همانگونه که مستحضر هستید در سالهای اخیر با شدت گرفتن ساختوسازهای بیرویه و بلندمرتبه در بافت مرکزی شهر بندرانزلی، بسیاری از مناظر، عناصر و ابنیه هویتمند و با ارزش شهری مورد تخریب فیزیکی یا بصری قرار گرفتهاند. این در حالیست که معماری و شهرسازی بافت مرکزی بندرانزلی از نمودهای برجسته ورود تجدد به ایران است و حفظ آنها چه از جنبه مادی و چه معنوی حائز اهمیت. لذا یکایک شهروندان میبایست پاسدار این میراث ارزشمند گذشتگان و بانی انتقال آن به آیندگان باشند.
بهگونهای مصداقی میتوان به ساخت بنایی بلندمرتبه در تقاطع خیابان قاآنی شمالی و خیابان مظلوم اشاره کرد که در فاصلهای اندک از مهمترین بنایِ نشانۀ شهری انزلی یعنی مناره، در حال بلعیدن حریم بصری و آسمان پیرامون و تخریب منظر افقی شهر از سوی میدان سیمتری و موجشکن قدیم است. این ساختوساز بیقواره که در هالهای از ابهامات حقوقی و قانونی کماکان در حال افزودن تعداد طبقاتش است، میتواند منجر به اتفاقات هولناکی در بافت قدیم و حریم بصری مناره شهرمان شود. در زیر به نکاتی را در این خصوص اشاره مینمایم.
آخرین طرح تفصیلی در اواخر دهه 70، طرح جامع دهه 90 و طرح بازآفرینی بافت مرکزی شهر؛ همگی اذعان به تراکم متوسط ساختمانی در ارتفاعات سه و چهار سقف در این محدوده دارند. در این میان، ساختمان مذکور به سبب فاصله اندک با عناصر ارزشمند شهری همچون مناره و جدارههای میدان و سپه، از آسیبزایی بسیاری برخوردار است. ساختمان فوق به جهت ایجاد یک بدعت نامبارک در نظام ارتفاعی آن بلوک ارضی، به نوعی باعث ایجاد حق برای سایر سودجویان، جهت ادامه روند تخریبی مذکور میشود. همچنین این ساختمان فاقد هرگونه تابلویی جهت معرفی تعداد طبقات بنا و ناظران مربوطه بوده است. لذا تعداد طبقات مجاز در پروانه و میزان تعدّی از آن به عنوان خلاف آشکار، در هالهای از ابهام است. متاسفانه کمیسیونهای رسیدگی به تخلفات نیز در تعارض منافع میان سازنده بنا و منافع کالبدی، فرهنگی، اجتماعی، محیط زیستی و هویتیِ تمامیِ شهروندان، بر این عمل مخرّب چشم پوشی و از صدور حکم تخریب خودداری کردهاند. لذا با توجه به مقدمه فوق، ما امضاکنندگان این بیانیه اعتراض مستقیم خود را به نهادهای متولی اعلام میداریم و برخواسته خود مبنی بر تعدیل و کاهش ارتفاع ساختمان مذکور همانند جداره سایر ابنیه خیابان قاآنی شمالی و نیز قلع طبقات اضافی ساخته شده، تاکید مینماییم.