حامد بیدی کنشرگر مدنی و مدرس دانشگاه و مدیر استارتآپ کارزار، از مخالفان سرسخت طرح صیانت، در گفت و گویی که با تکراتو داشت از از چگونگی روند بررسی طرح صیانت در مجلس گفت. بیدی در خلال صحبتهایش توضیح میدهد که با وجود مخالفتهای گسترده با طرح، ممکن است این طرح در صحن علنی باقی بماند.
بیدی در توضیح علت بازگشت طرح صیانت به صحن علنی توضیح داد: اعتراض به طرح صیانت دو جنبه داشت یکی اعتراض به محتوای طرح صیانت و دیگری اعتراض به شیوه بررسی طرح صیانت. اکنون با برگشتن طرح به صحن علنی اعتراض به شیوه بررسی طرح صیانت تا حدودی برطرف میشود.
از همان ابتدای تیرماه پارسال کنشگران مدنی مخالف اصل ۸۵ شدن این طرح بودند و پیش بینی میشد که در این صورت در طی یک فرایند غیر شفاف و توسط افرادی که نگاه تخصصی ندارند کار پیش برود که پیشبینی درستی هم بود زیرا در این مدت کمسیون نه تنها از دید افکار عمومی بلکه از طرف نمایندگان مجلس هم رفتار درستی نداشت. این رفتار منجر به برگشت طرح به صحن علنی مجلس شد.
ویژگیهای بررسی طرح صیانت در صحن علنی مجلس
وی در ادامه درباره ویژگیهای بررسی شدن طرح در صحن علنی توضیح داد و افزود: یکی از ویژگیهای بررسی طرح در صحن علنی این است که طرح توسط همه نمایندگان بررسی میشود و نظر داده میشود که فرایندی شفافتر است نسبت به فرایند و عملکرد کمسیونی که توسط افراد محدودی اداره میشد. در کمسیون مشترک بعضا جلسات خارج از کمسیون شکل میگرفت و طرحهایی خارج از کمسوین مطرح میشد.
سرنوشت طرح صیانت به دست هیئت رئیسه مجلس
بیدی درباره سرنوشت طرح صیانت گفت: در حال حاضر تصمیم درباره آینده طرح صیانت به عهده هیئت رئیسه مجلس است. هیئت رئیسه میتواند تصمیم بگیرد که این طرح را مسکوت بگذارد یا فوریتش را در مجلس به رای بگذارد و یا به کمسیون مشترک دیگری خارج از اصل 85 بسپارد.
بیدی از احتمال رد شدن طرح صیانت در صحن علنی گفت: با وجود مخالفتهای بسیار و همچنین نظر دبیر عالی شورای مجازی مبنی بر مخالفت ایشان برای ادامه بررسی طرح صیانت که در طی مخالفتهای فراگیر اجتماعی بیان شد و با توجه به اینکه وزارت ارتباطات هم انتقادات و ایرادات جدی خود را نسبت به طرح صیانت ابراز کرده بود وسایر اتفاقها از جمله نظر تخصصی مرکز پژوهشها مبنی بر مغایرت طرح صیانت با اصول متنوع قانون اساسی بعید نیست که این طرح در مجلس مسکوت گذاشته شود.
کدام نسخه طرح صیانت در صحن علنی مجلس بررسی خواهد شد؟
تنها طرح صیانتی که قانونی است و مجلس باید روی آن کار کند، نسخهای است که در تیرماه سال گذشته در مجلس مطرح شد و ذیل اصل 85 قرار گرفت. درست است که بعد از آن چندین نسخه مبهم و غیر شفاف توسط کمسیون به عنوان جایگزین مطرح شد و حتی یک بار هم به صورت غیر قانونی تصویب شد، اما هیچ کدام از آنها نباید ملاک مجلس باشد.
همان نسخه اول طرح که در تیرماه ارائه شد ملاک اصلی است. این موضوع به این دلیل مهم است که در این مدت زمان حتی نمایندگان موافق طرح هم انتقادات جدی نسبت به نسخه تیرماه داشتند و به همین منظور بود که نسخههای جایگزین ارائه میشد.
لذا نسخه تیرماه طرح صیانت که نسخه اصلی است و باید در صحن علنی مورد بررسی قرار بگیرد، ایرادات فراوانی دارد و نمایندگان مخالف و موافق به این موضوع اذعان دارند. بنابراین احتمال مسکوت ماندن این نسخه ایراددار در صحن علنی بسیار زیاد است.
ممکن است که طرح دیگری جایگزین شود که باز هم باید مراحل قانونی را طی کند. پس این طرح (طرح تیرماه) تا زمانی که کلیاتش توسط مجلس تصویب نشود نمیتواند اصلاح شود و با وجود حجم انتقادات بعید است که تصویب شود.
کلام آخر:
به نظر میرسد فرایندی که طرح صیانت باید برای تصویب نهایی یا رد شدن در صحن علنی طی کند، فرایندی طولانی است. اما با توجه به صحبتهای بیدی همچنان تا مدتی در بیم و امید رد شدن طرح صیانت خواهیم ماند.
اگرچه امیدها برای رد شدن طرح در صحن علنی بسیار است. این امید با منحل شدن کمسیون مشترک و خارج شدن طرح از ذیل اصل 85 آغاز شد. در هر صورت باید منتظر تصمیم مجلس و بعد از آن اقدامات دولت و وزارت ارتباطات در خصوص سیاستهای اینترنتی بمانیم.