نویسنده: مرضیه ادهم
رهبر معظم انقلاب در جلسهای که با اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی در 4 بهمن سال 76 داشته اند، فرمودند: «البته اینجا دستگاه قانونگذاری نیست و نمیخواهیم تعبیر به قانون کنیم، کما اینکه در همان سؤالی هم که از امام شد و من سؤال را برای شما خواندم و جوابش هم فرمودند، اسم قانونگذاری نیامده است، نمیگوید قانون است، میگوید باید به آن ترتیب اثر بدهیم.» ایشان میفرمایند در جوابیه امام اسم قانونگذاری نیامده است چون مرجع قانونگذاری به طور خاص مشخص است و لکن منافات ندارد که در اینجا و در یک حوزه و در یک سطح خاص لازمالاجرا باشد، همانا که مصوبات دولت و هیئتوزیران به یک معنا لازمالاجرا است. این سخنان نشان از وظیفهی سیاستگذاری کلان در شورای عالی فضای مجازی دارد.
در کشور چندین مرجع قانونگذاری داریم که در راس آن مجلس شورای اسلامی قرار دارد. مصوبات مجلس پس از بررسی در شورای نگهبان، ابلاغ میشود. چند شورا نیز از جمله شورای عالی فضای مجازی به عنوان نهادی فراقوهای وجود دارند که وظیفه سیاستگذاری داشته و اصولا نباید قابلیت و امکان قانونگذاری داشته باشند. شورای عالی فضای مجازی تنها میتواند سیاستهای کلان در حوزه فضای مجازی را مصوب و ابلاغ کند؛ سیاستهایی مانند بحث احراز هویت، اینترنت اشیا، ارتباطات میان دستگاهی دولتی و... . با تعیین قواعد کلان این موضوعات، این قواعد در مجلس تبدیل به سندهای پاییندستی شده تا قابلیت قانونگذاری داشته باشند. در واقع این قواعد برای تبدیل شدن به قانون بایستی در مجلس بررسی شود.
امروزه قوه مقننه به عنوان رکن قانونگذاری در کلیه نظامهای حقوقی از یک سو و نماد تحقق مردمسالاری در کشورها از سوی دیگر، جایگاه والایی به خود اختصاص داده است. اصل حاکمیت قانون ایجاب میکند امور کشور مطابق اصول قانون اساسی انجام شود. شورای عالی میتواند سیاستگذاری ها و مصوبات خود را از طریق دولت و یا مرکز پژوهشهای مجلس ذیل لایحه یا طرح به مجلس پیشنهاد دهد.
قانون در دانش حقوق مفهومی مشخص دارد و تنها مرجع صالح آن مجلس است که طی تشریفات خاصی آن را به تصویب میرساند و قرار نیست مراجع غیر انتخابی صلاحیت وضع قانون و حتی مصوباتی بالاتر از آن داشته باشند.
در قانون گذاری و اجرای قانون و نیز مراجع دارای صلاحیت برای دادرسی در صورت تخلف باید دارای یک فرایند شفاف و قابل اعتراض باشند. این در حالی است که یک شورای فراقوه به طور همزمان نقش سه گانهی تعیین قانون، اجرا و دادرسی را برعهده گرفته است. نهادی که ملزم به رعایت تشریفات تصویب قانون در مجلس نیست و بارها تناقضاتی در این زمینه داشته است.
مطابق با مصوبه جدید شورای عالی فضای مجازی، این شورا با تشکیل کمیسیون عالی تنظیم مقررات، رسما وارد حوزه تقنین میشود و به جای مجلس قانونگذاری میکند قانونی که توسط شورای نگهبان تتابق آن با شرع و قانون اساسی نیز بررسی نمیشود. همچنین بخشی از وظایف قوه قضائیه را هم به عنوان مرجع رسیدگی شکایات و مرجع اعمال ضمانتهای اجرایی به خودش اختصاص داده است این در حالی است که تضاد منافع و عدم تعمین مصالح ذینفعان در این فرایند وجود دارد.
در ادامه با تشکیل تنظیمگران بخشی و با کمک مرکز ملی فضای مجازی، با مواردی مثل صدور مجوزها، مداخله در پهنای باند بینالمللی، مداخله در وضعیت رقابتی بازار و... وارد حوزه اجرایی نیز میشود. این یعنی هر چیزی که مربوط به اینترنت باشد. در این کمیسیون عالی تدوین و اجرا و نظارت میشود.
این تداخل قانونی که تا امروز بارها باعث اعمال دستورات سلیقهای و غیرکارشناسی شده است. نهاد قانونگذاری را دچار اشکال کرده است و تجربهای مانند طرح صیانت که پس از بررسیهای کارشناسی در مجلس و کمیسیون اصل هشتاد و پنج به صلاحدید قوه مقننه تصویب نشد، نشان میدهد عدم نظارت بر چنین نهادی چه عواقبی میتواند داشته باشد. مسلما کسی خواستار بیقانونی و سردرگمی در زیست فضای مجازی نیست ولی اینکه یک نهاد غیر انتخابی بدون نظارت و بدون امکان اعتراض ذینفعان به طور همزمان هر سه وظیفه تدوین، اجرا و دادرسی را برعهده داشته باشد باعث عدم شفافیت و فسادزایی میشود.
در کارزار درخواست شکایت از شورای عالی فضای مجازی، از مجلس شورای اسلامی و دیوان عدالت اداری خواستار تعیین حدود و ثغور شورای عالی مجازی میباشیم. اینکه تفاوت تعیین خط مشی و سیاست گذاری کلان با برعهده گرفتن نقشهای مجوازی سه قوا مشخص شود و قوانین زیست مجازی در نهادی تنظیم و تصویب شود که ذینفعان شامل بخش خصوصی و مردم امکان مداخله و مشورت داشته باشند.
از طرفی شورای عالی مجازی این امکان را دارد که روند تصویب یک قانون و حتی برخی از مصوبات خود را منتشر نکند همین امر باعث مبهم بودن و غیرقابل بررسی بودن برخی از اقدامات میشود.
مسلما تشکیل کمیسیون عالی تنظیم مقررات فضای مجازی کشور با ترکیبی اکثرا سیاسی و بدون حضور همه ذینفعان و کارشناسان میتواند اخلال و اختلالات زیادی در روند توسعه تکنولوزی و زیست فناورانه کشور ایجاد کند.