جناب آقای دکتر روحانی
ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران
جناب آقای دکتر اردکانیان
وزیر محترم نیرو
جناب آقای دکتر مونسان
وزیر محترم میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی
با سلام
رودخانه کارون بزرگ از دیرباز به عنوان بزرگترین و پرآبترین رودخانه ایران زمین شناخته و تمدنهای بزرگ بشری از عیلامیان و پارسیان را در حاشیه و در طول خود مستقر کرده و حیات داده است. این رودخانه بزرگ که از سرچشمههای اصلی خود در ارمند کوهرنگ و بازیافت در استان چهارمحال و بختیاری متولد شده، با عبور از دشت خوزستان از یک سو و از سوی دیگر الحاق رودخانه دز، از منطقه رستم در استان لرستان طی مسیر نموده و وارد اروندرود شده و به خلیج همیشه فارس و آبهای بین المللی می پیوندد.
شهرهای و آبادیهای بزرگ و کوچک تا اقوام مختلف، ادیان الهی همه و همه در کنار رودخانه کارون بزرگ از آن بهرهمند و با آن پیوندی ناگسستنی داشته و دارند. اما با آغاز انقلاب صنعتی و کشاورزی و فکر و دست طماع بشر، در طول تاریخ روزبهروز بدون در نظر گرفتن لزوم حفظ و صیانت از این شاهرگ حیات موجودات یعنی آب و رودخانه و اکوسیستمهای وابسته به آن و استقرار و سربرآوردن صنایع کوچک و بزرگ همانند نفت، گاز، پتروشیمی، فولاد و... ، کشت و صنایع وسیع و مخرب همانند نیشکر و... ، مزارع پرورش ماهی، راهاندازی بیمارستان های متعدد، ورود فاضلابهای شهری، صنعتی، شیمیایی، عفونی و... در طول مسیر و کاهش دبی رودخانه به دلیل طرحهای انتقال آب به سایر نقاط کشور آن هم از سرچشمه نه از انتهای آن، و برداشتهای متعدد در طول مسیر از یک سو و از سوی دیگر ورود نمک از سد گتوند به آن، امروز کارون بزرگ حال و روز خوشی نداشته و مورد هجوم بدخواهان، بیخردان و منفعتطلبان قرار گرفته است.
تغییرات بزرگ اقلیمی در دهههای اخیر -همچون دیگر نقاط دنیا- در کیفیت و کمیت آب و دبی رودخانه کارون تأثیر داشته و اکوسیستمهای پاییندست را متأثر کرده است. ایجاد و گسترش پدیده گرد و غبار چندساله در منطقه خوزستان، تخریب زیستگاهها و تالابهای بینالمللی و ملی، تخریب و خشک شدن نخلستانها، از بین رفتن پوشش گیاهی و جانوری در منطقه و... سبب شده این رودخانه تمدنساز گذشته با طول ۹۵۰ کیلومتری خود عملاً به کانال و رودخانه فاضلابی کاهش اعتبار یابد و جمعیت ۷/۵ میلیون نفری در حاشیه آن به چیزی جز مهاجرت به سایر نقاط کشور و حتی خارج کشور فکر نکنند و این یعنی کاهش امنیت ملی در این نقطه سوق الجیشی دنیا.
ما بارها تلاش نمودیم تا با بررسی فنی و علمی موضوع، در ابتدا با ایجاد چالش منطقی این حساسیت و دغدغه را در بین کنشگران و ذینفعان بازنشر کنیم و سپس با ایجاد یک راهکار منطقی و قانونی به متوقفسازی روند تخریب و در نهایت اقدام برای زدودن عوامل آلایندگیها و تخریبها اقدام نماییم.
در همین راستا راهاندازی یک کارزار منطقهای و حتی بینالمللی جهت ثبت رودخانه کارون بزرگ به عنوان یک اثر بدیع و منحصر به فرد طبیعی در یونسکو برای پاسداشت و صیانت از آن از لحاظ میزان دبی و آورد آب آن، حفاظت از تنوع زیستی و جمعیتهای جانوری و پوشش گیاهی آن، مردمشناسی و جمعیتی، اکوسیستمهای آن، گردشگری و بومگردی و زیباییشناسی آن، اقتصاد بهرهگیران آن، دفاع مقدس و ایثار و شهادت و دهها و صدها منظر دیگر سبب خواهد شد تا ضمن ثبت جهانی، مورد دست.اندازی بدخواهان و کجاندیشان قرار نگرفته و برای آیندگان نیز حفظ و صیانت گردد.
لذا ما در این پویش و کارزار درخواست داریم در اسرع وقت اقدامی عاجل در این خصوص به عمل آورید.
با سپاس