رئیس محترم سازمان غذا و دارو
مدیر محترم اداره کل تجهیزات پزشکی
موضوع: اعتراض به حذف ثبت سفارشهای ملزومات و تجهیزات درمانی و پزشکی در لیست تخصیص و عدم شفافسازی و اعلام دلایل حذف برخی از تأمین کنندگان (شرکتها) از لیستهای ارسالی به بانک مرکزی جهت تخصیص ارز
سلام؛
احتراما به استحضار میرساند پیرو اعلام لیست تخصیص در تاریخ ۲۸ شهریور ماه، بعد از ماهها انتظار برای تخصیص، شاهد حذف تعداد زیادی از ثبت سفارشهای آماده تخصیص در لیست اعلامی بودیم که منجر به بلاتکلیفی اکثر تأمین کنندگان تجهیزات پزشکی شده است. لذا موارد ذیل جهت بررسی و شفافسازی موضوع ایفاد میگردد:
متاسفانه اداره تجهیزات پزشکی، بدون در نظر گرفتن این مورد که ثبت سفارشهای ثبت شده از سوی شرکتها پس از طی مراحل قانونی ثبت شده و بر اساس کلیه ثبت سفارشهای نهایی شده شرکتها به کمپانیهای تولید کننده، سفارش تولید بر مبنای پروفرمای ثبت شده را دادهاند و یا متعهد به خرید کالا به میزان مشخص طی سال از کمپانی سازنده میباشند و یا حتی کالای تولید شده در حال حمل به سمت گمرکات ایران میباشد و یا بعضاً کالاها با حداقل اسناد ترخیص شده و به مراکز درمانی ارسال و فاکتور شده است، ولیکن جهت رفع تعهد ارزی میبایست تخصیص ارز از سوی بانک مرکزی ایجاد و تأیید گردد ولیکن به دلیل حذف و جرحهای موردی شرکتها از لیستهای تخصیص ارز ارسالی به بانک مرکزی و طولانی بودن روند تخصیص و تأمین ارز، باعث آسیب جدی به تجارت و تأمین کالاهای درمانی در کشور گردیده است و متأسفانه موارد مذکور در تصمیمات ناگهانی آن سازمان درنظر گرفته نشده است و باعث بروز معضلات بسیاری در حیطه تأمین کالاهای درمانی مورد نیاز بیماران میگردد.
قطعا حق مسلم کلیه شرکتها بعد از رعایت تمامی موارد قانونی و درحالیکه مجوز واردات، سیاست حجمی و ارزی و ثبت سفارش با تأیید آن اداره محترم انجام شده است و به طبع آن باید در صف و لیست تخصیص قرار بگیرند و با توجه به محدودیتهای ارزی کشور به نوبت استاندارد مشخصه (تاریخ ثبت سفارش یا تاریخ فیش ارزی یا اولویت گروه کالایی یا....) مشمول تخصیص ارز شوند؛ چرا که با توجه به قوانین موجود، حیات و وجود شرکتهای تجهیزات پزشکی به همین تخصیص ارز بستگی دارد. لذا تقاضا داریم تا دلایل حذف و یا انتخاب هر یک از ثبت سفارشات در لیست تخصیص به تفکیک، به شرکتها اطلاعرسانی شود، در غیر این صورت سوء برداشت و تفکرات ناصحیح از این قبیل اتفاقات در حوزه تجهیزات پزشکی در خصوص نحوه تخصیص یا عدم تخصیص از سوی آن اداره کل رقم خواهد خورد که خود باعث بیاعتمادی بیشتر شرکتهای فعال در این حوزه به عدم وجود عدالت در آن سازمان خواهد شد و خود باعث شروع و یا عمیقتر شدن یک گسستگی خواهد بود که به چند نمونه از این سوء برداشتها و سوالات که منشا آنها از عدم وجود شفافیت و اطلاعرسانی به شرکتهای فعال در این حوزه است در ذیل اشاره مینماییم:
- آیا در زمان اخذ این گونه تصمیمات، بدون برآورد مضرات و منافع آن و بدون اطلاعرسانی قبلی، به این فکر شده بود که زندگی چندین هزار فعال در این حوزه (شرکتها، کارکنان، توزیع کنندگان و...) را به مخاطره میاندازید؟ متأسفانه اداره کل تجهیزات پزشکی، بدون اطلاع قبلی و حتی بعد از اعلام لیست نیز خود را ملزم به شفافسازی و اعلام دلیل این تصمیم خلقالساعه نکرده و نمیبیند.
- بر چه اساس و اصول و معیار و خطکشی این جرح و حذف انجام پذیرفته و حتی بر فرض محال وجود دلیل موجه این حذفها، آیا در این پروسه عدالت و صداقت رعایت شده؟ آیا از اعمال سلیقه شخصی به له یا علیه بعضی شرکتها در آن جلوگیری شده است؟ متأسفانه همین عدم شفافیت و عدم پاسخگوئی اداره، و قائم به فرد بودن و عدم اجرای مکانیزه و سیستماتیک در کلیه رویههای جاری و تصمیمات و ایجاد فضای "امضاهای طلایی" در اداره و اعمال سلیقههای متفاوت در تمامی پروسههای اداره، قطعاً باعث بوجود آمدن محیط و فضاهای مستعد برای ایجاد فساد، ارتباطهای غیر اداری، سوء استفادهها از موقعیتها و مسئولیتها و... خواهد بود.
متأسفانه نتایج اغلب تصمیمات و رفتارهای یکجانبه اداره کل تجهیزات پزشکی، شرکتها را بر آن داشته که اداره را در مقابل خود و خود را در مقابل اداره ببینند؛ آیا وقت آن نرسیده در این بزنگاه مشکلات عدیده موجود، همچنان که "حرمت امازاده به متولی آن است" شرایط را طوری سیاستگذاری کنید که شرکتها نیز خود را سهیم در رفع مشکلات تأمین تجهیزات پزشکی کشور بدانند. در حال حاضر فضای عمومی و دیدگاه غالب و عمومی قریب به اتفاق شرکتها بر عدم رعایت عدالت در اغلب تصمیمات و مصوبات و علیالخصوص لیست تخصیص ارزی، حاکم است.
در پایان پیشنهاد میگردد:
الف: ایجاد و اعلام ساختار مشخص و شفاف و استاندارد بر اساس تاریخ ثبت سفارش یا تاریخ فیش ارزی یا اولویت گروه کالایی یا....، بدون هرگونه تبعیض در پروسه تخصیص ارز برای کلیه ثبت سفارشها و شفافسازی کامل در این راستا.
ب: به جهت رفع هرگونه شک و شبهای در این چنین موارد، حدالامکان با فراخوان از فعالین این حوزه پیش از تصویب و اجرا ی آن، با مشارکت تأمین کنندگان، طی کارگروهی متشکل از نمایندههای داوطلب شرکتها و مدیران آنها، مزایا و معایب آن طرح بررسی شود و پس از آن، اداره محترم در خصوص اجرای تصمیمات طی بخشنامه به شرکتها و با ذکر دلایل اطلاعرسانی بشود.
ج: ایجاد سامانه جامع تجهیزات پزشکی کشور (همانند سامانه جامع تجارت)؛ با توجه به تغییرات و پیچیدگیهای شگرف در قوانین تجارت خارجی و پروسه تولید داخلی در حوزه تجهیزات پزشکی و جلوگیری از هرگونه اعمال سلیقه و دخالتهای انسانی و مبارزه با فساد و امضاهای طلایی و ایجاد شفافیت کامل در این حوزه و چابکسازی و سیاستگذاری کلان اداره کل تجهیزات پزشکی و همچنین سالمسازی در کلیه حوزههای تجهزات پزشکی اعم از ثبت، واردات، تولید، توزیع، نظارت و... ایجاد این سامانه تمام مکانیزه، یک الزام گریزناپذیر میباشد.
لذا به جد تقاضا داریم تا اداره کل تجهیزات پزشکی با التزام خود به شفافیت و پاسخگوئی بیشتر در راستای پیشبرد هرچه بهتر تأمین تجهیزات پزشکی کشور با همکاری و همدلی کلیه شرکتهای فعال در این حوزه و ایجاد شرایط حداقلی برای فعالین این حوزه، بتوانیم برنامهریزی هر چقدر کوتاه مدت نیز برای تأمین تجهیزات پزشکی کشور برخوردار باشیم. در غیر این صورت شرایط فعالیت در این حوزه سختتر و عرصه فعالیت برای تأمین کنندگان تجهیزات پزشکی شناسنامهدار تنگتر و غیر قابل ادامه خواهد بود که در نهایت شاهد رشد و بسط روز افزون کالاهای قاچاق و به خطر افتادن سلامت جامعه و فشار مضاعف بر بدنه سلامت و بیماران دردمند سرزمینمان (که خود نیز مستثنی از آن نیستیم) خواهیم بود.