که بهطور مستقیم به ازهم گسیختگی کالبدی و گسست اجتماعی میانجامد، قصد توقف نداشته و به بهانههای مختلف، بخشهای بزرگی از هویت ایرانی-اسلامیِ شهر قم را رو به نابودی نهاده است. از اینرو جمع کنونی و همچنین اتحادیه انجمنهای علمی دانشجویی معماری، مرمت و شهرسازی ایران به نمایندگی از دانشجویان سراسر کشور در این سه رشته تقاضامندند:
۱. هرچه سریعتر نسبت به توقف مصوبه کمیسیون ماده ۵ این استان اقدامات لازم صورت پذیرد.
۲. کمیته و یا کارگروهی شامل کارشناسان ذیصلاح و مدیران شهری بهمنظور بررسی دقیق محدوده و ضوابط و مقرارت طرح مشاور تشکیل گردد.
۳. برنامهریزی حفاظت و مرمت بناهای ارزشمند بافت، ترویج مفاهیم زیست مؤمنانه در جوار حرم مطهر حضرت معصومه (س)، تقویت گردشگری زیارت محور با تأکید بر حفاظت از ارزشهای تاریخی و فرهنگی، تهیه طرح ویژه بافت تاریخی قم و مشوقهای حمایتی در بافت تاریخی در دستور کار مدیریت شهری قرار گیرد تا بتوان ارزشهای معنوی، هویتی و اقتصادی پایدار این شهر تاریخی را بهصورت پیوسته به نسلهای آینده انتقال داد.
با تجدید احترام و سپاس از التفاتی که به این امر مهم مبذول خواهید داشت.