شهردار و اعضای محترم شورای شهر اراک؛
با سلام
اخیراً مدیران شهرداری در شعارها و برنامههای خود از انسانمحور کردن شهر، ساخت پیادهراه، مشارکت در پویش هر خانه یک درخت و توجه به انسان در فرآیند توسعه سخن میگفتند. از آنجا که مفهوم زیستمحوری را کاملترین و اصیلترین نگاه در مدیریت شهری میدانیم و شعارهای فوق را با وجود برخی کاستیها قدم مثبتی در این راه میپنداشتیم، به این باور رسیده بودیم که دوران بریدن روبانهای پروژههای کلان و پر سر و صدا برای نشان دادن مدیریت موفق، به سر رسیده است. واقعیت این است که جامعه به این درجه از آگاهی رسیده که ملاک توسعهیافتگی را حرکتهای نمایشی نداند.
اما به یکباره در تناقض کامل با این تفکر و آن شعارها شاهد بریدن روبان آغاز یک پروژه دیگر از همان سنخ با نام ۵۵ متری بودیم و در خبرها و شنیدهها نیز از احداث چند پل و زیرگذر دیگر در برنامههای آتی شهرداری صحبت میشود. آیا این نشان نمیدهد که در بر همان پاشنه تفکر سنتی که افتتاح پل را نشان توسعه میدانند، میگردد؟
در این راستا چند نکته حائز اهمیت است:
آیا این پروژه، سلسله مراتب قانونی و تصویب در مراجع بالادستی را دارد؟ و آیا نظر مساعد مراجع قانونی ازجمله شورای ترافیک استان را کسب کرده است؟
مصوبات شورای ترافیک و نیز اعلام مخالفت صریح اداره کل محیط زیست با تخریب فضای سبز و درختان واقع در مسیر این پروژه، چیز دیگری را نشان میدهد.
هزینه-فایده این پروژهها برای مردم و شهروندان چیست؟ آیا این موضوع بین ذینفعان مختلف و نخبگان شهر به بحث کارشناسی گذاشته شده است؟ که صرف هزینههای هنگفت مادی و نیز تخریب برخی سرمایههای شهر از جمله درختان برای اجرای این پروژهها با چه توجیهی انجام میشود؟ چرا باید برای خیابانی که هیچ باری از ترافیک عمده مرکز شهر کم نمیکند، درختان کمربند سبز اراک قطع شود؟ مگر بیش یک دهه پیش در طرح جامع کاهش آلودگی هوای اراک هزار هکتار درختکاری در دستور کار قرار نگرفت که بار آلودگی هوای این شهر را کم کند؟ حال بدون آنکه آن فضای سبز مصوب بصورت کامل اجرا شده باشد چه شده است که به این نتیجه رسیدهاید که درختان موجود، که با توجه به محدودیت منابع آبی از سرمایه های حیاتی شهر هستند را هم قطع کنید تا خیابان ۵۵ متری ساخته شود؟
حتی به فرض مفید بودن این پروژهها (که محل بحث فراوان است) و نیز حتی به فرض طی شدن کلیه سلسله مراتب قانونی (که محل تردید بسیار است) اساساً در شرایطی که چندین سال است بودجه شهرداری بصورت کامل تحقق نمییابد و به همین دلیل بسیاری اولویتهای مدیریت شهری در طول این سالها بر زمین مانده است؛ این پروژه های سازه محور چرا در اولویت شهرداری اراک قرار میگیرد؟
اگر از کارشناسان و فعالان محیط زیست پرسش شود که اولویت مغفول مانده مدیریت شهری ما چیست، بسیاری از آنها خواهند گفت مرکز دفن استاندارد و مدیریت و بازیافت پسماند و نیز رسیدگی به کاستیهای خدمات شهری از اولویتهای اساسی این شهر است.
بنابر یک دیدگاه مقبول مدیریتی؛ اولویت یک پروژه حاصل ضرب اهمیت در فوریت آن است. از نظر ما فعالان اجتماعی و امضاکنندگان این نامه از بُعد اهمیت، موضوعات بسیار مهمتری چون حمل و نقل عمومی، فضای سبز، اصلاح پیادهروها و مسیرهای دوچرخه در کل شهر، مناسبسازی شهر برای معلولین، مبلمان شهری، تجهیز زیرساختهای اساسی شهر هوشمند، ساخت فرهنگسراها و پرداختن به مسائل اجتماعی وجود دارند که دغدغه طیف وسیعتری از مردم را به نسبت ذینفعان محدود پروژههای در دست اقدام شهرداری در بر دارد. از نظر فوریت نیز، هر روز تأخیر در احداث و تکمیل مرکز دفن و مدیریت جامع پسماند، آسیب جدی به شهر و شهروندان است.
ما معتقدیم که مدیریت پسماند که از تکالیف ذاتی و قانونی شهرداریها است، جایگاه و شأن قانونی بالاتری نسبت به احداث یک خیابان در حاشیه شهر دارد.
در انتها ما امضاکنندگان این بیانیه مخالفت خود را با اجرای این پروژههای صرفاً سازهمحور اعلام میداریم و مدیران شهری را دعوت مینماییم همانطور که بارها اعلام نمودند از شفافیت استقبال میکنند، برآورد دقیق هزینه تمامی این پروژهها را به اطلاع عموم رسانده و بودجههای موجود را با مشورت نخبگان شهر، صرف نیازهای اساسی مردم و اولویتهای شهر کنند.
رونوشت:
- نماینده محترم ولی فقیه در استان مرکزی
- استاندار محترم استان مرکزی
- اعضای محترم شورای ترافیک استان مرکزی
- مدیر کل محترم اداره محیط زیست استان مرکزی
- مدیر کل محترم منابع طبیعی استان مرکزی
- رسانههای استان مرکزی
- سازمانهای مردم نهاد استان مرکزی
- هیأت مدیره و ریاست محترم نظام مهندسی ساختمان استان مرکزی