جناب آقای دکتر قناعتی
دبیر محترم بورد رادیولوژی
با سلام و احترام
همانطور که استحضار دارید، اخیراً استاندارد سونوگرافی کالرداپلر کاروتید توسط معاونت محترم درمان وزارت بهداشت ابلاغ شده است که مورد اعتراض جامعه رادیولوژی کشور واقع گردیده است. برخی از اشکالات این استاندارد ابلاغی به قرار زیر است:
- در این استاندارد خدمت افراد غیررادیولوژیست دارای صلاحیت انجام داپلر کاروتید برشمرده شدهاند، که اینکار مروج و تأیید کننده پدیده شوم خودارجاعی است و عواقب ناگواری دارد.
- مسئولین مربوطه علت اینکار را وجود کلمه سونوگرافی در کوریکولوم رشته نورولوژی اعلام میکنند. با این استدلال غلط از این پس همهی رشتههای غیررادیولوژی که صرفاً کلمه سونوگرافی در کوریکولوم آنها درج شده است مدعی انجام سونوگرافی خواهند بود و باید شاهد اعطای مجوزهای بیحساب و کتاب به آنها بدون توجه به عدم تسلط علمی و مهارت علمی آنها و تهدید سلامت مردم باشیم. این استدلال نادرست صرفاً شامل سونوگرافی نمیشود و به تداخلات بین رشتهای فراوان در همه رشتهها دامن خواهد زد. فلذا صرف وجود یک خدمت نامرتبط در کوریکولوم یک رشته نباید مبنای اعطای مجوز انجام آن باشد.
- وزارت بهداشت به عنوان سیاستگذار حاکمیتی باید تصمیماتی که اتحاذ میکند منافع و سلامت جسمی، روانی، اقتصادی عموم مردم را لحاظ نماید، نه منافع یک صنف خاص. نتیجه این استاندارد و نمونههایش این خواهد بود که در آینده هر بیمار به هر پزشکی مراجعه کند باید علاوه بر هزینه ویزیت، یک هزینه سونوگرافی هم پرداخت نماید (اتفاقی که طبق تجربه عینی اعطای مجوز سونوگرافی به برخی دیگر از پزشکان غیررادیولوژیست در سالهای گذشته رخ داده است). این امر نهتنها بار مالی سنگین بر دوش مردم کشور خواهد داشت و زمینهساز ورشکستگی بیمهها خواهد شد، بلکه بهواسطه حذف دیدهبان سلامت (رادیولوژیست) از چرخه تشخیص و درمان، یک تهدید جدی برای سلامت مردم خواهد بود.
- با این قبیل بخشنامهها و استاندارد خدمات، نهتنها حیطه تخصصی و حرفهای رادیولوژیستها مورد تهاجم قرار میگیرد، بلکه آموزش رزیدنتهای رادیولوژی که قرار است در آینده به مردم اقصینقاط کشور خدمترسانی کنند آسیب جدی خواهد دید؛ که این نیز نوعی تهدید سلامت مردم را درپی دارد.
- وزارت بهداشت با بخشنامهها و استانداردهای اینچنینی، ناخواسته سود کلان را به جیب وارد کنندگان داستگاههای سونوگرافی سرازیر خواهد کرد و زمینهساز خروج کلان ارز از کشور خواهد شد.
با توجه به مطالب فوق، ما رادیولوژیستهای امضا کننده این نامه، از حضرتعالی به عنوان سکاندار علمی رشته رادیولوژی درخواست داریم مجدانه پیگیر اصلاح استاندارد خدمت مذکور و حفظ حریم رشته رادیولوژی باشید.
شایان ذکر است جامعه رادیولوژی کشور پشتیبان شما خواهد بود و برای اصلاح این استاندارد خدمت از همه روشهای قانونی اقدام خواهد نمود.
با سپاس