درخواست نجات و جلوگیری از اجرای مصوبات غیر کارشناسی اخیر بافت تاریخی قم

#نجات_بافت_تاریخی_قم

درخواست نجات و جلوگیری از اجرای مصوبات غیر کارشناسی اخیر بافت تاریخی قم

جناب آقای حجت‌الاسلام دکتر ابراهیم رئیسی
رئیس محترم جمهوری اسلامی ایران

جناب آقای مهرداد بذرپاش
وزیر محترم راه و شهرسازی

جناب آقای عزت الله ضرغامی
وزیر محترم میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری

با سلام و احترام؛
بدین‌وسیله جمعی از متخصصان و دغدغه‌مندان حفاظت از بناها و بافت‌های تاریخی، اعتراض خود را نسبت به تخریب بافت تاریخی شهر قم (پیرامون حرم‌مطهر کریمه اهل‌بیت (س) که محل سکونت، تدریس و مباحثه شمار زیادی از عالمان و عارفان بوده است) اعلام می‌دارند. این اقدامات، حاصل تصمیمات سلیقه‌ای، بدون هیچ‌گونه مطالعات و اخذ نظر از کارشناسان صلاحیت‌دار حوزه ذیربط می‌باشد.
همان‌گونه که مستحضرید تخریب‌های گسترده‌ای که در بافت تاریخی شهر قم در گذشته به نام طرح‌های توسعه شرقی حرم مطهر، فاز ۴ عمار یاسر، توسعه چهل اختران، بلوار پیامبر اعظم (س)، بلوار شهیدان برقعی و... به مرحله اجرا درآمده، نگرانی دوستداران میراث فرهنگی و معنوی کشور را موجب گردیده‌ است. متأسفانه بلاتکیفیِ محدوده‌های تخریب شده با شکل‌گیری فضاهای بی‌دفاع شهری همراه بوده و این امر موجب کوچ اجباری ساکنان بومی بافت تاریخی شده، که پیامدهای جبران‌ناپذیر اجتماعی در پی داشته و خواهد داشت.

هم‌چنان که مقام معظم رهبری بارها در بیانات خود بر الگوی زندگی ایرانی-اسلامی تأکید داشته‌اند، متأسفانه نه‌تنها در توسعه شهری جدید این امر دیده نمی‌شود، بلکه در معدود شهرهای تاریخی به‌خصوص شهر قم که دارای این الگوی اصیل زندگی در بافت تاریخی می‌باشند، هیچ‌گونه برنامه حفاظت و نگهداری وجود ندارد. از طرفی با مقرر نمودن ضوابط بی‌اساس، که شرح آن خواهد آمد، بسترِ از بین بردن این ساختار ارزشمند فراهم شده است.

اخیراً کمیسیون ماده ۵ موضوع قانون شورای عالی شهرسازی و معماری استان در اقدامی نامتعارف و خارج از صلاحیت خود که بوی سوداگری از آن برمی‌خیزد، در تاریخ ۱۴۰۱/۱۲/۷ مصوبه‌ای را اعلام می‌کند که در آن با انکار کامل محدوده ۳۱۵ هکتاری بافت تاریخی، آن را صرفاً به ۴۰۰ قطعه پراکنده -با حریم قرار دادن یک پلاک از مجاور آن‌ها- تقلیل داده است؛ درحالی‌ که «مفهوم بافت تاریخی» در چارچوب محلات، گذرها و ساکنان‌ بومی‌شان در یک همبستگی کالبدی و اجتماعی، همواره در منشورهای ملی و بین‌المللی مورد تأکید بوده است؛ این سؤال مطرح است که چنین تصمیمات شتاب‌زده‌ای بر کدام مبانی علمی و شرعی استوار است؟ بنظر می‌رسد این دست مصوبات سوداگرانه، که به‌طور مستقیم به ازهم گسیختگی کالبدی و گسست اجتماعی می‌انجامد، قصد توقف نداشته و به بهانه‌های مختلف، بخش‌های بزرگی از هویت ایرانی-اسلامیِ شهر قم را رو به نابودی نهاده است. از این‌رو جمع کنونی و هم‌چنین اتحادیه انجمن‌های علمی دانشجویی معماری، مرمت و شهرسازی ایران به نمایندگی از دانشجویان سراسر کشور در این سه رشته تقاضامندند:
۱. هرچه سریع‌تر نسبت به توقف مصوبه کمیسیون ماده ۵ این استان اقدامات لازم صورت پذیرد.
۲. کمیته و یا کارگروهی شامل کارشناسان ذی‌صلاح و مدیران شهری به‌منظور بررسی دقیق محدوده و ضوابط و مقرارت طرح مشاور تشکیل گردد.
۳. برنامه‌ریزی حفاظت و مرمت بناهای ارزشمند بافت، ترویج مفاهیم زیست مؤمنانه در جوار حرم مطهر حضرت معصومه (س)، تقویت گردشگری زیارت محور با تأکید بر حفاظت از ارزش‌های تاریخی و فرهنگی، تهیه طرح ویژه بافت تاریخی قم و مشوق‌های حمایتی در بافت‌ تاریخی در دستور کار مدیریت شهری قرار گیرد تا بتوان ارزش‌های معنوی، هویتی و اقتصادی پایدار این شهر تاریخی را به‌صورت پیوسته به نسل‌های آینده انتقال داد.

با تجدید احترام و سپاس از التفاتی که به این امر مهم مبذول خواهید داشت.

 

57%
43 درصد مانده تا ثبت رسمی در دبیرخانه سازمان مخاطب
[اطلاعات بیشتر]

امضاکنندگان: 1131 نفر

  • سید محمد علی مهیمنی

  • میترا فرزانه .

  • احمد کریمی

  • عبدالکریم معصومی

  • مسعود عسگری

  • حاجی سلطانی. مجید

  • علی نوین پور

  • محمدمهدی کلانتری

  • سمیه مراقی

  • الهام اميني

  • دل‌آرا دادور

  • کیکاووس امینی

  • بهزاد فلاحی

  • زینب احمدیان

  • زهرا ترانه یلدا

  • ربرت شمیان

  • حسین اخوان بهابادی

  • آریانا آقازاده

  • مهدی بررگر

  • ابوالفتح شادمهری

  • سیداصغر خدایی

  • سمانه کرباسیان

  • مروارید رحیمی

  • نرگس احمدی

  • فائزه رضائی

  • الهام مولوی زاده

  • فاطمه ابوالحسن

  • گلسا رحيم پور

  • رقیه مرادی

  • میترا میرزائی

بحث و گفتگو

مهدی بحیرایی : با سلام لطفاً از این کارزار حمایت کنید https://www.karzar.net/156445
💬 پاسخ
سید مهدی فروغی : سلام علیکم. لعنت خدا بر شما باد که باعث شدید قشر ضعیف وفقیر جامعه فقیر تر شود. آن بافتی که شما نام بردید . اکثرا قشر زیر خط فقر مالکین خانه های کوچک آنجا هستند . وبا این کار باعث شدید ارزش ملک های آنها نصف شود . به طور نمونه یک خانواده یتیم که از نزدیکان بنده است . قرار بود با فروختنن آن ملک مخروبه کوچک پدری صاحب یک آپارتمان در پردیسان شوند .دیگر این امکان را ندارند! لعنت ونفرین همین ها برای شما کفایت میکند. لطفا میراث فرهنگی مراجعه کنید و ببینید چه افراد ضعیفی مراجعه میکنند برای املاکشان. که تا مدتی پیش اجازه ساخت سه طبق ملک شان داشت واکنون گفتند فقط زیر زمین وطبقه همکف !!! ملعون همه شیعیان مخلص ضعیف قم شدید!! جدمان پاسخ تان را بدهد. فقط املاک باستانی باید شامل این قانون میشد نه همه املاک عادی!!!
💬 پاسخ
محمد مهدی علیزاده در پاسخ به سید مهدی فروغی: با سلام خدمت شما هم‌محله عزیز، بنده نیز ساکن همین محله‌ها هستم و کاملاً پیام شما را تأیید می‌کنم. کسانی که این کارزار را امضا کرده‌اند، قطعاً ساکن این محله‌ها نیستند و شرایط زندگی ما را ندیده‌اند. از وضعیت فاجعه‌بار (ترافیک هر ساعته، سر و صدا، بناهای فرسوده و مستهلک که خدایی نکرده با اولین زلزله امکان بروز فاجعه برای ساکنین است) آگاه نیستند. کوچه‌های به اندازه عرض یک خودرو در بهترین حالت و کوچه‌های بدون امکان امدادرسانی که قابل تردد با وسایل امدادی نیستند، این وضعیت واقعی محله ماست که متأسفانه اسیر افراد اهل شعار شده است. خانواده بنده بیش از ۴۰ سال در این محله سکونت داشته‌اند و بیشتر از افرادی که صرفاً شعار می‌دهند، نگران وضعیت اجتماعی این بافت هستند. در حال حاضر، منطقه به دلیل فرسودگی خانه‌ها محل زندگی اتباع بیگانه و حتی غیرمجاز می‌باشد. ما خواهان حفظ بناهای تاریخی هستیم، ولی به این صورت؟ کدام بنای تاریخی؟ بنده شخصاً به اداره میراث فرهنگی قم مراجعه کردم و این صحبت شد که براساس کدام بنای تاریخی اطراف منزل و حتی با شعاع چند صد متری اینجا بافت تاریخی است؟ جواب ایشان این بود که از بالا دستور است! به صورتی که خانه‌ای با بیش از ۴۰ سال آسیب دیده و فرسوده هم غیرقابل فروش باشد (به علت عدم صرفه برای خریدار) و هم غیرقابل سکونت برای ما؟ پدر بنده دارای ۳ فرزند است که تنها دارایی ایشان همین خانه است. ایشان برای تأمین منزل فرزندان خود چه کند؟ نه می‌تواند اینجا را به اندازه تأمین سرپناه فرزندان بسازد، نه می‌تواند بفروشد. این است عدالت؟ خداوند بر دل‌ها و نیت‌ها آگاه است و آگاه بر نیت و تفکر پشت این نوع کارزارها. در آخر، با اطمینان و قابل اثبات با جمع‌آوری امضای اکثر ساکنین واقعی این محله‌ها، امکان شهادت به مطالب عنوان شده اینجانب و شما هست.
💬 پاسخ
امیر سمیعی : آقای کلانتری با سلام و تشکر از شما به جهت راه اندازی این کارزار به نظر من لازم است برای هماهنگی بیشتر و تبادل نظر بین امضا این کارزار، یک گروه مثلا در ایتا راه اندازی کنید. با تشکر
💬 پاسخ
عرفان بخت دهکردی : درود فراوان امیدوارم این کارزار به نتیجه برسد و مسولین به حوزه میراث فرهنگی توجه بیشتری داشته باشند. سپاس
💬 پاسخ
مسعود الف : عمده اطلاعات ارائه شده در این متن، غیر واقعی است و تلاش کرده بر احساسات مخاطب تاثیر بگذارد. واقعیت اینه که کسی دنبال تخریب ابنیه تاریخی نیست بلکه قرار است با حفظ حداکثری مزایای بافت تاریخی، مشکلاتی که ساکنین این منطقه ی فریز شده با آن دست به گریبانند، کاهش پیدا کنه. کسانی که این کارزار رو چشم بسته امضا کردند، کمترین آشنایی با وضعیت اسفناک این بافت ندارند. همه شما در این تصمیم نابخردانه شریک خواهید بود.
💬 پاسخ
علیرضا محمدی دهنوی در پاسخ به مسعود الف: انکار کامل محدوده ۳۱۵ هکتاری بافت تاریخی، و تقلیل دادنشان به صرفاً به ۴۰۰ قطعه پراکنده با حریم قرار دادن فقط یک پلاک از مجاورشان غیر واقعی و احساساتی هست؟ خارج کردن بافت از محدوده حفاظت یعنی مرگ بافت و سپس مرگ بنا های ارزشمند تاریخی. یعنی آپارتمان سازی در کنار بنا های تاریخی. اینطوری قراره قسمت های فرسوده شده بافت احیا بشن؟
💬 پاسخ
سعید مهرایی : درود هموطن گرامی! کارزار شما امضا شد. خواهشمندم کارزار 59586 با موضوع بازنگری در پرونده تخلف ساخت و ساز در بافت تاریخی تجریش را حمایت نمایید. همچنین کارزار 75954 با موضوع درخواست تدریس ورزش باستانی به عنوان ورزش ملی در مدارس کشور را نیز حمایت نمایید.
💬 پاسخ
سعید مهرایی : درود هموطن گرامی! کارزار شما امضا شد. خواهشمندم کارزار 75954 با موضوع درخواست تدریس ورزش باستانی به عنوان ورزش ملی در مدارس و همچنین کارزار 59586 با موضوع درخواست بازنگری در پرونده ساخت و ساز غیر قانونی در بافت تاریخی تجریش را حمایت نمایید.
💬 پاسخ

اخبار مرتبط با این کارزار



اگر شما خبر تازه‌ای دارید لطفا لینک خبر رسمی آن را از طریق کلید فوق ثبت نمایید.


روزنامه پیام ما

بازتاب در روزنامه پیام ما:

بیم‌وامیدها دربارۀ بافت تاریخی قم

بازتاب در سایت گردشگری کُجارو:

تخریب بافت تاریخی در کمین قم

روزنامه جهان صنعت

بازتاب در روزنامه جهان صنعت:

مصوبات غیرکارشناسی علیه بافت تاریخی قم

انتشار پوستر دعوت به امضا در اینستاگرام

انتشار پوستر در اینستاگرام

با توجه به اهمیت این کارزار پوستر آن در اینستاگرام منتشر شد.

مشاهده پست دانلود پوستر

بازتاب در پایگاه خبری نوین شهرساز:

بافت تاریخی قم؛ مانع توسعه یا مزاحم سوداگری؟!

تأیید کارزار جهت انتشار

این کارزار در چهارچوب قوانین پلتفرم کارزار تأیید و منتشر شد.



این کارزارها را هم حمایت کنید: