به نام خدا
جناب آقای دکتر خدایی
ریاست محترم سازمان سنجش آموزش کشور
با سلام
احتراماً به استحضار میرساند کنکور سراسری سال ۱۴۰۰ همانند کنکور سال گذشته دارای ویژگیهای منحصربهفرد از نظر زمان و نحوه برگزاری بود. علاوه بر آن، کیفیت و نحوه طرح سوالات بر شگفتیهای آن افزود. بهطوریکه بسیاری از دبیران و داوطلبان با مشاهده سوالات شیمی برای دومین سال پیاپی در بهت فرو رفتند و شاهد این مدعا اعتراضی است که داوطلبان کنکور، دبیران شیمی و اداره پژوهش وزارتخانه و حتی مؤلفین کتب درسی شیمی در این مورد دارند.
متأسفانه طرح سوالات نابجا و غیرکارشناسانه مانع از ثمربخشی زحمات این سه گروه شده و این موضوع باعث شده خستگی همراه با یأس بر تن نزدیک به یک میلیون نفر باقی بماند. در حقیقت سازمان سنجش با طراحی برخی سوالات خارج از محدوده کتب درسی نظام جدید و غیرکارشناسانه و بعضاً با ادبیات قدیمی منسوخشده، نشان داد که برای محتوا و درسنامههای کتب دبیرستان ارزش قائل نیست و این ضربهای هولناک بر پیکر نظام آموزشی رسمی کشور است و آیا میتوان این بیاعتمادی را جبران کرد؟
اکنون ما دبیران و مدرسان درس شیمی سراسر کشور، در جمعی دلسوزانه پس از تجزیه و تحلیل تخصصی شیمی کنکور، طالب احقاق حقوق ازدسترفته هستیم تا اجرای عدالت را در سالهای آتی نظارهگر باشیم. نتایج کلی تجزیه و تحلیل سوالات شیمی کنکور ۱۴۰۰ به شرح زیر است:
۱- عدم تطبیق تعدادی از سوالات با درسنامه کتب جدیدالتألیف
۲- نامفهوم بودن برخی سوالات از دیدگاه نگارشی و استفاده از بیان و ادبیات قدیمی منسوخشده که فهم آن برای داوطلبان در شرایط حاکم بر جلسه کنکور، سخت و گیجکننده بود.
۳- عدم رعایت اصول ارزشیابی و اهداف محتوای آموزشی زمینه محوری کتب درسی شیمی توسط طراحان سازمان سنجش که باعث عدم تطابق اهداف سازمان سنجش با اهداف سازمان آموزش و پرورش شده است.
۴- ناهمخوانی زمان در نظر گرفتهشده برای پاسخگویی به سوالات شمارشی و مخصوصاً در مسائل
۵- عدم دقت کافی در چینش گزینههای تعدادی از سوالات که باعث سردرگمی درانتخاب گزینه درست شده است.
۶- به وجود آمدن ابهاماتی میان دبیران و مدرسین در مورد کلید سنجش در پاسخ به چند سوال که خود مؤید ابهام در طرح و درک آن سوالات است.
۷- عدم توجه به وضعیت کرونایی کشور که باعث شد در کل کشور به جای آموزش حضوری تقریباً همسطح، آموزش غیرحضوری ناهمسطح انجام شود و انتظار میرفت که طراحی سوالات کنکور با توجه خاص به این وضعیت انجام شود که متأسفانه انجام نشد.
در پایان پیشنهادات زیر تقدیم میشود:
۱- ضمن رسیدگی به اشکالات مذکور، زمینهای برای دخالت و اعلام نظر دبیران باتجربه در طراحی یا نظارت پایانی بر سوالات کنکور فراهم شود.
۲- سازمان سنجش به همراه ارسال کلید سوالات، پاسخنامه تشریحی سوالات را نیز منتشر کند.
۳- درصد پاسخگویی و درصد میانگین پاسخگویی داوطلبان، ضریب دشواری و ضریب تمایز سوالات نیز مشخص شود.
۴- همچنین برای جلوگیری از طراحی سوالات خارج از کتاب، پیشنهاد میشود طراح محترم شماره صفحه کتابی را که سوال مورد نظر از آن صفحه طرح شده مشخص کند.
۵- از تکرار سوالات مشابه با هدف آموزشی یکسان اجتناب شود.
۶- از بیشتر قسمتهای مهم کتب درسی، سوالاتی که باعث سنجش درست داوطلبان باشد سوال داده شود.
و من الله توفیق
جمعی از دبیران و مدرسان شیمی ایران
رونوشت:
• دیوان عدالت اداری
• وزارت آموزش و پرورش
• شورای عالی آموزش و پرورش
• وزارت آموزش عالی تحقیقات و فناوری
• کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی
• شورای عالی انقلاب فرهنگی