بسمه تعالی
محضر مبارک ریاست محترم جمهور،
جناب آقای دکتر روحانی؛
با سلام و تحیات
حضرتعالی استحضار دارید که رشد و بالندگی بلندمدت و توسعهی متوازن جوامع امروزی در گرو تلاش و تأثیرگذاری نخبگان قرار دارد و همانگونه که مقام معظم رهبری نیز بارها اشاره فرمودهاند، دستیابی به اهداف والای سند چشمانداز و تبدیل ایران اسلامی به قطب منطقه، فقط با تکیه بر ظرفیت نخبگان دانشگاهی، تخصصمحوری، و جهش در تولید میسر میشود.
اما متأسفانه در طول دهههای گذشته، ظهور و میدانداری دیدگاههای ضدعلمی در بخشهایی از بدنهی مدیریتی کشور، منجر به تضعیف شدید مأموریت دانشگاهها و وارد آمدن ضرباتی سترگ به سیستم آموزش عالی کشور شده است.
رشد روزافزون نرخ بیکاری فارغالتحصیلان دانشگاهها خود دلیلی بر این واقعیت است که مفاد آموزشی منطبق بر نیازهای جاری جامعه نیستند و ایجاد تغییرات اساسی در ساختار سیستم آموزش عالی کشور امری حیاتی و اجتنابناپذیر است.
شایسته است که جوانان قبل از آغاز تحصیلات دانشگاهی شغل مورد علاقهی خود را انتخاب نموده باشند و پس از آن مبادرت به تحصیل علم و کسب تخصص در زمینهی آن مشغله بنمایند.
چه لزومی دارد که عزیزان ما برای ۴، ۶ و یا ۱۰ سال در زمینهای تحصیلات دانشگاهی بکنند و نهایتاً و در بهترین حالت در شغلی متفاوت با آنچه که تحصیل کردهاند مشغول به کار شوند و یا پس از پایان دوران تحصیلی به کاری مشغول شوند که تحصیلات دانشگاهی نیاز ندارد، و از همه بدتر آنکه چرا جوانان ما تحصیل کنند و پس از اخذ مدرک تحصیلی بیکار در جامعه بگردند؟
آیا بهتر نیست که از قبل، چند میلیون شغل آماده بشوند و سپس از جوانان، این سرمایههای گرانقدر، خواسته شود که بهترین شغلی را که منطبق بر علایق و خواستههای مادی و معنوی آنان است از بین آن مشاغل انتخاب کنند و سپس دانشگاهها را مأمور به آموزش و متخصص نمودن آنان برای آن مشاغل بکنیم.
آقای رئیس جمهور، مسئول این همه عمرهای به هدر رفته ۴، ۶ و ۱۰ ساله و یا بیشتر جوانان ما، و این اصرافکاری کلان چند دههای و نابودی سرمایههای مادی و معنوی مملکت چه کسانی هستند؟
ما امضاکنندگان این درخواست خواهان آن هستیم که سیستم آموزش عالی کشور بر مبنای تخصصمحوری پایهریزی شود و نه مدرکمحوری، یعنی بر اساس نیازهای به عینه موجود در جامعه مبادرت به آموزش و متخصص نمودن عزیزان بشود، ضمن این که متخصص شدن را حق تمامی آحاد جامعه میدانیم، نه فقط آن عدهی اندکی که توانایی عبور از موانع بسیار مرتفعی همچون کنکور و غیره را دارند.
ما خواهان آن هستیم که دولت محترم طرح بسیار جامع و علمی را در سطح کشور به اجرا در آورد که بر مبنای آن سه مولفهی سرمایه، تخصص و برنامهریزی در کنار هم قرار داده شوند و در نتیجهی آن دهها میلیون شغل متناسب با علایق و سلایق مختلف ایجاد شود.
ما بر این باوریم که داشتن تخصص و شغل مورد علاقه و زندگی خوب و مرفه حق تمامی آحاد جامعه است و با استناد به اصل سی قانون اساسی مبنی بر رایگان بودن آموزش در دورههای متوسطه و تحصیلات عالی، انتظار داریم که متخصص نمودنها نیز رایگان باشند. همچنین معتقدیم که با اجرایی شدن طرح جامع مذکور و حاکم نمودن تخصصمحوری و شایستهسالاری مقولهی مذموم بیکاری برای همیشه در جامعه ریشهکن شده و جهشی بسیار بلند در تولید ایجاد میشود.
جناب آقای دکتر، همانگونه که مستحضرید نخبه کشف کردنی نیست، بلکه نخبه تولیدشدنی است و نخبهپروری و تولید نخبگان را وظیفهی دولت میدانیم، و درضمن این یک واقعیت است که بیش از ۹۹ درصد از افراد جامعه واجد شرایط و مستحق نخبه شدن هستند.
با آرزوی سلامتی و طول عمر
و من الله التوفیق
اعضای هیأت علمی، کارکنان کلیهی وزارتخانهها و سازمانها و نهادهای کشور
رونوشت:
- رییس و نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی
- ریاست محترم قوه قضائیه
- وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری
- وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت
- وزیر محترم کار و امور اجتماعی
- رییس محترم سازمان برنامه و بودجه
- رئیس محترم دیوان عدالت اداری
- دبیر و اعضای محترم شورای نگهبان قانون اساسی
- معاون محترم علمی و فناوری رییس جمهور