جناب حجت الاسلام والمسلمین سید ابراهیم رئیسی
ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران
جناب آقای محمدباقر قالیباف
رئیس محترم مجلس شورای اسلامی
با سلام
مشکلات خوزستان که البته ریشه در نگاه غیرصحیح در دهههای گذشته نسبت به این استان مهم و استراتژیک کشور عزیزمان دارد، این روزها با ضعفهای مدیریتی و برخی اظهارنظرهای نسنجیده به حوادث تلخی تبدیل شده که ضرورت اتخاذ تصمیمی جدی از سوی دولت در آستانه گذار به دولت جدید برای مدیریت وضعیت، ایجاد اطمینان و اعتماد در مردم برای رفع مشکلات، پیشگیری از بهرهبرداری معاندان و سوءاستفادهگران با در پیش گرفتن رویکردی اجتماعی و ایجاد انسجام مدیریتی به شدت احساس می شود.
در این شرایط ذکر نکاتی را یادآور میشویم و ضروری میدانیم که مسئولان عالی کشور اقدامات جدی را انجام دهند؛
الف) رویکرد توسعهای در کشور که مخل محیط زیست و ازبینبرنده منابع طبیعی و خدادادی و اکوسیستمهای طبیعی خوزستان است باید به طور جدی و فوری تغییر کند و خسارات این رویکرد با انجام اقدامات زیرساختی جبران شود.
ضروری است طرحهای انتقال آب از سرشاخههای کارون، دز، کرخه و سایر رودخانهها متوقف شده و مراتب به طور صریح به مردم اطلاعرسانی گردد.
در این شرایط همچنین لازم است حجم آب انتقالی طرحهای انتقال آبی که در دهههای گذشته اجرایی شده و به بهرهبرداری رسیدهاند به حداقل ممکن برسد.
ب) با پیشبینیهای انجامشده و در صورت تداوم شرایط خشکسالی و پایان ذخیره سدها، در ماههای آتی بحرانهای آبی دیگری را شاهد خواهیم بود. لازم است از حالا برای جبران خسارتهای دامداران، کشاورزان و باغداران و همه اقشاری که زندگی و معیشتشان با آب رودخانهها و تالابها پیوند دارد، تدابیر جدی اندیشیده و مردم در جریان این تدابیر و برنامهها قرار بگیرند. بسیار مهم است که این مساعدتها و تدابیر، به بعد از بروز بحرانهای آبی بعدی موکول نشود.
ج) مسئله خوزستان باید به یکی از اولویتهای جدی همه قوا و نهادهای رسمی کشور تبدیل شود. با تخصیص بودجههای سنواتی و اعتبارات مقطعی و جزئی، مشکلی از خوزستان حل نخواهد شد. لازم ست در سه سطح کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت، تدابیر جدی اتخاذ شود.
تخصیص اعتبارات کلان ضروری از محل صندوق توسعه ملی جهت اجرا و تکمیل طرحهای مربوط به آب، فاضلاب، ریزگردها و دیگر مشکلات اساسی استان از جمله این گامهاست.
همچنین مجلس محترم باید نسبت به تعیین و تصویب درصدی از تولید ناخالص ملی به عنوان درامدی پایدار استان خوزستان اقدام کند تا همانند طرحهای پیشین چون تخصیص درصدی از مازاد درآمدهای نفتی که بعداً به کل مناطق محروم کشور تعمیم داده شد و با کاهش درآمدهای نفتی عملاً به صفر رسید، دچار نوسان و عدم تخصیص نشود.
د) لازم به نظر میرسد کمیتهای دائمی متشکل از مسئولان عالی دولت، مجلس و قوه قضائیه با حضور تعدادی از نخبگان بومی و اساتید دانشگاه در پایتخت تشکیل و ظرف مدت حداقل ده سال، برنامه و سند توسعه خوزستان را مورد رصد، پیگیری و نظارت قرار داده و مسائلی چون بیکاری، بیآبی، کیفیت زندگی و ایفای مسئولیتهای اجتماعی توسط صنایع بزرگ ملی موجود در استان از طریق این کمیته دائمی دنبال شوند.
ه) شایستهسالاری و انتصاب مدیران قوی، چابک و توانمند در خوزستان ضرورتی انکارناپذیر است؛ همچنانکه مدیریت بهینه اعتبارات و منابع مالی از اهمیت بالایی برخوردار است.
و) متأسفانه خوزستان در این ایام از ضعف مدیریتی، عدم چابکی و حضور میدانی و فقدان شناخت استاندار از بافت اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی استان رنج میبرد و برخی اظهارنظرهای نسنجیده و نابهنگام که ناشی از عدم اشراف به شرایط و بافت اجتماعی استان است باعث رنجش بیشتر مردم شده است.
پیشنهاد میشود تا زمان آغازبهکار دولت سیزدهم و تعیین استاندار جدید، با تعیین یک استاندار معین توانمند در سطحی عالی با ارائه اختیارات ویژه و تأمین امکانات لازم برای کاهش مشکلات ضروری مردم در کوتاهمدت، اتخاذ تصمیمات اعتمادبرانگیز در جهت رفع مشکلات اساسی مردم استان و اطلاعرسانی شفاف آنها به مردم، همدلی و همدردی با آنان و ایجاد انسجام مدیریتی در دستور کار قرار گیرد تا شرایط ایجادشده هزینههای بیشتری را به استان، کشور و نظام تحمیل نکند.
ز) قطعاً مردم خوزستان با مغرضینی که به دنبال بهرهبرداری از این شرایط و سوءاستفاده از خواستهها و مطالبات بحقشان هستند، مرزبندی شفافی دارند و همچنان وفادار ایران اسلامی عزیز و انقلاب و اسلام هستند و اجازه نخواهند داد تا کسانی که چشم طمع به این آب و خاک و آرامش و امنیت مردم عزیزمان دوختهاند، میداندار و بازیگردان نفاق و تنش و خشونت شوند.
مردم با حفظ آرامش و اعتماد به اراده جدی برای رفع مشکلاتشان، انتظار دارند تصمیمات فوری، جدی و کلان برای رفع مشکلات اساسی خوزستان اتخاذ و اطلاعرسانی شود.
با تشکر