وزیر محترم صمت
سلام؛
سخن از فرش دستباف ایران، فرصتی به درازنای هزارههای پیش از تاریخ تا به امروز را میطلبد و صاحبان طبع و اندیشه و دوستداران فرش، هر یک به سهم خویش از وجوه مختلف آن سخن گفتهاند و سرّ دلبرانه آن، در حدیث دیگران نیز به شرح و بیان آمده است، چنانکه سخن نگفتن از فرش را گناهی نابخشودنی دانسته و آن را تجلیگاه نبوغ مردم ایران در نیکوترین وجه آن ذکر کردهاند.
فرش کالایی است فرهنگی که گستره آن نه به وسعت جغرافیای امروز، بلکه به پهنای جغرافیای فرهنگی ایران است. فرش کالایی است با ارزش نشانهای که نه تنها از حیث ماده و ساخت، بلکه بر خودآگاهی، جهانبینی و ارزشهای جامعه پدیدآورنده و مصرفکننده خود دلالت میکند. فرش هنری است بیبدیل و برخاسته از سرانگشت صاحبان ذوق و حُسن و صُنع، که به هر مکانی در هر گوشهای از جهان، شأنیت میبخشد. فرش کالایی است سرمایهای و اقتصادی که نهتنها معیشت جامعه دستاندرکار خود را رقم میزند، بلکه در تأمین منابع مالی خزائن حکومتها و دولتها، به روایت تاریخ و اسناد، پیشگام بوده است. فرش کالایی است کارآفرین، و همواره طبقات و قشرهای مختلف جامعه، بهطور مستقیم و غیرمستقیم به آن و صنایع وابسته پرداختهاند. فرش کالایی است رقابتپذیر که کشورهای همسایه و همجوار را که به خوبی از ظرفیتهای بالقوه و بالفعل آن در حوزههای مختلف آگاه هستند، با برنامهریزی به عرصه رقابتهای بینالمللی و بازارهای جهانی کشانده است. بیتردید سخن از فرش بسیار است و بسیار نیز گفته شدهاست. اما چگونه است که در طی چند دهه گذشته، وجوه مختلف اینچنین هنری در هزارتوی سیاستگذاریهای ناصواب و ناسنجیده متولیان و مدیران آن، هر روز بیشتر از دیروز به محاق میرود؟ و فرصتها به رقبای فرش ایران واگذار میگردد؟
لذا انجمن علمی فرش ایران در راستای رسالت علمی خویش و در مقام مطالبهگری یک نهاد علمی، بر خود واجب میداند تا مراتب نگرانی و اعتراض خویش را نسبت به پیامدهای سیاستگذاری اخیر معاونت صنایع عمومی وزارت صمت، مبنی بر ادغام غیرکارشناسی و نامتجانس مرکز ملی فرش ایران با اداره کل صنایع خلاق و ورزشی ابراز دارد. بدیهی است که صنایع خلاق و ورزشی اهمیت خود را در افزایش ثروت و رفاه جامعه دارند، همانگونه که فرش دستباف جایگاه بسیار مهمی در اشتغال و درآمدزایی بافندگان و صاحبان حرف مرتبط دارد و این ادغام به کارآیی و اثربخشی هر دو منجر خواهد شد. بیگمان این تصمیم ابنالوقت، نهتنها در راستای پیشرفت، گسترش و بهبود شرایط فرش دستباف ایران نخواهد بود، بلکه بر مسائل مبتلابه و مشکلات فرش و جامعه دستاندرکار آن، خواهد افزود و صدمات آن، جبرانناپذیر خواهد بود.
لذا انجمن علمی فرش ایران با رویکردی علمی و کارشناسی و با نقدی دلسوزانه، با راهاندازی این کارزار از کلیه دستاندرکاران و علاقمندان به فرش دستباف ایران درخواست مینماید تا با پیوستن به این کارزار، اعتراض بهحق خود را نسبت به این اقدام نسنجیده وزارت صمت اعلام نموده و خواستار تجدید نظر و اصلاح رویکردهای غیرکارشناسی، که تداوم اندیشههای خام و ناپخته و مسیر غلط سیاستگذاریهای گذشته است، میباشد.