وزیر محترم راه و شهرسازی،
جناب آقای مهندس اسلامی؛
با سلام و احترام
همانطور که مستحضر هستید استان تهران بر روی دو گسل اصلی زلزله قرار داشته و خطر وقوع زلزله با قدرت بالا در آن زیاد است. همچنین به دلیل تراکم جمعیت و استراتژیک بودن شهر تهران به عنوان پرجمعیتترین شهر و پایتخت کشور، در صورت وقوع زلزله با قدرت بالا، وسعت آسیب و خرابیهای ناشی از آن بسیار گسترده و فاجعهآمیز خواهد بود. از این رو، بحث تابآوری شهر در هنگام وقوع زلزله یکی از مهمترین دغدغهها و نگرانیهای مدیران و مسئولین کشور و از جمله شخص جنابعالی، نیاز به طراحی و ساخت ساختمانهایی بادوام و ایمن را - به منظور کاهش آسیبهای احتمالی و حفظ حقوق بهره برداران - دو چندان مینماید.
حال در کنار این مشکل اساسی، عدم توجه به مسئلهی زیباییشناسی در طراحی نمای ساختمانها بهخصوص ساختمانهای کوچک و کم متراژ و نیز عدم طراحی نقشههای اجرایی و ارائهی جزئیات کامل برای این دسته از ساختمانها در کنار مشکلات و حوادث ناشی از عدم توجه به الزامات تأسیسات مکانیکی و برقی، مشکلات بسیاری را گریبانگیر بهرهبرداران و ساکنین این قبیل ساختمانها نموده است.
از سوی دیگر، ارائهی هرچه بهتر خدمات مهندسی ساختمان - که جزو حساسترین و کلیدیترین خدمات در دنیای امروز میباشد- جز با همکاری تنگاتنگ یکایک اعضای جامعهی مهندسی و ارگانها و دستگاههای مسئول امکانپذیر نمیباشد.
از این رو و با توجه به انتظارات و درک روزافزون عموم افراد جامعه و بهره برداران واقعی این صنعت، نسبت به اهمیت و جایگاه خدمات مهندسین فعال و صاحب صلاحیت در هفت رشته، به نظر میرسد بازنگری در شیوه اجرای برخی قوانین و مقررات وضع شده، نیاز و خواستهی به حق جامعهی مهندسین به منظور ایجاد امکان ارائهی خدمات کاملتر و بهتر میباشد.
در این راستا و در جهت ارائهی هرچه بهتر خدمات مهندسی در زمینهی طراحی ساختمانها، امضا کنندگان ذیل که همگی از اعضای سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران بوده و دارای پروانه اشتغال به کار مهندسی در یکی از هفت رشتهی اصلی میباشند، مطابق مفاد بندهای ۴-۴ و ۴-۳ مبحث دوم مقررات ملی ساختمان درخواست خود را به شرح ذیل اعلام میداریم؛
پیشاپیش از مساعدت و همکاری حضرتعالی کمال تشکر را داریم.
الف) مطابق مفاد بند ۴-۴ مبحث دوم، سازمان استان موظف به نظارت بر حسن انجام خدمات دفاتر مهندسی طراحی و طراحان حقوقی میباشد و صراحتاً اشاره شده است که سازمان استان میبایست اسناد و مدارک و نقشههای ساختمانی را کنترل کند.
در حال حاضر سازمان نظام مهندسی استان تهران به موجب نظام نامهی تنظیمی خود، کنترل نقشهها و مستندات فوقالذکر را محدود به ساختمانهای با متراژ بیش از دو هزار متر مربع کرده است. نظر به این که ساختمانهای با متراژی کمتر از دو هزار متر مربع بخش قابل توجهی از بناهای احداث شده و در دست احداث را به خود اختصاص داده و عموماً در مناطقی با بافت متراکم ساخته میشوند، عدم کنترل نقشهها و نظارت عالیه بر طراحی نقشههای دقیق و اجرایی، ایمنی ساختمانها را - حتی با وجود اجرا و نظارت صحیح - به مخاطره میاندازد، لذا خواهشمند است دستورات لازم در خصوص اجرایی شدن مفاد بند ۴-۴ مبحث دوم مقررات ملی و کنترل نقشهها و مستندات طراحی های در دست اقدام در تمامیمتراژها را مبذول فرمایید.
ب) جهت جلوگیری از پدیدهی ناپسند برگه فروشی و صوری کاری که علاوه بر خسارات جبران ناپذیر مستقیم و غیر مستقیم بر کیفیت طراحی و ایمنی ساختمان و نهایتاً تضعیف حقوق مادی و معنوی بهرهبرداران، به شأن و جایگاه حرفهی مقدس مهندسی نیز لطمات بسیاری وارد کرده است، خواهشمند است با استناد به بندهای ۴-۳ و ۲-۷-۱-پ مبحث دوم مقررات ملی (که یکی از وظایف سازمان نظام مهندسی استان را مشخصاً به تنظیم روابط بین شاغلان حرفهی مهندسی ساختمان و کارفرمایان به طرق مختلف شرح داده است)، سازمان نظام مهندسی ساختمان تهران را به ایجاد ساز و کاری برای قطع رابطهی مالی مستقیم طراحان و مالکان با حفظ اختیار مالکان در انتخاب طراح مورد نظر خود ملزم فرمایید.
در این راستا پیشنهاد میگردد، حق الزحمهی طراحی از سوی مالکین به طور مستقیم به حسابی که از سوی سازمان نظام مهندسی استان تهران تعیین میگردد، واریز شده تا پس از کنترل نقشه ها و اخذ تأییدیههای لازم حق الزحمهی مذکور به حساب طراحان واریز گردد.
لازم به ذکر است در صورت اجرایی شدن درخواست فوق، درآمدهای اشخاص حقیقی و حقوقی از محل ارائهی خدمات طراحی کاملاً مشخص بوده و با پرداخت مالیات مرتبط با آن نقش بسزایی در ایجاد عدالت داشته و کمکی در راستای کاهش وابستگی بودجهی کشور به نفت و درآمدهای نفتی میباشد.