بسمه تعالی
جناب آقای دکتر شانهساز
ریاست محترم سازمان غذا و دارو
با سلام و احترام
مراجعه مکرر بیماران به امید تأمین داروی مورد نیاز خود یا عزیزانشان و جواب تکراری داروخانه به توزیع نشدن و موجود نبودن، صحنه آزاردهندهایست که هر روز بیشتر و بیشتر شاهد آن هستیم. کمبودهای اقلام دارویی ضروری و بعضاً حیاتی بیماران، عملاً به دغدغه تمام داروسازان تبدیل شده است. با توجه به اینکه جنابعالی هم داروخانه دارید، واقعاً چگونه میتوان به بیمار مراجعهکننده در شرایط حاضر ناشی از کرونا، بگوییم دارویی که میخواهی را نداریم، انسولین پن نداریم! IVIG نداریم! دیگوکسین نداریم! وارفارین نداریم و...
به عنوان یک داروساز مستحضرید حتی تغییر در برند مصرفی این داروها برای بیمار نیاز به تنظیم دوز دارد و گاهی پاسخ نگرفتن بیمار از داروی جدید اتفاق میافتد و خطر جانی برای بیمار دارد، چه برسد به قطع ناگهانی مصرف!
آیا طی حضور جنابعالی در صدر ریاست سازمان غذا و دارو، نیاز کالاهای سلامتی حیاتی کشور برنامهریزی و تأمین آن پیگیری و اقدام نشده است که اکنون باید شاهد کمبودهای گروهی داروها باشیم؟ نباید برنامهریزی و اقدام به موقع (خیلی زودتر از خالی شدن قفسههای انبارها و داروخانهها) کرد تا علیرغم مشکلات ارز و تحریم و تغییرات مدیریتی، حداقل دارو به موقع دست بیمار برسد؟ که حتی در درمان یا کنترل بیماری کرونا همچون کمبود آنتی ویرالها شاهد بیبرنامگی بین حوزه درمان و دارو هستیم و میبینیم که داروهای سادهای همچون ناپروکسن نیز دچار کمبود شدهاند.
بیماران مختلف دیابتی، بیماران قلبی، بیماران اعصاب، بیماران فشارخون و دیالیزی و همچنین جانبازان باید اول از هر چیز آرامش خیال داشته باشد، لطفاً بفرمایید وقتی شخص داروی حیاتیاش را نمییابد، چگونه آرام باشد؟
بعد از هفتهها کمبود، در رسانهها با خوشحالی اعلام می شود ۶۰۰ هزار انسولین به تأمین فوریتی از گمرک ترخیص خواهد شد! ۶۰۰ هزار انسولین برای چند مریض و چند روز کافی است؟
طی توزیع واکسن آنفلوانزا چندین دستورالعمل از سازمان غذا و دارو و مسئولین وزارت بهداشت صادر شد، دست آخر هم طور دیگری رفتار شد. در توزیع ماسک و مواد ضدعفونیکننده نیز همین اتفاق افتاد.
آیا گزارشی نسبت به عملکرد توزیع واکسن بین افراد ۶۵ سال به بالا و ۶ سال به پایین و بیماریهای زمینهای، کادر درمان و خانمهای باردار و نمایندگان مجلس و دولت که قرار بود از دو هفته قبل انجام شود، وجود دارد؟
جناب آقای رئیس، سبک مدیریتی شما سبب کاهش اعتماد عمومی و در نهایت ضربه به انقلاب و خون شهدا خواهد بود. مردم متوجه نابسامانی در آن سازمان هستند و مقوله دارو در حال تبدیل به یک تراژدی است. سازمان و وزارت بهداشت بدقول و بیاعتبار شدهاند. همه بیماران در حال ذخیره نیازهای داروییشان هستند. حق دارند که نگران حیات خودشان باشند. امیدشان از مسئولان دولت و دارویی به کل قطع شده است.
ما همه داروسازیم. قسم خوردهایم. اشکریزان سوگند یاد کردیم تسکین درد بیماران باشیم. شما که داروساز و مقام عالی مسئولیت هستید، جان مردم شوخی نیست. این بیمدیریتی سبب این شده که مردم رمدسیویر تقلبی را به قیمت ۴۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان میخرند! چه کسی باید دارو را تأمین کند؟ مردم از سالنهای آرایش و افراد بیکفایت واکسن آنفلوانزا را با قیمت ۵۰۰ هزار تومان میخرند. نگویید که نمیدانید! این کار، کار آمریکا یا هر دشمن دیگری نیست. طبق برخی وظایف محوله به آن سازمان مدیریت زنجیره و تأمین داروی مورد نیاز بیماران جزو وظایف جنابعالی است. اگر نمیتوانید، کرسی را خالی کنید، شاید کسی باشد که بتواند!
ما داروسازان در کنار کادر درمان تلاشمان را برای حفظ آرمانهای داروسازی و حفظ و ارتقاء کیفیت حیات مردم عزیز ایران دریغ نمیکنیم و حال خستهایم و شرمنده از نگاه و روی این مردم زجرکشیده. به پیوست داروهای کمبودی سطح داروخانههای خصوصی و عمومی جهت اقدام فوری به اطلاع و اقدام لازم میرسد.
والسلام
جمعی از داروسازان کشور
لیست کمبودهای دارویی میدانی در سطح عرضه داروخانههای خصوصی و عمومی:
۱. آیلیا
۲. تایموگلوبولین
۳. آمبیزوم
۴. ادستریس
۵. اوستینها
۶. ونوفر
۷. پروگراف ۱
۸. فنوباربیتال ۲۰۰ آمپول
۹. تگرتول ۲۰۰
۱۰. پرفینکس
۱۱. ریتالین
۱۲. ابترکس ۲.۵ قرص
۱۳. ابترکس ویال هزار و پانصد
۱۴. سیمبیکورتها
۱۵. پالمیکورت نیم
۱۶. فرینجکت
۱۷. نوار اکوچک
۱۸. لانتوس نوومیکس نوورپید
۱۹. سرتایدهای دیسکی و گازی همه دوزها
۲۰. تایکرب
۲۱. آی وی آی جی
۲۲. کلیندیوم سی
۲۳. زولیور ۱۰
۲۴. ترامادول ۱۰۰ ایرانی
۲۵. میکرورلین ۳.۷۵
۲۶. برلیانتا
۲۷. زولادکس ۳.۶
۲۸. پنتاسا قرص ۵۰۰
۲۹. مادوپارها
۳۰. دوفاستون
۳۱. مدافینیل
۳۲. ریتالین دوز ۵۴ ساندوز
۳۳. وارفارین
۳۴. دیگوکسین ریختر
۳۵. وین بلاستین ریختر
۳۶. وین کریستین ریختر