بسمه تعالی
«و اذا تولّی سعی فی الأرض لیفسد فیها و یهلک الحرث و النّسل»
(اینها کسانی هستند که در روی زمین فساد میکنند؛ هم انسانها را به نابودی میکشانند و هم فرآوردههای زمین را تخریب میکنند.)
«سیاست برای چیست؟ اقتصاد برای چیست؟ خدمات گوناگون شهری و کشوری برای چیست؟ اصلاً پیشرفت کشور برای چیست؟ پیشرفت برای این است که انسانها زندگی سالم و مطلوبی داشته باشند. اگر محیط زیست تخریب شد، همه اینها باطل خواهد شد. اهمیت محیط زیست اینجاست. واقعاً اگر ما به مسئله آب، خاک، هوا و آن چیزهایی که منتهی میشود به این چیزها - مثل مراتع، مثل منابع طبیعی، مثل جنگلها، مثل وضع شهرسازی- نپردازیم، زندگی مردم شیرین نخواهد شد.»
بیانات مقام معظم رهبری در اسفند ۱۳۸۹
جناب آقای حجت الاسلام والمسلمین سید ابراهیم رئیسی
رئیس محترم قوه قضائیه
جناب آقای کلانتری
ریاست محترم سازمان حفاظت محیط زیست
جناب آقای گراوند
استاندار محترم استان بوشهر
با سلام
همانگونه که مستحضرید جنگل حرا بندر دیر و تالاب ملی دیر بردستان با ایجاد طرح پرورش لارو میگو در وسط این تالاب، در آستانه نابودی قرار گرفتهاند. لذا امضاکنندگان این نامه از آن مقام محترم درخواست بررسی و توقف کامل این طرح را به دلیل تخلفهای صورتگرفته داریم.
همچنین در ادامه مواردی به اختصار ذکر میشود:
۱- اداره کل حفاظت محیط زیست استان بوشهر در چند مرحله به لحاظ عدم رعایت فاصله و نزدیکی آن به خور و جنگلهای حرا با استقرار این سایت مخالفت نموده است که متأسفانه با ورود این موضوع به کمیته تسهیل و رفع موانع تولید استانداری بوشهر، عملاً نظر کارشناسان نادیده گرفته شده است.
۲- قطعه زمین مذکور در حریم شهر دیر (و خور بردستان) در محدوده جزر و مدی واقع گردیده است و به هنگام مد کامل به زیر آب فرو میرود که از نظر قانونی واگذاری آن مطلقاً ممنوع است. به علاوه، این پهنه به دلیل مجاورت با رودخانه فصلی که گهگاه نیز سیلابی میشود تحت تأثیر روانآبهای مناطق بالادست قرار میگیرد و هرگونه جادهکشی و تقسیم این محدوده، بر سیلاب ورودی از بالادست و همچنین درختان حرای منطقه، اثرات سوء خواهد داشت و ادامه روند استحصال اراضی محدوده مورد نظر میتواند شرایط اکولوژیکی منطقه را در درازمدت دستخوش تغییرات نامطلوب نماید. به طوری که در قسمت جنوبی شهرداری بندر دیر با احداث خاکریز مانع ورود آب به منازل مسکونی همجوار ساحل شده است.
۳- با توجه به شیب ساحل به سمت منازل مسکونی، تالابی بودن منطقه مورد نظر، وجود خور، جزر و مدهای شدیدتری در طول سال نسبت به دیگر مناطق اتفاق می افتد که با احداث جاده ارتباطی (شمال به جنوب) به سایت پرورش لارو میگو، امکان پیشروی آب دریا به درون خشکی بیشتر شده و بالاآمدگی آب دریا در مواقع طوفانی و اغتشاشات جوی، آسیبدیدگی تأسیسات ساحلی و خانه ساحلنشینان را در پی خواهد داشت. (میتوان به طغیان آب دریا "پدیده سیش" در اسفند ماه سال ۱۳۹۵ اشاره کرد.)
۴- جنگلهای شورزی حرا مهمترین محل زیست آبزیان دریایی و مکانی مناسب جهت تخمریزی و تکثیر این آبزیان است که ارزش زیستمحیطی فراوانی دارند و هرگونه ورود به حریم حرا و دستکاری انسانی از قبیل تجهیزات و سازه مصنوعی با هر درجه از آلایندگی در محدوده زیست آنها در این نقطه، حیات دیگر آبزیان را به خطر میاندازد.
احداث جاده مواصلاتی ورود به سایت انتخابی بر اساس عکسهای ماهوارهای عملاً در محدوده جزر و مدی و تالاب، مانع ورود سیلابهای فصلی و اتفاقی و بهرهمندی جنگلهای حرا از منابع آب شیرین ناشی از بارش میشود که قطعاً این مسئله نابودی حراها را به دنبال خواهد داشت. با توجه به پتانسیل منطقه و جلوگیری از ورود آب به منازل مسکونی مجاور ساحل، باید کشت جنگلهای حرا گسترش یابد تا به عنوان یک سد طبیعی از ساحل محافظت نماید.
۵- خور بردستان و جنگل حرای واقعشده در این منطقه آخرین نقطه تنفسی شهر دیر و مکانی با پتانسیل گردشگری فراوان است. همچنین در امتداد دهکده گردشگری کنگان، دیر قرار دارد و جاده گردشگری وفاق (دیر-کنگان) از نزدیکی این منطقه میگذرد. با توجه به اینکه بخش زیادی از سواحل بندر دیر درگیر آلودگیهای صنایع پتروشیمی میباشند، میبایست به گردشگری و اکوتوریسم این بخش از ساحل توجه شود و نیاز روزافزون به گذران اوقات فراغت شهروندان اولویت قرار گیرد، نه پرروش لارو میگو.
اجرای اینگونه طرحها سبب محروم شدن مردم از ساحل و از دست دادن محدوده گردشگری ساحلی خواهد شد.
۶- این منطقه با داشتن ویژگیهای اشارهشده در سال ۱۳۹۸ به عنوان تالاب ملی در فهرست تالابهای ذیل تبصره ماده یک قانون حفاظت، احیاء و مدیریت تالابهای کشور -مصوب ۱۳۹۶- در ستاد ملی هماهنگی و مدیریت تالابهای کشور که به ریاست دکتر جهانگیری، معاون اول رییس جمهور قرار گرفته است و تخریب این تالاب کاملاً غیرقانونی است.
مردم بندر دیر ضمن خشنودی از طرحهای سرمایهگذاری و ایجاد اشتغال و جهش تولید و کمک به سرمایهگذار این طرح، اعلام آمادگی برای هرگونه همکاری را حتی در مراحل مکانیابی اعلام میدارد، و تقاضامندیم ضمن عبرت از تجربههای بیشمار و تلخی که از تخریب محیط زیست کسب کردهایم، مجدداً دچار این اشتباه نشویم.
با تشکر