«وَ مَنْ أَحْیَاهَا فَکَأَنَّمَا أَحْیَا النَّاسَ جَمِیعًا»
(و هر کس، انسانی را از مرگ رهایی بخشد، چنان است که گویی همهی مردم را زنده کرده است.)
بخشی از آیه ۳۲ سوره مائده
با سلام و احترام
هنوز مدت زمان زیادی از شیوع ویروس کرونا نگذشته بود که ما دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کاشان بر خود واجب دانستیم تا در کنار عزیزانمان در جبههی مبارزه با این ویروس حضور داشته باشیم و با تمام کمبودها، به همنوعان خود یاری برسانیم. انتظاری هم نداشتیم این را وظیفهی خود میدانستیم. اوضاع کمی آرام شد و کمکم مراکز مختلف در شهرها کار خود را از نو شروع کردند اما ویروس کوتاه نیامد و دوباره آمارهایی حاکی از افزایش مبتلایان و شروع موج دوم به گوش رسید تا جایی که وزیر محترم بهداشت هم از وضعیت هشدار خبر داد.
با همهی این تفاسیر و آمارها -که حداقل از کادر درمان بیمارستانها یا وزارت بهداشت و یا به صورت میدانی میبینیم گواهی است که این ویروس هنوز جان انسانها را تهدید میکند و شرایط هنوز به وضعیت کمخطر هم نرسیده است- دانشگاه علوم پزشکی کاشان که خودش مدتی پیش یکی از پرخطرترین نقاط در سطح کشور بود و اکنون هم در خط مقدم مبارزه است تصمیم به بازگشایی و برگزاری امتحانات به صورت حضوری گرفته است و با وجود مجازی شدن امتحانات پایانی تعداد قابل توجهی از دانشگاههای علوم پزشکی کشور، بیانیهای مبنی بر موافق نبودن وزارت بهداشت با برگزاری امتحانات اصلی به صورت مجازی منتشر میکند. در صورتی که دانشگاههای دیگر، سلامتی دانشجویان را بر منویات خود ترجیح داده و امتحانات را نیز مثل کلاسها به صورت برخط برگزار میکند. در این بین چند نکتهی مهم پیش میآید:
۱. با وجود اصرار بر بازگشایی خوابگاهها در تماس با مسئولین مربوطه، همه بر این نکته تأکید دارند که امکانات برای رعایت تمام موازین بهداشتی و سلامت افراد محدود است. همچنین طی صحبتهایی که با دانشجویان در خوابگاه داشتیم، متوجه شدیم که نیازهای اولیهی ما در این روزهای گرم و طاقتفرسا نیز تأمین نمیگردد؛ در این شرایط چه انتظاری برای ضدعفونی شدن مکرر محیط میتوان داشت؟ اکنون باز هم تأکید بر بازگشایی خوابگاههاست؟ (گفتهها حاکی از قطعی آب، بوی بد محیط، ضدعفونی نشدن روزانه و چه بسا بیشتر توالت، حمام و محیطهای عمومی و... است.)
۲. با وجود اختصاص بودجه به دانشگاهها و نامهی وزیر بهداشت در تاریخ ۱۹ خرداد ۹۹ مبنی بر تأمین بستههای حفاظتی و بهداشتی برای تمامی دانشجویان علوم پزشکی، متوجه شدیم که دانشگاه علوم پزشکی کاشان قصد دارد تنها برای دانشجویان بیبضاعت این اقلام را تهیه کند. تا جایی که این خبر واکنش خبرگزاریهای دانشجویی را در پی داشته است.
۳. زمان برگزاری امتحانات ۱۵ روز تعیین شده که همزمان هر دانشجو حداقل باید در ۱۴ درس امتحان دهد، دانشجویی که بدون برگزاری امتحان میانترم بناست در امتحان پایانترم شرکت کند دچار آسیبهای جدی در عملکرد درسی خود خواهد شد، که پاس نکردن دروس از اولین رخدادهای این اتفاق است و همین باعث عدم حضور دانشجو یا دانشجویان در آزمون علوم پایه میشود و خود به خود ۶ ماه از ادامه تحصیل باز میمانند. همچنین استرس وارده، سطح ایمنی فردی را پایین آورده و دانشجو را مستعد ابتلا به بیماری اعم از کرونا میسازد.
۴. برگزاری امتحانات در دانشگاه ملزم به حضور دانشجویان از اقصی نقاط کشور، چه شهرهای قرمز و چه شهرهای زرد، در کنار هم میباشد. آیا بازگشایی خوابگاه سلامت دانشجویان و خطر ابتلای خانوادههایشان را افزایش نمیدهد؟ آیا این گواه آن نیست برای عادیسازی شرایط و پافشاری بر امتحانات حضوری باید تأمل کرد؟ شایان ذکر است که طبق بیانیهی شورای صنفی، دانشگاه از قبل به سامانهی فرادید مجهز میباشد اما تنها درصورت شیوع بیش از پیش ویروس کرونا، از آن استفاده خواهد کرد.
۵. با توجه به برگزاری فشرده امتحانات حداکثر زمان مطالعه چیزی در حدود سی تا چهل روز است که با توجه به بازده آموزشی پایین این ترم به واسطه برگزاری کلاسهای مجازی، میتواند آسیب جدی به عملکرد و توانایی دانشجویان بزند.
۶ . متأسفانه برخی اساتید در شرایط به وجود آمده و نبود کنترل روی میزان تدریسشان، حجم مطالب را افزایش داده و هیچ توجهی به واحد درسیشان نکردهاند. اکنون دانشجویان با حجم عظیمی از جزوه که با رفرنس برابری میکند، مواجهاند؛ در صورتی که جزوات با واحد درس مربوطه همخوانی ندارد. بعضاً این دروس حتی کمتر از یک واحد دارند.
۷. با کمی پرس و جو از دانشجویان ترمهای بالاتر متوجه میشوید که برخی از دروس نیازمند برگزاری چندین میانترم است تا نهایتاً دانشجو بتواند نمرهی قابل قبولی کسب کند. اکنون در نبود میانترمهای کافی، کوییزهای کلاسی و نمرهی حضور و مشارکت در کلاس، دانشجویان نگران نمرات و معدل خود هستند. با وجود رقابت بین دانشجویان علوم پزشکی سراسر کشور، معدل ملاک ارزشمندی است.
ذکر همین نکات کافی است تا هر کس بفهمد چه وضعیت اسفناکی در یکی از دانشگاههای برتر کشور که از تصمیم گیرندههای اصلی سلامت مردم است، جریان دارد.
حال با توجه به اینکه مسئولین و اساتید بسیاری از دانشگاههای علوم پزشکی کشور تصمیم گرفتهاند که در کنار دانشجو باشند و شرایط را بیش از این برای آنها سخت نکنند، خواستههای دانشجویان به شرح زیر اعلام میگردد:
۱. تأکید بر عدم حضور دانشجویان در کلاسها و خوابگاهها برای جلوگیری از آسیب به سلامت دانشجویان و خانوادههایشان
۲. برگزاری کلیهی امتحانات به صورت مجازی
(حال اگر دانشگاه علوم پزشکی کاشان، یکی از بهترین و مجهزترین دانشگاههای علوم پزشکی سطح کشور که درحال رقابت با دانشگاههای مطرح دیگر اعم از اصفهان و تهران میباشد، دارای زیرساخت مناسب نیست و نمیتواند از سامانههای دیگر دانشگاهها برای مجازی شدن امتحانات کمک بگیرد، روی ادامهی درخواستهای خود پافشاری میکنیم.)
۳. حذف قسمتی از دروس توسط اساتید به منظور کاهش حجم مطالب
۴. برگزاری میانترمهای مجازی، متعدد و حذفی در سامانههایی به غیر از نوید و اختصاص نمرهی قابل توجهی به آنها
۵. دادن تکلیف و اختصاص نمرهی قابل توجهی به آنها