جناب آقای خاوازی
وزیر محترم جهاد کشاورزی
مدیران کل جهاد کشاورزی استانها
با سلام و احترام
کشور ما با توجه به پوشش گیاهی متنوع و چهار فصل بودن دارای پتانسیل خوبی برای صنعت زنبورداری است.
زنبور عسل به عنوان یکی از انواع گونههای زنبورها و مهمترین حشره گردهافشان، موجودی بسیار ارزشمند است که نقش بیبدیلی در گردهافشانی گیاهان و کمک به تأمین امنیت غذایی و حفظ محیط زیست و بقا و کیفیت زندگی بشر دارد.
امروزه پرورش زنبور عسل و نگهداری از آن به عنوان یک شغل تولیدی به دلیل وجود آفتهای فراوان، سموم کنترلنشده کشاورزی و عدم نظارت وزارت جهاد کشاورزی در مصرف سموم، داروها و عدم ایجاد هماهنگی بین کشاورزان و زنبوردارن و عدم آموزش زنبورداری نوین و در نتیجه الزام حفظ فاصله زنبورستانها از مزارع، بهرهوری لازم را نداشته و دارای ارزش افزوده بسیار کم است و همواره عمده زحمات زنبورداران در اثر سوء مدیریتها تلف شده است.
مضافاً سوء مدیریت وزارت جهاد کشاورزی و ادارات کل زیرمجموعه باعث بیبهره ماندن بخش مزارع کشاورزی از قابلیت گرده افشانی زنبورستانها در افزایش بهرهوری تولید آنها شده است.
افزایش تولید محصولات زنبورستانها، محصولات زراعی و باغی بیش از هر عامل دیگری مرهون جهاد گرده افشانی پرورش دهندگان زنبورعسل خواهد بود که این مهم برآورده نخواهد شد جز با هماهنگی بین زنبورداران و کشاورزان و نظاممند کردن این هماهنگی از طرف وزارت جهاد کشاورزی و زیرمجموعه آن.
اما متأسفانه گویا وزارت جهاد کشاورزی و زیرمجموعه در این عرصه هیچ وظیفهای را برای خود تعیین ننموده یا به شیوه ملموس و موثر به وظیفه خود عمل نمیکنند.
لذا طی این نامه و امضاهای جمعآوریشده، وظایف وزارت جهاد کشاورزی و ادارات کل استانی را در راستای سیاستگذاری، برنامهریزی و نظارت، آموزش و ترویج کشاورزی و... که طی مصوبه هیات وزیران به شماره ۱۸۸۰۱ت۲۵۶۳۸ه مورخ ۱۳۸۱/۰۴/۲۵ به استناد ماده ۲ قانون تشکیل وزارت جهاد کشاورزی مصوب ۱۳۷۹ تصویب شده، به آنها یادآوری میگردد، لذا در صورت عدم اقدام و عمل قانونی، هرگونه خسارت ایجادشده ناشی سوء مدیریتها، متوجه مسئولین مربوطه بوده و قابل طرح در محاکم قضایی است.
تقاضای زنبورداران و کشاورزان جهت سیاستگذاری، برنامهریزی، نظارت و همچنین هماهنگی صنعت زنبورداری و کشاورزی از طریق موارد ذیل است:
۱. مدیریت کوچ زنبوران با هماهنگی وزارت جهاد کشاورزی و ایجاد نقشه واحد کوچ کشور (اپلیکیشن واحد)
۲. نصب تابلو زنبورستان مبنی بر هشدار به سایر عوامل دخیل در سلامتی زنبورستانها توسط جهاد کشاورزی یا زنبورداران
۳. الزام کشاورزان در هماهنگی با جهاد کشاورزی یا زنبورداران منطقه قبل از سمپاشی
۴. آموزش و الزام به رعایت اصول سمپاشی
۵. انتشار لیست سموم غیرمجاز و ممنوع کردن استفاده از آنها
۶. ترویج و انتشار سموم سازگار با زنبورستانها
۷. ترویج و آموزش زمان سمپاشی در طول روز و یا فصل و دوز قابل مصرف از هم سم
۸. ایجاد برنامه سمپاشی هماهنگ کشاورزان برای بهرهوری بیشتر و عدم آسیب زنبورستانها
۹. آموزش و ایجاد تسهیلات جهت مبارزه همزمان با بیماریها و آفات اپیدمی زنبورستانهای کشور از جمله انواع کنهها
۱۰. ترویج استفاده از کندوهای مدرن و کفباز
۱۱. ترویج و آموزش آثار اقتصادی و بهرهوری وجود زنبورستان در کنار مزارع کشاورزی
۱۲. بررسی نمود عینی قوانین و دستورالعملهای حمایتی از زنبورستانها با نظرسنجی دورهای از زنبورداران
۱۳. تعیین جریمه برای متخلفان اصول هماهنگی