جناب آقای رئیسی
رئیس محترم جمهور
جناب آقای قالیباف
رئیس محترم مجلس شورای اسلامی
با سلام و تحیت؛
همانگونه که استحضار دارند فقر یک پدیدهی چند بعدی است که با توجه به شرایط اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و موقعیت زمانی و مکانی هر کشور شامل ناکامی در رضایتمندی بر مبنای نیاز و کمبود دستیابی به منابع، تحصیلات، مهارت، سلامتی، تغذیه، پناهگاه و امکانات بهداشتی است که آسیبپذیری اجتماعی، خشونت و کمبود آزادی را در پی دارد. خط فقر یا آستانه فقر حداقل درآمدی است که برای زندگی در یک کشور خاص در نظر گرفته میشود.
از طرفی قانونگذار در ماده ۸۴ و ۱۰۱ قانون مالیاتهای مستقیم معافیتهای مالیاتی برای دریافتی حقوقبگیران و درآمد اشخاص حقیقی در نظر گرفته است، یعنی به نوعی میزان هزینهکرد اشخاص حقیقی (کارمند یا اصناف) برای امرار معاش و تحصیلات و مسکن و سلامت و تغذیه را معاف از مالیات دانسته است. هر چند در این میان با توجه به قانون مالیات بر ارزش افزوده، برای این مبالغ نیز مالیاتهایی پرداخت میگردد و همچنین با ورود این ارقام به چرخه اقتصادی و درآمدی فعالین اقتصادی، مالیاتهای دیگری نیز از آن وصول میگردد.
با توجه به مطالب مذکور به نظر میرسد رابطه مستقیمی باید میان میزان خط فقر اعلامی و معافیتهای مالیاتی مادتین ۸۴ و ۱۰۱ قانون برقرار گردد و به نوعی حداقل مبلغ معافیت مالیاتی مواد مذکور میبایست به میزان ۱۲ برابر میزان خط فقر ماهیانه اعلامی مراجع باشد.
با مراجعه به قوانین بودجه سنواتی سالهای اخیر مشاهده میگردد، علاوه بر اینکه معافیتهای مالیاتی مصوب هیچ سنخیت و تناسبی با میزان خط فقر اعلامی مراجع نداشته که بعضاً بسیار پائینتر از رقم سالیانه خط فقر میباشد و از طرفی علیرغم اینکه قانونگذاران محترم در اصلاحیه مورخ ۱۳۹۴/۰۴/۳۱ قانون مالیاتهای مستقیم با ایجاد ارتباط ماده ۱۰۱ با ماده ۸۴ قانون سعی در برابری معافیت اعطایی به تمامی اشخاص برآمدهاند، این امر در قوانین بودجه به نوعی تغییر یافته و بعضاً معافیت مالیاتی حقوقبگیران به دو برابر معافیت صاحبان مشاغل میرسد.
لذا با توجه به مطالب مذکور و نظر به اینکه در واپسین روزهای تنظیم بودجه در دولت محترم هستیم و پس از آن شاهد تصویب بودجه در آخرین سال مجلس یازدهم خواهیم بود، امضاء کنندگان ذیل تقاضا دارند برای ایجاد تناسب خط فقر با میزان معافیت مالیاتی و همچنین بسط عدالت در میان آحاد جامعه:
۱. میزان معافیت مالیاتی ماده ۸۴ قانون مالیاتهای مستقیم حداقل به میزان ۱۲ برابر خط فقر اعلامی در قانون بودجه سال ۱۴۰۳ پیشبینی گردد.
۲. هر چند قانون بودجه سنواتی میباشد، لیکن در قانون بودجه ۱۴۰۳، بندی برای اعمال معافیت مالیاتی سال ۱۴۰۲ صاحبان مشاغل به میزان معافیت مالیاتی حقوقبگیران پیشنهاد گردد.
۳. تأکید بر اجرای ماده ۱۰۱ قانون مالیاتهای مستقیم (اعمال میزان معافیت مالیاتی صاحبان مشاغل برابر معافیت مالیاتی حقوقبگیران موضوع ماده ۸۴ قانون مالیاتهای مستقیم).