به گزارش اقتصاد آنلاین، امید رضایی، نویسنده کارزار در آغاز جلسه گفت: «بازار سرمایه آینهی تمام نمایه اقتصاد کشور است . متاسفانه در کشور ما سرمایهگذاری در هر صنعتی به ضرر سرمایهگذاران تمام شده و این به ضرر اقتصاد کشور است.»
از سوی دو گروه از تحلیلگران بورس، کارزارهایی برای بورس، محاکمه رئیس سازمان بورس و غیره ایجاد شده که از جمله کارزارهای پر امضا بوده و هست.
بازار بورس یا هولوکاست سرمایهداری؟
امیدرضایی، نویسنده کارزار به عنوان یکی از مهمانان این رویداد بیان کرد: «در طول ۳ سال ریاست جمهوری اقای ابراهیم رئیسی واژههای مختلفی از جمله هولوکاست اقتصادی، تروریسم اقتصادی و غیره برای بازار بورس و اقتصاد نام برده شد که همگی درست است. عجیب بودن بازار بورس را همه دیدهاند و عجیب است که مسئولان نمی بینند.»
صادق الحسینی، تحلیلگر اقتصادی که در این رویداد حضور داشت، تاکید کرد: «مهم ترین مشکلی که بازار سهام با آن مواجه است قیمت گذاری گسترده کالاها توسط دولت و سرکوب درآمد ارزی شرکتهاست. این دو متغیر در اختیار سازمان بورس نیست اما می تواند برای امورات آن تلاش کند.»
صادق الحسینی در ادامه از اختیارات سازمان بورس گفت: «شفافیت بازار و تسهیل مجوزها در اختیار رئیس سازمان بورس است و همچنین عدم اجازه به شکلگیری اطلاعات پنهان و جلوگیری از ایجاد مشکلات برای سهامداران، همه در دست رئیس سازمان بورس است.»
سید کمال دانیالی علوی، سهامدار خرد درباره وضعیت بازار بورس میگوید: «از ۴ سال پیش از بین بردن اکو سیستم بازار به طور مشخص با ابزارهای مختلف شروع شد. یکی از این ابزارها وضع قوانین هیجانی و دیگری مجوز بیش از حد برای فعالیت صندوقهای درآمد ثابت بوده است. دولت با فعالین بازار سرمایه رسما مبارزه میکند. آقای عشقی به عنوان رئیس سازمان بورس نماینده بازار ربوی است و نه بازار بورسی. مسئولان جذابیت در بازار سرمایه را از بین بردهاند و در نتیجه سهامدار خرد در افزایش سرمایهها شرکت نخواهد کرد.»
مهدی حقانی نسب، رئیس هیئت مدیره سبد گردان هدف از تغییر در اهداف بازار سرمایه گفت: «اهداف بازار سرمایه تغییر کرده و دچار دستکاری شده است. این دستکاری در زمان اقای عشقی تقویت شد و او هیچ وقت نتوانست مسئولان را قانع کند که بورس عامل تورم نیست. در این بازار سرمایه معیارهای نظارت سلیقهای شده است.»
حقانینسب ادامه داد: «دولت هر جایی که کم اورد دستش را در جیب تولیدکننده و بازار سرمایه کرد. نمونهاش در مصوبه خوراک پتروشیمی است. منافع مردم در بازار سهام است اما این بازار تحت نفوذ بازارهای رقیب غیر مولد قرار گرفت و آقای عشقی در و پیکر بازار سرمایه را از بین برد.»
ماجرای رسوایی مصوبه پنهانی ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۲
رضایی، نویسنده کارزار مسئلهای بحث برانگیز را بیان کرد و گفت: «رسوایی ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ در هر کشوری اتفاق می افتاد چند تا وزیر و معاون اول و وزیر استیضاح میشدند ولی در کشور ما این اتفاق نیافتاد. داستان از این قرار است که دولت سیزدهم مصوبهای تحت عنوان افزایش نرخ خوراک پتروشیمی را تصویب کرد. اولا مصوبه قابل قبول نبوده و دیوان عدالت جدیدا، بعد از یکسال، آن را تکذیب کرد. اما مسئله این است که مصوبه را ۵۱ روز مخفی نگه داشتهاند و به سرمایه گذاران و فعالان بازار سرمایه اعلام نکردند. این مخفی نگه داشتن خودش یک رسوایی است.»
رضایی ادامه داد: «در اون ۵۱ روز مخفی نگه داشتن این مصوبه ارزش بازار سرمایه ایران نصف شد. از عددی حدود ۷ هزار همت به عددی حدود ۳ هزار و ۵۰۰ همت رسید. یعنی هر چه در طول 50 سال گذشته در این بازار انباشته شده بود و مردم سرمایه گذاری کرده بودند طی دو ماه نصف شد و از بین رفت. با پیگیریهای ما عشقی را مجلس خواست که چه اتفاقی افتاده است؛ ایشان در کمال وقاحت گفتند اطلاعات را نمیدهم چون به درد شما نمی خورد. آیا این شفافیت به حساب می آید؟»
صادق الحسینی مصوبه خوراک پتروشیمی را بی سابقه دانست و گفت: «در حوزه شفافیت بازار در ۲۰ سال اخیر بازار سهام ایران بدترین اتفاق ممکن افتاده و آقای عشقی بدترین رئیس سازمان بورس بوده است. بدترین اتفاق، مصوبه ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۲ بود که ایشان به عنوان معاون وزیر اقتصاد در کمیسیون اقتصاد دولت حضور داشت و آن را مخفی کرده بود. ریزش بازار از همان روز ۱۷ اردیبهشت شروع شد یعنی اینکه این اطلاعات پنهانی در اختیار عدهای قرار داشته و دست آنها در جیب ملت بوده است. آقای عشقی بعد اقای مخبر و بعد خاندوزی وزیر اقتصاد که در جلسه دولت هم بودهاند؛ باید برای این مسئله محاکمه شوند.»
عمیدی: علت اینکه افراد در مورد اقای عشقی حرف نمیزنند آن است که افراد به هر نحوی وامدار سازمان بورس هستند. حقیقت را نباید فدای منافع شخصی نکنیم که متاسفانه این اتفاق در بازار بورس می افتد.»
محاکمه عشقی درس عبرتی برای مسئولان جدید
هومن عمیدی، مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری ایرانیان از علل وضعیت موجود بازار بورس گفت: «علت اینکه افراد در مورد اقای عشقی حرف نمیزنند آن است که افراد به هر نحوی وامدار سازمان بورس هستند. حقیقت را نباید فدای منافع شخصی نکنیم که متاسفانه این اتفاق در بازار بورس می افتد.»
عمیدی از تیم اقتصادی دولت جدید گفت: «حسین عبده تبریزی در کنار اقای پزشکیان برای سازمان بورس قرار گرفته اصلا در جریان بازار بورس نیست و ایشان صرفا در بازار مسکن حضور دارند.»
حقانی نسب در رابطه با این موضوع نیز گفت: « این کارزار بر این اساس است که حکمرانی در بازار سرمایه ایراد دارد و این موضوع در کنار برکناری عشقی است. اقای عبده تبریزی گفتن رئیس سازمان بورس عوض می شود باید رویکردها هم تغییر کند و تفکر موجود در سازمان بورس تغییر کند.»
حقانی نسب ادامه داد: «هر فرد جدیدی که برای رئیس سازمان بورس انتخاب می شود باید به 14 مورد نوشته شده در کارزار توجه داشته باشند.»
مهدی دولت، نویسنده کارزاری پرامضا که طی 48 ساعت بالای 30 هزار امضا گرفته بود، بیان کرد: «بعد از تمدید مدت زمان ریاست آقای عشقی بازار بورس ایران یک روز خوش و سبز رنگ به خود ندیده است. آنها تعمدانه بازار را به سمت پایین هل می دهند.»
حدود وظایف رئیس سازمان بورس چیست؟
صادق الحسینی وظایف رئیس سازمان بورس را تشریح کرد : «رئیس سازمان بورس به عنوان معاون وزیر اقتصاد شناخته شده و در شورای معاونین حضور دارد. او طبیعتا در متغییرهای کلان اثرگذاری ندارد. سازمان بورس درگیر یک سری متغیرهای کلان سیاستی است اگر این متغیرها درست نشود، وضعیت خوبی نخواهیم داشت و این موضوع در اقتصاد هم اثرگذار خواهد بود.»
صدای مردم را به گوش مسئولان برسانیم
مهدی دولت عنوان کرد: «در زمان ریاست اقای روحانی اگر بورس یک روز قرمز میشد تجمع میکردید و پوسترهای مختلفی میگذاشتید. اما سوال این است که چرا اکنون هیچ واکنشی اتفاق نمی افتد. اگر زمان روحانی در سال ۹۹ بازار یک ریزش را تجربه کرد اما قبلتر از آن ما یک رشد دو ساله را پشت سر گذاشته بودیم. مردم باید اعتراض خود را بیان کنند تا مسئولان جدید در همهی سازمانها کمتر فساد کنند.»
منبع: اقتصادآنلاین