به نام خدا
جناب آقای دکتر خدایی
رئیس محترم سازمان سنجش
با سلام
احتراماً به استحضار میرساند کنکور سراسری امسال (سال ۹۹) دارای ویژگیهای منحصربهفرد از نظر زمان و نحوه برگزاری بود. علاوه بر آن، کیفیت و نحوه طرح سوالات بر شگفتیهای آن افزود. بطوریکه بسیاری از دبیران و دانشآموزان با مشاهده سوالات شیمی در بهت فرو رفتند و شاهد این مدعا اعتراضی است که داوطلبان کنکور، دبیران شیمی و حتی مولفین کتب درسی شیمی در این مورد دارند.
متأسفانه طرح سوالات نابجا و غیر کارشناسانه، مانع از ثمربخشی زحمات این سه گروه شده و این موضوع باعث شده خستگی همراه با یأس بر تن نزدیک به یک میلیون نفر باقی بماند.
این سوالات بی جواب پیش می آید که:
۱. اگر محتوای کتب درسی آموزش و پرورش مورد تائید سازمان سنجش است، پس چرا این سازمان با طرح سوالات نامناسب سبب بیاعتمادی و بلاتکلیفی دبیران و دانشآموزان شده است؟
۲. چه کسی پاسخگوی تاوان سنگینی که از نظر روحی بر جامعه معلمین و بلاخص دانشآموزان و اولیا وارد شده خواهد بود؟
۳. سازمان سنجش با طراحی سوالات خارج از عرف و غیرکارشناسانه نشان داد که برای محتوا و درسنامههای کتب دبیرستان خیلی ارزش قائل نیست و این ضربهای هولناک بر پیکر نظام آموزشی رسمی کشور است و آیا میتوان این بیاعتمادی را جبران کرد؟
اکنون ما دبیران و مدرسان درس شیمی سراسر کشور، در جمعی دلسوزانه به تجزیه و تحلیل آزمون کنکور درس شیمی از دیدگاه تخصصی پرداخته و طبق وظیفهٔ انسانی و اخلاقی خود نتایج این جمعبندی را به حضورتان تقدیم میکنیم تا با پیگیری مجدانه و مناسب، احقاق حقوق از دست رفته را ملاحظه کنیم و اجرای عدالت را در سال های آتی نظارهگر باشیم.
نتایج جمعبندی:
۱. عدم تطبیق تعدادی از سوالات با محتوای متنی و طراحی خارج از محتوا و درسنامهٔ کتب جدیدالتألیف
۲. نامفهوم بودن برخی سوالات از دیدگاه نگارشی
۳. عدم تناسب بین تعداد سوالات محاسباتی و تعداد کل سوالات
۴. وجود تعداد زیاد سوالات شمارشی یا چند موردی که فراتر از حد استاندارد و معمول است. ضمن اینکه در برخی سوالات، تعداد شمارشها بیش از ۴ مورد است و مسئله نیز در بین این سوالات گنجانده شده.
۵. استفاده از اعداد غیرمعمول و غیر قابل ساده شدن در برخی مسائل عددی که بدون داشتن ماشین حساب بسیار وقتگیر است.
۶. رعایت نکردن اصول ارزشیابی و اهداف محتوای آمورشی کتب درسی توسط طراحان سازمان سنجش
۷. ناهمخوانی زمان در نظر گرفتهشده برای پاسخگویی به سوالات شمارشی و مخصوصاً در مسائل
۸. عدم دقت کافی در چینش گزینههای تعدادی از سوالات (مانند تکرار گزینههای کاملاً یکسان ) که باعث سردرگمی درانتخاب گزینه درست شده است.
۹. وجود ابهامات در کلید سنجش در پاسخ به چند سوال که خود مؤید ابهام در آن طرح و درک آن سوالات است.
۱۰. عدم تشابه ساختار سوالات به یک آزمون استاندارد (مانند شروع سوالات با یک تست محاسباتی سخت و زمانبر و یا وجود چندین تست محاسباتی دشوار و وقتگیر که باعث تضغیف روحیه و تحلیل قوای ذهنی اکثر داوطلبان شده است)
ارائه پیشنهادات:
۱. در طراحی سوالات به استاندارد بودن یک به یک سوالات توجه کافی و وافی شود. مخصوصاً از جهت زمان اختصاصی به پاسخدهی و همخوانی با محتوای کتب درسی و انتخاب سوالاتی با روایی مناسب و گزینههای بدون ایراد
۲. در احقاق این هدف مهم مذکور مانند برخی سالهای گذشته از دبیران باتجربه در طراحی و نظارت پایانی بر سوالات بهره گیرند.
۳. درصد پاسخگویی داوطلبان و میانگین آنها اعلام گردد.
۴. ارائه پاسخنامه کاملاً تشریحی صحیح، تا ابهامات موجود در کلید سوالات برطرف شود.
من الله توفیق
جمعی از دبیران و مدرسان شیمی ایران
رونوشت:
• وزارت آموزش وپرورش
• شورای عالی آموزش و پرورش
• وزارت آموزش عالی تحقیقات و فناوری
• کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی
• شورای عالی انقلاب فرهنگی