جناب آقای علیاکبر حسینی محراب
استاندار محترم استان خوزستان
سلام و احترام؛
گندم از اصلیترین غذای مصرفی سفرههای خانوارهای ایرانی است؛ جزء غنیترین غلات بهشمار میرود و اقشار کمدرآمد حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد و اقشار متوسط بیش از ۴۰ تا ۵۰ درصد کالری مورد نیازشان را از نان تأمین مینمایند. فیبر و الیاف گیاهی موجود در سبوس موجب هضم مواد نشاستههای با سرعت پایینتر، افزایش قد در نوجوانان و کودکان، جلوگیری از ریزش و سفید شدن زود هنگام موی سر در سنین پایین و میانسالی، جلوگیری از بیماریهای دیابت و قند خون، جلوگیری از بروز بواسیر، کاهش سرطان کولون، جلوگیری مشکلات گوارشی، یبوست، کبد چرب، بیماریهای قلبی عروقی، چاقی و مشکلات ناشی از آن و بسیاری بیماریها که به اثبات رسیده است و اکثر متخصصین امور غذایی بر آن اذعان دارند.
(مطالب شرح نامه حاضر برگرفته از برخی مقالات علمی معتبر است که فهرست منابع آن پیوست میباشد.)
اطباء قدیم بر این واقف بوده و اتفاقنظر داشتند که معده اُمالامراض میباشد؛ اکثر ریز مغذیهای نان در سبوس است و سبوس بهعنوان اصلیترین و غنیترین ماده گندم است که متأسفانه از نانهای امروزی جداسازی شده و کمتر مورد توجه و استفاده قرار میگیرد. تولید نان سالم به غیر از پاکیزگی، بسته به زمان تخمیر خمیر و به وجود سبوس در آرد وابسته است و نان سبوسدار صد البته ثابت شده که از ارزش غذایی بالاتری برخوردار بوده و سلامتی بیشتری را برای انسان تضمین میکند.
هیچ توجیهی جز سفیدی و خوشرنگی برای حذف سبوس از نان وجود ندارد و بلکه حذف سبوس هزینهبر هم بوده و آثار اجتماعی و اقتصادی نیز بر مردم و دولت تحمیل کرده است. آنچه در زمینه حذف سبوس از آرد گندم تجربه شده، اثر تبعات منفی بر اقتصاد و جامعه بوده که اکثریت مردم از سر ناچاری آن را تهیه و استفاده میکنند. ادامهی این روند معیوب قابلیت دفاع و توجیه نداشته و ضرورت دارد در این استان با اهتمام و اراده حضرتعالی این روند معیوب ابطال گردد.
گندم و نان سالم یک کالای استراتژیک بوده و هست و نباید هرگز مورد غفلت واقع شود. متأسفانه در دو دههی اخیر در اثر تبلیغاتی با چسب سلامت و با پیروی از سبکهای غربی، عدهای تغییراتی را در سبک غذایی جامعه این استان ایجاد و وقتی تبعات این تغییر سبک غذایی، اثر سوء (که در حال حاضر نمایان است) بر جامعه وارد ساخت و با اعتراضات فرهیختهها روبهرو گردید، متهم را ذائقه خود مردم توجیه کردند. قشر متمکن و پولدار جامعه، فوری سراغ تهیه نان کامل سبوسدار رفت لیکن سفره قشر ضعیف و متوسط جامعه از تهیه نان با کیفیت تهی مانده و شاید به دلیل وجود منافع تاکنون مورد توجه متولیان سلامت واقع نشده است.
جناب آقای استاندار، در شرایطی که قوت غالب مردم نان قرار گرفته، حقیقت این است که از هر لحاظ نان این استان از کیفیت و ارزش غذایی لازم و طبیعی برخوردار نیست. با عنایت به اینکه اینک به همت استاندار محترم و دانشگاه علوم پزشکی و اداره کل استاندارد استان مرکزی طرحی با نام نهضت احیاء و ترویج نان کامل تدوین و در همان استان اجرایی شده است، از حضرتعالی تقاضا میشود اهتمام به موضوع داشته و با همکاری خبازان و تولیدکنندگان آرد در ایجاد قرارگاه نهضت احیاء و ترویج نان کامل ( توضیح: نان کامل حداکثر حذف سبوس ۴ درصد است)، گامی ارزشمند در حوزه سلامت مردم استان به عمل آورید.
من الله التوفیق